Ką, su kuo ir kada iš tiesų kalbėjo ir sutarė nauja Seimo pirmininkė, atrodo, yra tikra mįslė, nes visų politikų versijos skiriasi.

R. Karbauskis „Delfi“ pripažino, kad V. Čmilytė-Nielsen patvirtinimo, jog ji savo pavaduotoja skirs LVŽS siūlytą Aušrinę Norkienę, penktadienį davusi nebuvo.

Savo ruožtu Seimo „darbiečiai“ lyg susitarę tikina, kad jokio išankstinio susitarimo dėl A. Mazuronio esą nebuvo, tačiau puse lūpų užsimena, kad su valdančiaisiais apie galimą šios politinės jėgos kandidatą į Seimo vicepirmininkus diskutuojama buvo jau kurį laiką.

Patvirtinimo iš Čmilytės-Nielsen „valstiečiai“ taip ir nesulaukė

Kad visų trijų opozicinių frakcijų – Darbo partijos, LVŽS ir Socialdemokratų – lyderiai dar penktadienio dieną, iki prasidedant Seimo posėdžiui susitiko su V. Čmilyte-NIelsen, patvirtina ir pats R. Karbauskis.

„Ta informacija neslapta. Čia nebuvo slaptas susitikimas. Tiesiog opozicijos iniciatyva buvo pakviesta būsima Seimo pirmininkė ir informuota, dėl ko susitarė opozicinės partijos. Nėra raštiško susitarimo, tiesiog buvo žodinis susitarimas, kad „valstiečiai“ turės Seimo pirmininko pavaduotoją visų ketverių metų laikotarpiu, o socdemai ir darbiečiai po dvejų metų keisis“, – apie susitikimą kalbėjo politikas.

R. Karbauskis teigė, kad vykstant susitikimui jis dar esą nežinojo, kad „Darbo partija jau buvo susitarusi su valdančiaisiais“.

„Šitoj vietoj ir mes, ir socialdemokratai, šiuo atveju Paluckas, kuris dalyvavo susitikime, tikrai buvom labai nustebinti. Nes mes nelabai supratome, kam mums reikėjo prieš kelias valandas sakyti netiesą“, – teigė LVŽS lyderis.

Ramūnas Karbauskis

Seimo nario teigimu, apie tai, jog A. Mazuronis bus siūlomas į Seimo vicepirmininkus, jis jau girdėjo „nuo antradienio“.

„Aš ketvirtadienį turėjau vieną informaciją iš pirminių šaltinių, kad taip tikrai bus ir aš niekaip negalėjau tuo patikėti, nes mes žinojome, kas yra aptarta. Ir aš niekaip negalvojau, kad mums tiesiog yra nesakoma. O kam tai daryti? Gi vis tiek paaiškės po dienos ar dviejų. Reikėjo tiesiog pasakyti. Ir pati jau išrinkta Seimo pirmininkė tą galėjo padaryti – pasakyti, kad jau yra susitarta. Kam mums reikėjo kvailinti? Mes visi sėdėjom kaip kvailiai kažkokie“, – pyko R. Karbauskis.

Tiesa, pats R. Karbauskis pripažino, kad patikinimo iš V. Čmilytės-Nielsen, jog ši tikrai skirs LVŽS kandidatą, nebuvo gavęs.

Paklaustas, kaip tuomet dar kandidatė į Seimo pirmininkus reagavo „valstiečiams“ pasiūlius A. Norkienę, ar buvo prieita bent jau prie žodinio susitarimo, R. Karbauskis atsakė:

„Ne, ne. Ji niekaip nereagavo. Ta prasme ji niekaip nereagavo. Ji išklausė. Mes norėjome to susitikimo, kad informuotume, kad nebūtų tokios situacijos, kad jeigu ji taptų Seimo pirmininke, ji šito nežinotų. Ir mes apsidraudėme. Mes padarėme labai teisingą žingsnį, nes dabar visos interpretacijos, kad kažkas kažko nežinojo, tiesiog yra nereikalingos.“

Andrius Mazuronis

Užkulisiuose skambėjo, kad Norkienė netinka

Darbo partijos frakcijai priklausantis Mindaugas Puidokas „Delfi“ sakė, kad, jo žiniomis, jokio atskiro susitarimo dėl A. Mazuronio nebuvo.

