Prarado teises, darbą ir žmonos automobilį

Potraukis svaigalams toliau skandina kadaise buvusį įtakingą Kauno politiką Vasilijų Popovą. Kartą įkliuvęs girtas darbe buvęs Kauno mero pavaduotojas pavaduotojas šią vasarą buvo sučiuptas, kai girtutėlis vairavo žmonos automobilį.

Dėl šios istorijos 64 metų V. Popovas prarado darbą Garliavos seniūnijoje, užsidirbo 2 tūkst. eurų baudą ir neteko 13,85 tūkst. eurų įvertinto, 2015 metų gamybos žmonos automobilio „Mazda 6“.

Praeityje garsus politikas ir jo žmona teismo prašė nekonfiskuoti brangaus automobilio, tačiau Kauno apygardos teismas galutine ir neskundžiama nutartimi skundus atmetė.

Vasilijus Popovas

Pastebėjo neabejingas vairuotojas

Buvusio Kauno vicemero, apie kurio potraukį alkoholiui kalbėta jau senokai, kelionė baigėsi šių metų liepos 9 dienos vakarą.

Apie 20 val. 30 min. Kaune, Veiverių gatvėje, ties parduotuve „Moki – veži“ link Garliavos važiuojantį ir keistai manevruojantį baltos spalvos automobilį „Mazda 6“ pastebėjo kartu su sūnumi vykęs pilietiškas vairuotojas.

„Automobilis buvo sustojęs ties parduotuvės „Moki – veži“ įvažiavimu, tiesiog pirmoje eismo juostoje ir į jį vos neatsitrenkė iš paskos važiuojantys automobiliai. Automobiliui sustojus, šis neįjungė avarinio sustojimo ženklo. Apvažiavęs minėtą automobilį, pamačiau, kad sėdintis asmuo nesiorientuoja. Automobiliui vėl pajudėjus, pranešiau Bendruoju pagalbos numeriu 112 apie galimai neblaivų vairuotoją“, – vėliau nurodė liudininkas.

Važiavo prieš eismą, vos neatsitrenkė į kitą automobilį

Vyras sekė paskui įtartiną automobilį, apie jo maršrutą nuolat informavo į iškvietimą vykstančius policijos pareigūnus. Keisti ir pavojingi „Mazdos“ vairuotojo manevrai buvo nufilmuoti, o vaizdo įrašas vėliau tapo svariu įkalčiu baudžiamojoje byloje.

„Automobilis labai pavojingai manevravo, keletą kartų sustodavo ir vėl pajudėdavo. Sukant iš Veiverių gatvės į Vasario 16-osios gatvę važiavo priešinga eismo juosta, vos neatsitrenkė į stovintį automobilį“, – patikslino „Mazdą“ sekęs žmogus.

Policininkams teko prilaikyti girtutėlį vairuotoją

Policijos patrulių ekipažas baltą „Mazdą“ surado Garliavoje, Upelio gatvėje, kur ji buvo sustojusi.

„Vairuotojas sėdėjo automobilyje ir automobilis buvo užvestu varikliu. Paprašius vairuotojo užgesinti variklį, jis nesuprato nurodymų, nesiorientavo aplinkoje“, – prisiminė policijos pareigūnas.

Pareigūnas minėjo, kad vairuotojas net nesuvokė reikalavimo paduoti automobilio raktelius. Juos ištraukti iš spynelės teko pačiam policininkui.

„Išlipus iš automobilio, vairuotojas buvo akivaizdžiai neblaivus, vos stovėjo ant kojų. Vairuotoją reikėjo prilaikyti, jog nepargriūtų“, – pažintį su buvusiu Kauno vicemeru prisiminė policijos patrulis.

Sulaikytas pareigūnų V. Popovas neneigė vairavęs neblaivus, sakė, kad iš draugų „baliaus“ vyko namo. Buvusiam įtakingam Kauno socialdemokratui buvo nustatytas sunkus girtumas, o tai užtraukia ne administracinę, bet baudžiamąją atsakomybę.

