Išsitirti turės atvykstantys iš Danijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų ir Švedijos, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Atvykstantieji iš šių valstybių turės turėti ne senesnį nei 48 valandų laboratorinį tyrimą ir neigiamą atsakymą arba per 24 valandas nuo atvykimo užsiregistruoti tokiam testui.

Kol bus gautas neigiamas tyrimo atsakymas, asmuo privalės izoliuotis.

Pasak ministerijos, ši prevencijos priemonė įvedama laikinai, kol gyvūnų ūkiuose aptikta mutavusi koronaviruso atmaina ekspertų bus ištirta ir įvertinta jos grėsmė žmogaus sveikatai.

Ministerija taip pat pranešė, jog iš paveiktų šalių sąrašo išbraukta Slovakija.

„Lietuvai patekus į raudonąją zoną, paveiktomis šalimis laikomos tik pilkojoje zonoje esančios valstybės ir regionai: Šiaurės Airija, Lichtenšteinas ir Šveicarija, taip pat visos trečiosios šalys“, – skelbia ministerija.

Atvykus iš paveiktų šalių būtina izoliacija arba tyrimas koronaviruso (COVID-19) infekcijai nustatyti.

Atsižvelgiant į sergamumą ir kitus rodiklius, užsienio šalys yra skirstomos į žaliąją, geltonąją ir raudonąją zoną. Valstybės, kurios nepateikia duomenų Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrui arba kuriose per 7 dienas atliekama 300 ir mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų, patenka į pilkąją zoną.

Šiuo metu pilkosios zonos valstybės įtraukiamos į Lietuvos paveiktų šalių sąrašą. Iš šių šalių atvykstantys arba per jas keliaujantys asmenys yra laikomi turėjusiais sąlytį ir jiems taikoma 10 dienų izoliacija arba prašoma turėti ne seniau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą atliktą COVID-19 testą ir gautą neigiamą atsakymą.

Trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro žemėlapius, taip pat priskiriamos pilkai zonai.

Turėjusiais sąlytį nelaikomi per paveiktas šalis keliaujantys oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Keliaujantys vežėjų organizuojamais ir vykdomais tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais visų rūšių transportu privalo užsiregistruoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje ir prieš patenkant į transporto priemonę pateikti vežėjui užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą (QR kodą), o kitais atvejais – ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento privalo užsiregistruoti NVSC.

Paveiktų šalių sąrašas skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį.