„Kiekvieną kartą prašome ir primename, kad (...) susirgęs asmuo niekur nesiblaškytų, tiesiog padėtų būtent savo buvimu namie ir padėtų įspėti kontaktus“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė NVSC užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

„Jeigu bus visi sąmoningi, stengsis padėti, aš manau, kad ta situacija tikrai nevirs dar grėsmingesne“, – pridūrė ji.

NVSC ketvirtadienį pranešė, kad iš 1553 naujų koronaviruso atvejų ištirti 328. Ištyrę naujausius atvejus specialistai grįžta prie ankstesnėmis dienomis neištirtų.

Šiuo metu NVSC fiksuoja apie trijų dienų atsilikimą atliekant kai kuriuos epidemiologinius tyrimus.

D. Razmuvienė sako, kad į pagalbą NVSC atėjus kariams, tyrimai vyks sparčiau.

„Dabar kiekvieną dieną, kadangi kariuomenė dirbs iki 9 val. vakaro dviem pamainomis, tai aišku tas darbas paspartės. Bet vėl gi supraskime, kad rytoj ar už šią dieną atvejų nebus mažiau, reiškia vėl reikės tuos didelius skaičius pirmiausia apdoroti, kiek įmanoma suspėti ir, aišku, tada tuos atsilikusius atvejus antroje eilėje bandyti prisivyti“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, jog karantinas yra kaip viena iš priemonių, kad per parą patvirtinamų naujų atvejų skaičius vėl grįžtų į tokias ribas, kai įmanoma kiekvieną jų išsamiai ištirti.

„Stengiamasi yra kaip galima daugiau atvejų operatyviai ištirti. Ir žinant, kad ištekliai vis tik yra riboti, dėl to yra imamasi karantininių priemonių. Anksčiau ar vėliau atvejų skaičius sumažės ir aišku, NVSC tada galės procentiškai didesnį atvejų skaičių ištirti ir efektyviau valdyti. O dabar, tai, kad nebeišeina visų atvejų operatyviai ištirti, yra dar vienas ženklas visuomenei, kad situacija yra rimta ir turime atsakingai laikytis karantino reikalavimų“, – sakė ministras.

Paskutiniu metu per dieną nustatoma per tūkstantį naujų COVID-19 atvejų kas dieną. Kiekvienam iš šių atvejų reikia skirti nuo pusvalandžio iki daugiau kaip valandos, kad būtų surinkta visa svarbi informacija apie asmens darbovietę ir galimus kontaktus.

Siekiant padėti NVSC specialistams, ketvirtadienį pranešta apie įkuriamą skambučių centrą. Visuomenės sveikatos specialistams taip pat talkina apie šimtas karių savanorių.