Bylos duomenimis, apie 21 val. V. Popovui užfiksuotas 3,07 promilių girtumas, o 21 val. 17 min. – 2,95 promilių girtumas, dėl vairavimo stipriai apsvaigus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismui.

Vasilijus Popovas

Vairavo žmonos automobilį

Teisme V. Popovas savo kaltės neneigė. Jis pasakojo tą dieną be žmonos žinios, kai ši buvusi darbe, paėmęs jos automobilį ir vykęs į Jonavos gatvę, kur buvo švenčiamas draugo gimtadienis.

V. Popovas sakė pradžioje alkoholio nevartojęs, tačiau vėliau nesusivaldęs ir išgėręs svaigalų.

„Dėl savo poelgio nuoširdžiai gailisi, jaučia gėdą prieš draugus ir šeimą. Dėl sustabdytos teisės vairuoti transporto priemones neteko užimamų pareigų“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Teisiamasis prisipažino ir anksčiau turėjęs problemų dėl alkoholio vartojimo. Bylos duomenimis, 2017 metais jis įkliuvo pareigūnams vairuodamas neblaivus. Tąkart V. Popovui buvo nustatytas lengvas, 0,57 prom. girtumo laipsnis. Jam buvo skirta 300 eurų bauda ir atimta teisė vienerius metus vairuoti.

Elgėsi neatsakingai ir lengvabūdiškai

V. Popovo bylą išnagrinėjęs Kauno apylinkės teismas konstatavo, kad jis iš Kauno, Jonavos gatvės į Garliavą vyko „nesiorientuodamas aplinkoje ir taip keldamas pavojų ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai, gyvybei bei turtui, o žala nebuvo padaryta tik atsitiktinumo dėka“.

„Pažymėtina, jog pavojingi kaltinamojo veiksmai buvo pastebėti pašalinių asmenų, t. y. kitų transporto priemonių vairuotojų, kurie iškvietė policijos pareigūnų pagalbą. Iš kaltinamojo paaiškinimų matyti, jog jis, prieš sėsdamas už automobilio vairo, vartojo alkoholį.

Šios aplinkybės rodo V. Popovo lengvabūdišką bei visiškai neatsakingą požiūrį į visuomenėje galiojančią visiems privalomą tvarką, į savo paties bei kitų saugumą. Kaltinamasis, sėsdamas už vairo neblaivus, visiškai ignoravo galimas kilti neigiamas pasekmes, jis veikė tiesiogine tyčia – žinojo, kad teisės aktai draudžia vairuoti transporto priemones esant neblaiviam, suvokė pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį ir norėjo taip elgtis“, – nuosprendyje pasisakė teismas.

Vasilijus Popovas

Prašėsi atiduodamas žmonos globai

Savo kaltės neneigęs V. Popovas teismo prašė nekonfiskuoti jo vairuoto sutuoktinei priklausančio 2015 metų gamybos automobilio „Mazda 6“, atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą bei perduoti sutuoktinės Valentinos Popovienės atsakomybei.

To paties prašė ir buvusio Kauno vicemero žmona bei tikino galinti daryti teigiamą įtaką sutuoktiniui, nes deda visas įmanomas pastangas, kad jis nevartotų alkoholio. Moteris minėjo šeimoje dirbanti tik ji viena, todėl finansinė padėtis nėra gera.

Tačiau teismas šį sutuoktinių prašymą atmetė. Suabejota, ar žmona yra pajėgi daryti teigiamą įtaką 64 metų sulaukusiam vyrui.

„Nors kaltinamąjį ir jo sutuoktinę sieja artimi ryšiai, tai nesudaro pagrindo teigti, kad laiduotoja savo sutuoktiniui gali daryti kokią nors realią teigiamą įtaką, nes kaltinamasis gyvendamas ir vesdamas bendrą ūkį su sutuoktine, elgėsi priešingai teisei – būdamas baustas administracine tvarka, įskaitant ir už vairavimą esant neblaiviam, nepakeitė savo elgesio ir nuo nusikalstamos veikos padarymo tai jo nesulaikė.

