Siūlo keisti statutą

Politikė tikisi, kad daugiau Seimo narių nesusirgs koronavirusu ir galės sėkmingai pradėti darbus.

„Manau, kad priesaika Seimo nariams pandemijos metu liks visam gyvenimui, taip pat ir visiems mums, nes priesaikos procedūra šiemet visai kitokia, negu buvo man šešis kartus, taigi tai įsimintina ir nieko nepadarysi – gyvenimas padiktavo tokią situaciją.

Tikėkimės, kad niekas iš naujų Seimo narių nesusirgs ir galės kūrybiškai pradėti darbą Parlamente. Pirmas žingsnis, esant tokiai situacijai, manau, turėtų būti skubiai keisti statutą ir leisti dirbti nuotoliniu būdu“, – sako I. Degutienė.

Įvertino Čmilytės-Nielsen kandidatūrą

Paklausus, kaip vertina Viktorijos Čmilytės-Nielsen kandidatūrą į Seimo pirmininkės postą, politikė tikino, jog apie Liberalų sąjūdžio pirmininkę gali atsiliepti tik teigiamai.

„Galiu tik teigiamai atsiliepti, nes ji turi žmogiškų savybių, kurių reikia Seimo pirmininkui, tai – tolerancija, komunikabilumas, sugebėjimas ieškoti geriausio sprendimo, ji moka telkti, ieškant bendro vardiklio. Ji turi šias savybes, Viktorija daugelį metų buvo šachmatų čempionė, todėl skubių ir svarbių sprendimų nedarė, būdama Seimo pirmininke irgi jų nedarys. Taip pat galėčiau paminėti, kad Viktorija jau ne pirmą kartą yra Seime, turi politinės patirties, yra partijos pirmininkė, tinkama kaip asmenybė ir politikė užimti Seimo pirmininkės postą“, – sako I. Degutienė.

Irena Degutienė

Anot jos, sunkiausia pirmininkaujant ryžtingai elgtis bergždžių ir emocingų diskusijų metų, kurios nieko neduoda. Tokių epizodų, I. Degutienės teigimu, nutikdavo tikrai dažnai.

„Sunkiausia turbūt yra suvaldyti chaosą per nepagrįstus pasisakymus, įsiveržusias emocijas, kai opozicija kolioja valdančiąją daugumą arba vienasmeniškai kurį nors Seimo narį. Tada reikia būti ryžtingam, kai pirmininkauji, nutraukti tokias bergždžias diskusijas“, – sako I. Degutienė.

Paklausus, ar gali būti staigmenų renkant Seimo pirmininką, politikė tikino, kad tai mažai tikėtina.

„Kažkodėl galvoju, kad šiandien jokių intrigų renkant Seimo pirmininką neturėtų įvykti. Galbūt bus keli susilaikę, bet jis vis tiek gaus daugiau balsų, nei jų yra koalicijoje“, – tikina politikė.

Degutienė: moterys tuščių ambicijų turi kur kas mažiau negu parlamentarai vyrai

Paklausta apie Aušrinės Armonaitės, Ingridos Šimonytės ir V. Čmilytės-Nielsen trejetą, I. Degutienė tikino, kad moterys politikės turi mažiau tuščių ambicijų nei vyrai Seime.

„Žinote, noriu šiek tiek paneigti jūsų klausimo pradžią apie moteriškas ambicijas. Moterys tuščių ambicijų turi kur kas mažiau negu parlamentarai vyrai, ir džiaugiuosi, kad šios moterys yra tvirtos, principingos, bet jos nėra tuščiai ambicingos. Manau, bendram darbui tai nesutrukdys.

Galbūt joms bendraujant bus skirtingų politinio veiksmo potėpių, bet tai natūralu, nes mes visi esame individualūs, jos visos turi bendrą tikslą, bet kiekviena gins ir savo šeimą – savo frakciją“, – laidoje Delfi diena svarsto I. Degutienė.

Laukia juodžiausias darbas

Ne paslaptis, kad dažnai nesutarimų kyla dėl postų.

„Nė vienoje kadencijoje nebuvo taip, kad postų dalybos būtų be trinčių. Visada yra tų užkulisinių, darbinių trinčių, kol galų gale susitariama dėl visko, o ne dėl vienos pozicijos. Ypač formuojant Vyriausybę man labai patiko, kaip I. Šimonytė, A. Armonaitė, V. Čmilytė-Nielsen pasakė, kad svarbiausia žiūrėti ir į žmones, nepaisant to, kokia pozicija, kokiai partijai priklauso. Galbūt pasiūlius du ar tris kandidatus į vieną ar kitą postą reikia rinktis iš trijų partijų patį geriausią, laikantis reglamento kvotos, tada reikia žiūrėti, kokia ministerija vienam ar kitam bus skirta.

Žinoma, čia yra emociškai juodžiausias darbas, bet jis bus įvykdytas, bus rasti geriausi kandidatai, kurie galės vykdyti Vyriausybės programą, vadovaujant I. Šimonytei“, – laidoje Delfi diena svarsto I. Degutienė.