„Tiek, kiek aš dalyvavau frakcijos posėdyje, tai jokio atskiro susitarimo nebuvo. Pradžioj frakcija susitarė, kad jeigu mes turėsime galimybę būtent pagal opozicinių partijų susitarimą kelti savo kandidatą į Seimo vicepirmininkus, tai kas tas kandidatas bus. Buvo nutarta, kad tas kandidatas yra A. Mazuronis. Buvo kalbėta ir apie tą besirotuojantį opozicijos lyderį ir apie tai, kad bus galimybė taipogi turėti Seimo vicepirmininką, kad dvejus metus Seimo vicepirmininkas bus „darbiečių“, dvejus metus socialdemokratų“, – aiškino M. Puidokas.

Anot politiko, kai jau po išrinkimo Seimo pirmininke V. Čmilytė-Nielsen apsilankė Darbo partijos frakcijoje, nebuvo pasakyta, kad A. Mazuronis tikrai bus siūlomas į vicepirmininkus.

M. Puidokas tikino, kad su Seime esančiais bendrapartiečiais dar prieš posėdį diskutavo, kokios kandidatūros į Seimo pirmininko pavaduotojus bus teikiamos. M. Puidokas teigė spėjęs, jog „valstiečių“ kandidatės, nes tai didžiausia opozicinė frakcija.

„Mes jokio aiškumo, kas bus pateiktas, neturėjome. Bent jau man tai tikrai buvo netikėtumas. Aš tikrai nesitikėjau, nes man atrodė, kad būtent pagal tą logiką greičiausiai bus pateiktas Razma ir Norkienė“, – tikino M. Puidokas.

Mindaugas Puidokas

Tiesa, politikas sutiko, kad Seimo užkulisiuose jau nuskambėjo, jog valdantieji A. Norkienę vertina nelabai palankiai.

„Kaip žmogų, neturintį pakankamos patirties tokiai pozicijai. Šitoj vietoj tikriausiai vėl kyla klausimas, kad turbūt valdantieji į kandidatus norėjo Rimos Baškienės“, – sakė M. Puidokas. Jo įsitikinimu, būtent tai ir nulėmė, kad vicepirmininku tapo A. Mazuronis.

„Buvo pasakyta, kad tai įmanomas variantas“

Kad „valstiečiai“ pasiūlė tiesiog „ne tą“ kandidatą įsitikinęs ir Seimo naujokas Antanas Guoga.

„Valstiečiai pasiūlė būtent tą kandidatą, kuris visai neturi patirties ar kontaktų tame Seime neturi. Vien dėl to. Bet čia nėra kažkokia priešprieša. Čia tiesiog toks pirmininkės pasirinkimas. Aš manau, kad ir „valstiečių“ kandidatas, jeigu pasiūlys Baškienę praeis. Už tai, kad jie nesiūlė Baškienės“, – kalbėjo A. Guoga.

Politikas sakė, kad iš anksto darbiečiai esą tikrai nežinojo, ar pasiūlys A. Mazuronį. „Bet tokia nuojauta buvo, kad jis tinkamiausias. Turbūt, kad ir santykis geras, ir Liberalų sąjūdy kartu buvo“, – apie A. Mazuronio ir V. Čmilytės-Nielsen ryšius kalbėjo A. Guoga.

Seimo naujokas užsiminė, kad nors V. Čmilytė-Nielsen prieš pateikimą Darbo partijos frakcijoje buvo labai trumpai, „matėsi, kad linkusi gal ir Andrių siūlyti“.

Paklaustas, ar tikrai tarp Darbo partijos ir valdančiosios daugumas dar gerokai prieš Seimo posėdį nevyko diskusijos dėl A. Mazuronio, A. Guoga sakė: „Diskusija visada vyko“.

