Lietuvos ir Lenkijos prezidentai aptars dvišalį bendradarbiavimą kovojant su pandemija, vakcinos įsigijimą, regiono saugumo ir gynybos klausimus, strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimą, transatlantinius santykius, situaciją ES Rytų kaimynystės valstybėse.

„Vizitas vyksta ypatingomis sąlygomis - tiek Lietuvai, tiek Lenkijai kovojant su koronavirusu. Mūsų šalys sutelkusios visus pajėgumus, kad viruso plitimas būtų suvaldytas, o jo padariniai ekonomikai minimizuoti. Turime ES lygmeniu koordinuoti bendradarbiavimą ir priimti sprendimus, kad užkirstume kelią pandemijos plitimui, spręsti dėl vakcinos įsigijimo ir greičiau pasiekti ekonominį atsigavimą", - sakė G. Nausėda.

Vizito metu ketinama įsteigti Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų Tarybą. Ši Taryba žymės kokybiškai naują šalių sustiprinto bendradarbiavimo etapą dvišalių santykių, NATO ir ES lygiu.

Per vizitą organizuojamas Prezidentų pokalbis tete-a-tete ir susitikimas su Lietuvos bei Lenkijos atstovais.

Lenkijos vadovo vizito proga lapkričio 18 dieną Prezidentūra kartu su VšĮ „Versli Lietuva", Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmais ir Lietuvos pramonininkų konfederacija surengs nuotolinį Lietuvos ir Lenkijos verslo bendruomenių forumą, kurį atidarys Lietuvos ir Lenkijos vadovai.

Lenkijos prezidentas planuoja susitikti su ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu ir kandidate į šį postą Ingrida Šimonyte. Lenkijos vadovas taip pat lankysis Antakalnio ir Rasų kapinėse.

Lenkijos prezidentą lydės ponia Agata Kornhauser-Duda, kuri turės atskirą programą.

Lenkijos pirmosios poros vizitas sutampa su reikšminga Lietuvai ir Lenkijai istorine data - paskutiniojo Jogailaičio Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto 500-osiomis gimimo metinėmis.

Lenkijos vadovo vizitas organizuojamas užtikrinant Lietuvoje nustatytų karantino reikalavimų laikymąsi, konsultuojantis su Sveikatos apsaugos ministerijos ekspertais bei sveikatos apsaugos specialistais. Vizito metu prezidentų spaudos konferencija bus organizuojama nuotoliniu būdu.

Pokyčius diktavo koronaviruso grėsmė

Prezidento G. Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis informavo apie būtinas apsaugos priemones, kurios jau suplanuotos.

„Lenkijos vadovo ir pirmosios ponios vizitas organizuojamas ir bus vykdomas laikantis karantino reikalavimų, konsultuojantis su Sveikatos apsaugos ministerijos specialistais ir kitais ekspertais. Vizito metu iki minimumo sumažintas jame dalyvaujančių abiejų šalių atstovų skaičius, atsisakyta didelės dalies tokiems vizitams įprastų renginių.

Atsisakyta Lenkijos Prezidento pasitikimo su garbės sargybos kariais, nėra organizuojama oficiali vakarienė. Tačiau iš esmės nepakitęs liks pagrindinis vizito elementas – Prezidentų tete–a–tete susitikimas. Jis vyks laikantis saugaus atstumo, su veido kaukėmis. Prezidentų spaudos konferencija bus surengta nuotoliniu būdu, bus užtikrintos visos būtinos apsaugos priemonės, atstumai tarp asmenų ir minimizuojama kontakto trukmė“, – rašė A. Bubnelis.