Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ir prieš slaptą balsavimą dėl vicepirmininkų stebėjosi Seimo vadovės sprendimu.

„Didžiausia opozicinė frakcija lieka be savo pavaduotojo Seimo valdyboje. Tai, kas vyksta dabar net prieštarauja Konstitucijai, Konstitucinis Teismas yra paaiškinęs, kad atstovavimas valdyboje turi būti pagal proporcijas. Tai, kas dabar vyksta yra sąmoningas valdančiosios daugumos veiksmas“, – aiškino LVŽS vadovas.

„Kokie susitarimai įvyko dar Darbo partijos ir konservatorių mes nežinome. Tik žinome vieną, kad situacija visiškai nesupranta – mažiausia opozicinė frakcija sulaukia tokio pasiūlymo“, – tikino parlamentaras.

Jis teigė, kad neatmeta galimybės, jog žadama kreiptis į KT.

Politikas aiškino, jog LVŽS lyg ir priskiriamas opozicijos lyderis nėra lygu Seimo pirmininko pavaduotojui – „yra visiškai ne tai“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Proporcijos valdyboje formuojasi skiriant pavaduotojus. Pradėta nuo to, nuo ko dar niekas nėra pradėjęs“, – tikino jis.

Darbo partijos atstovas A. Mazuronis sakė savo pavardę tiesiog pamatęs darbotvarkėje. Jis teigė suprantantis, jog jei bus išrinktas, tai tik per plauką.

„Gal jus nustebinsiu, bet Darbo partija su valdančia dauguma nesutarė visiškai nieko“, – tikino A. Mazuronis.

„Apsisprendžiau per kokias 15 sekundžių“, – teigė politikas.

V. Čmilytė–Nielsen iš viso planuoja turėti šešis pavaduotojus.

Pagal Seimo statutą, parlamento vadovas gali turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus.

Andrius Mazuronis

Dar keturis parlamento pirmininko pavaduotojus tikimasi paskirti kitą savaitę. Pagal pirminį susitarimą, dar du Seimo vicepirmininkus turėtų turėti konservatoriai, vieną – Laisvės partija ir vieną – kuri nors opozicinė frakcija.

Kandidatus į vicepirmininkus, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad jo pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai. Seimo pirmininko pavaduotojai renkami slaptu balsavimu.

Penktadienį naujajame Seime taip pat įkurtos šešios frakcijos: Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (50 narių), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (32 nariai), Liberalų sąjūdžio (13 narių), Lietuvos socialdemokratų partijos (13 narių), Laisvės partijos (11 narių) ir Darbo partijos (10 narių).

Mišrioje Seimo narių grupėje kol kas dirbs 12 parlamentarų.