„Neišvengiamai, kaip tarp gerų draugų, kalbėjomės ir sunkiais klausimais, tarp jų – ir žmogaus teisių“, – feisbuke antradienį po susitikimo paskelbė G. Nausėda.

„Mano nuostata yra aiški – visuomet pasisakiau ir pasisakysiu už žmogaus teisių ir laisvių puoselėjimą bei nešališką dialogą su visuomene. Šios nuostatos laikausi ir kalbant apie moterų reprodukcinės sveikatos temą Lenkijoje“, – teigė jis.

Lietuvos vadovas teigė besitikintis, kad Lenkija, būdama „viena seniausių demokratijų Europoje“, ieškos „konstruktyvaus dialogo su visomis visuomenės grupėmis“.

Didžiulius protestus Lenkijoje išprovokavo Konstitucinio Tribunolo sprendimas, kad dabar Lenkijoje galiojantys įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja Konstitucijai.

Ši spalį Konstitucinio Teismo paskelbta nutartis dar labiau sugriežtino Lenkijos abortų įstatymus, kurie jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje.

Šalies vadovai taip pat aptarė, kaip bendrai kovoti su koronaviruso pandemija, bendras testavimo ir vakcinavimo strategijas.

G. Nausėda su A. Duda, be kita ko, kalbėjosi ir apie Europos Sąjungos biudžetą bei Gaivinimo fondą, jo greitesnį patvirtinimą.

„Manau, kad su Europos Parlamentu pasiektas kompromisinis susitarimas dėl teisinės valstybės sąsajos su ES biudžetu bus priimtinas visoms šalims“, – tvirtino G. Nausėda.

Lenkija ir Vengrija pirmadienį blokavo ES biudžeto patvirtinimą, nes jame numatyta išlyga, kad lėšos gali būti sustabdytos, jei pažeidžiamas teisinės viršenybės principas.