Politikas taip pat neneigė, kad diskusija apie A. Mazuronio kandidatūrą su valdančiaisiais vyko jau kurį laiką ir šis asmuo daugumai atrodė tinkamas: „Tai taip, taip. Aš manau, kad buvo tinkama. Visi buvo pozityviai nusiteikę. Tai iš tikro mes ir su Saulium Skverneliu kalbėjom, kai jau sesija prasidėjo, kad čia galimas variantas.“

Antanas Guoga

Politikas tikino, kad nepaisant ankstesnių kalbų, niekas nežinojo, jog V. Čmilytė-Nielsen siūlys A. Mazuronį, kol „tai neatsitiko, bet buvo pasakyta, kad tai įmanomas variantas“.

Anot A. Guogos, penktadienį dar prieš Seimo posėdį vykusiame susitikime opozicija „nieko nesutarė“.

„Viktoras net sakė, kad labai diplomatiškai kalbėjo, Seimo pirmininkė nieko realiai nepasakė“, – tikino A. Guoga. Paklaustas apie opozicinių frakcijų tarpusavio susitarimą, politikas rado analogiją su opozicijos lyderio pozicija: „Buvo visas bendras sutarimas dėl opozicijos lyderio, bet paskui Paluckas pranešė, kad nėra susitarimo. Nors irgi visiems atrodė, kad buvo susitarimas.“

Seimo naujokas sakė, kad jei „valstiečiai“ Seimo vadovybėje nori turėti žmogų, jiems teks siūlyti R. Baškienę.

„Aišku, Ramūnas turi pasiūlyti tą kandidatą, kuris tiks Seimui. Taip jau yra“, – kalbėjo A. Guoga.

Karbauskis: mes nieko daugiau nesiūlysime

Tuo tarpu pats R. Karbauskis stebisi, kodėl apskritai kaip galima kandidatė minima R. Baškienė, kurios „valstiečiai“ niekada nesiūlė į šią poziciją.

„Viena pavardė yra išgalvota. Rimos Baškienės pavardės niekada nebuvo paminėta, ją sugalvojo vienas melagis, kuris Seime dirba, t.y. Matelis. Jis pastoviai meluoja. Rimos Baškienės pavardė nebuvo paminėta nei kartą jokiam susitikime su Seimo pirmininke. Niekada nebuvo“, – sakė R. Karbauskis.

Anot LVŽS lyderio, frakcija bendru sutarimu nusprendė, kad į šias pareigas siūlys A. Norkienę.

„Akivaizdu, kad Seime neatsirastų jokių argumentų prieš Aušrinę Norkienę. Jokių apart vieno, kad ji lojali LVŽS. Bet jeigu tas argumentas yra toks, dėl ko už žmogų negalima balsuot, tai tada nebalsuotų ir už R. Baškienę. Arba tada gimsta mintis, kad ji kažkodėl nelojali, bet čia nesąmonė“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Tomas Tomilinas, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Politikas sakė, kad be A. Norkienės jokių kitų siūlymų LVŽS frakcija teikti neketina.

„Kitaip sakant, mes labai aiškiai suprantame, kad jei balsuos prieš Norkienę, tai mums jau nebėra ko kelt kitų pavaduotojų, nes tai yra bandymas tiesiog mus palikti be pavaduotojo. Ir ką mes bepasiūlytume, atmetinėti. Mes šito spektaklio nežaisime ir jokių daugiau siūlymų neteiksime“, – tikino jis.

R. Karbauskis sakė neabejojantis, kad antradienį jų kandidatė pasiūlyta nebus ir dėl to LVŽS „be abejonės kreipsis į Konstitucinį teismą“.

„Kad tai nesibaigs taip, kaip jie nori, aš galiu ramiai pasakyt – nesibaigs. Ir aš žinau kodėl. Todėl, kad mes šitoj vietoj nepasiduosim“, – teigė R. Karbauskis.

Pasiūlė ieškoti kito kandidato

Pirmadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiūlė didžiausiai opozicinei „valstiečių“ frakcijai paieškoti kito kandidato į parlamento vicepirmininkus.

„Ką tik kalbėjau su Ramūnu Karbauskiu ir siūliau pasvarstyti, kad galbūt galėtų būti alternatyva, kuri būtų labiau priimtina platesniam skaičiui frakcijų“, – pirmadienį po susitikimo su „valstiečių“ frakcijos seniūnu žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen, kurią cituoja BNS.