Net keletą metų už grotų esantiems kaltinamiesiems skirtos ir ne kartą pratęsiamos griežčiausios kardomosios priemonės pakeistos į švelnesnes – į laisvę buvo paleisti pagrindiniai „kamoros“ lyderiai Aidas Kupčiūnas, Artūras Račkelis ir Andrius Obelienius. Jiems visiems skirta intensyvi priežiūra pusei metų – kaltinamieji negalės išeiti iš namų, išskyrus atvykimą į teismo posėdžius, taip pat iš jų paimti dokumentai.

Be to, A. Kupčiūnas į teismo depozitinę sąskaitą sumokėjo 50 tūkst. eurų, o A. Račkelis ir A. Obelienius – po 30 tūkst. Eur užstatus. Šių pinigų jie netektų, jeigu pažeistų teismo skirtas kardomąsias priemones.

Iš suėmimo teismas kaltinamuosius paleido, nes išnyko baudžiamajame įstatyme numatyti pagrindai – iki šiol A. Kupčiūnas, A. Račkelis ir A. Obelienius buvo suimti, nes buvo galima įtarti, kad jie gali trukdyti teismo procesui ir bandyti paveikti liudytojus bei nukentėjusiuosius, taip pat gali gali daryti naujus nusikaltimus.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas Paulius Veršekys sakė, kad byloje jau yra apklausti pagrindiniai liudytojai ir nukentėjusieji, taip pat ir apie galimus nusikaltimus Pravieniškių pataisos namuose liudijantys valstybės saugomi bei anoniminiai liudytojai.

Už grotų kaltinamieji yra laikomi jau 4 metus, todėl, anot teisėjo, susiklosčius tokiai situacijai didėja tikimybė, kad ilgą laiką laikant asmenį suėmime galės būti pažeistos baudžiamojo įstatymo ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatos.

Nors „Pravieniškių mafijos“ byla yra sudėtinga ir pakankamai didelės apimties, tačiau nei bylos sudėtingumas, nei didelis joje dalyvaujančių proceso dalyvių skaičius, nepateisina tokios ilgos suėmimo trukmės, be to, ir toliau laikant kaltinamuosius suimtus Lietuvai galėtų kilti atsakomybė, jeigu šie valstybei iškeltų bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme.

„Jeigu yra galimybė skirti švelnesnes kardomąsias priemones, jas ir turime skirti“, – teisėjas P. Veršekys pažymėjo, kad dėl objektyvių priežasčių užsitęsė baudžiamosios bylos nagrinėjimas, teismas „Pravieniškių mafijos“ byloje yra suplanavęs posėdžius metams į priekį.

Artimiausiu metu Vilniaus apygardos teismas taip pat svarstys, ar į laisvę išleisti ir ketvirtą kaltinamąjį Erlandą Palukaitį, kuris taip pat už grotų yra laikomas apie 4 metus.

„Pravieniškių mafijos“ bylą teisme nagrinėja jau antra teisėjų kolegija – kai jau buvo apklausta kelios dešimtys liudytojų ir nukentėjusiųjų, du teisėjai buvo perkelti dirbti į Lietuvos apeliacinį teismą.

Dėl Pravieniškėse įvykdytų nusikaltimų baudžiamojon atsakomybėn patraukta penkiolika buvusių ir esamų kalinių bei Pravieniškėse dirbęs Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnas Evaldas Baronėnas. Nė vienas jų nepripažįsta pateiktų kaltinimų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad nuteistuosius prižiūrėti privalėjęs kriminalinės žvalgybos specialistas E. Baronėnas ėjo išvien su „kamoros vierchais“ – jiems ne tik teikė slaptą informaciją, leido prekiauti narkotikais, bet ir pats jų parūpindavo. O geriau nei laisvėje gyvenę kaliniai, įtariama, net šešerius metus kontroliavo kitų nuteistųjų gyvenimą: sprendė, kam verta būti „bachūru“, kam – „dūchu“ arba „gaidžiu“, be jokių suvaržymų prekiavo narkotikais, alkoholiu, telefonais bei įvairiais nelaisvėje draudžiamais daiktais.