Tuo labiau, kad kaltinamasis yra visiškai susiformavusi, didelę gyvenimišką, taip pat profesinę patirtį turinti asmenybė, taigi, abejotina, kad tokiam asmeniui papildoma jo elgesio korekcija šiuo atveju būtų bent kiek efektyvi“, – nuosprendyje nurodė teismas.

Prašė neatimti šeimos automobilio

Kauno apylinkės teismas V. Popovui skyrė 2 tūkst. eurų baudą, dvejus metus uždraudė vairuoti ir nusprendė konfiskuoti nusikaltimo įrankį – 13,85 tūkst. eurų įvertintą, 2015 metų gamybos automobilį ,Mazda 6“.

Būtent sprendimas konfiskuoti žmonos automobilį paskatino V. Popovą apeliacine tvarka su skundu kreiptis į Kauno apygardos teismą prašant palikti šeimai automobilį. Buvusio politiko žmona argumentavo, kad šiuo metu ji yra vienintelis šeimoje dirbantis asmuo, transporto priemonė jai reikalinga nuvykti į darbą. Esą konfiskavus automobilį bus pažeistos ir jos teisės.

Skunde nurodoma, kad net ir tuo atveju, jei apeliacinės instancijos teismas nematytų pagrindo iš viso netaikyti turto konfiskavimo, yra būtina išanalizuoti ir įvertinti, ar 13 tūkst. 850 eurų vertės automobilio konfiskacija atitinka teisingumo ir proporcingumo principus.

Tačiau apeliacinės instancijos teismas buvo kitos nuomonės, jog automobilio vertė negali būti siejama su įvykdytu nusikaltimu – vairavimu stipriai apsvaigus nuo alkoholio.

„Transporto priemonės vertė neturi jokios įtakos nusikalstamos veikos pavojingumui. Siekiant užkirsti kelią analogiškoms visuomenei pavojingoms nusikalstamoms veikoms visuomenės interesai yra iškeliami aukščiau už kaltininko interesus“, – konstatavo gautine ir neskundžiama nutartimi skundus atmetusi Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija.

Savivaldybėje – girtutėlis vicemeras

Ilgametis Kauno politikas, buvęs savivaldybės tarybos narys V. Popovas liūdnai „išgarsėjo“ tapęs vicemeru, kai 2013 metų gruodžio 17 dieną į darbą ryte atėjo būdamas visiškai girtas.

Išvydę sunkiai aplinkoje besiorientuojantį mero pavaduotoją savivaldybės darbuotojai iškvietė policiją. Atvykę pareigūnai apie 10 val. V. Popovui nustatė sunkų girtumo laipsnį. Į alkoholio tikrintuvą V. Popovas pripūtė 2,94 promiles.

Kalbėdamas apie savivaldybei gėdą užtraukusį incidentą, jis minėjo iš vakaro gausiai vartojęs svaigalus ir vėlai nuėjęs miegoti. Tuometis vicemeras pripažino turintis problemų dėl alkoholio vartojimo, kurį laiką gydėsi, bet ir posto nesitraukė.

Ši dėmė biografijoje nesutrukdė V. Popovui vicemero postą užimti ir kitoje kadencijoje, socialdemokratas tapo pirmą kartą tiesioginiuose rinkimuose išrinkto Kauno mero Visvaldo Matijošaičio pavaduotoju.

2016 lapkričio pabaigoje jis merui netikėtai įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Oficialiai buvo paaiškinta, kad 60-metis mero pavaduotojas nusprendė užleisti vietą jaunesniems. V. Popovas kuravo itin svarbias sritis – švietimą, sveikatos apsaugą, ekologiją, sportą ir kitas.

Vėliau įtakingas socialdemokratas darbą rado šios partijos atstovų valdomoje Kauno rajono savivaldybėje, Garliavos seniūnijoje dirbo už ūkio darbus atsakingu specialistu. Dėl girtavimo darbo netekęs pensijinio amžiaus V. Popovas šiuo metu niekur nedirba.