Kaliniai Pravieniškėse buvo ne tik daužomi specialiai pasigamintais metaliniais strypais, kuriuos visą parą laikydavo prie savo lovų, bet ir nuplakami elektros laidais. Tačiau visi lyg susitarę tylėjo – bijojo, jog bus suluošinti ar net užmušti. Nes tokių atvejų jau buvo.

Visi šie nerašyti zonos įstatymai puikiai buvo žinomi Pravieniškių pataisos namų darbuotojams, turėjusiems prižiūrėti ir padėti pasitaisyti nuteistiesiems, bet šie prieš įkalinimo įstaigoje daromus nusikaltimus dažniausiai užsimerkdavo.

Šioje byloje keletas nuteistųjų buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, nes ikiteisminio tyrimo metu sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir atskleidė daugybę zonoje padarytų nusikaltimų. Šioje byloje taip pat yra keletas įslaptintų liudytojų – dauguma pataisos namų kalinių vengė bendrauti su pareigūnais, nes bijojo sulaukti keršto. Be to, pagal nerašytas zonos taisykles, tikri „bachūrai“ negali bendrauti su teisėsauga, taip pat jiems draudžiama atsakinėti į pareigūnų klausimus. O „bachūrais“ pataisos namuose norėjo tapti daugelis, atsiųstų atlikti jiems teismo skirtos bausmės.

Kaip rodo ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, kai kurie kaliniai net sutikdavo mokėti duokles, kad tik galėtų gyventi kartu su tais, kurie valdo pataisos namus. Tačiau tokie nuteistieji iš karto patekdavo į spąstus – jeigu jau sutikai mokėti, niekada nebūsi „bachūras“, net jeigu už tave ir užtars kas nors iš nusikalstamo pasaulio atstovų, esančių laisvėje. Tikri „bachūrai“ niekada nemoka, o sumokėję bet kada gali tapti „dūchais“ ar „gaidžiais“.

Pravieniškių mafijos susivienijimo byloje teismas aiškinasi ne tik kaip buvo terorizuojami nuteistieji, prekiaujama narkotikais, bet ir kaip buvo nužudytas vienas kalinys. Jis prijautė 2015 m. Kaune nušautam „Agurkinių“ grupuotės nariui Deimantui Bugavičiui, kuris su savo bičiuliu tuo metu metu neoficialiai vadovavo kalinių grupuotei. D. Bugavičius dar 2012 m. patyrė tikrą pažeminimą, kai neteko lyderio pozicijos – iš jo valdžią perėmė pagal rangą kriminaliniame pasaulyje gerokai žemesnio lygio nuteistasis A. Kupčiūnas.

Kitų nuteistųjų akyse pažemintas D. Bugavičius ilgai rezgė keršto planą – nors ir buvo praradęs autoritetą, bet „Agurkinių“ grupuotės narys sugebėjo suvienyti jį palaikančius nuteistuosius, kurie netrukus smogė atgal ir susidorojo su „kamoros vierchu“ tapusiu A. Kupčiūnu.

Už inkriminuojamus nusikaltimus nusikalstamo susivienijimo dalyviams gali grėsti laisvės atėmimas iki penkiolikos metų, o susivienijimo organizatoriams bei vadovams – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Apie įvykius Pravieniškėse Delfi specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius yra išleidęs knygą „Pravieniškių mafija“. Praėjusią savaitę knygynuose pasirodė nauja autoriaus knyga „Policijos dievai“, kurioje jis gvildena nusikalstamo pasaulio ir teisėsaugos pareigūnų ryšius. Išskirtinė policininkų istorija – beveik 400 puslapių knygoje „Policijos dievai“, kurią jau galima įsigyti knygynuose, taip pat internetu leidykloje „Baltos lankos“, didžiausiame internetiniame knygyne knygos.lt, perkuknyga.lt ir kitose platinimo vietose.