Kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė interviu „Žinių radijui“ leido suprasti, kad kandidatų į ministrus pavardes netruksime išgirsti viešai.

„Kai kurios personalijos ir dabar iš įvairių šaltinių dėliojasi viešumoje. Kai kurias tų personalijų gal iš kepurės ištraukia. Aš labai ramiai ir su šypsena į tai žiūriu, nes prisimenu save, kai dar dirbau Finansų ministerijoje, ir negalvojau apie politiką, buvau nominuota kandidate kelis kartus, kai su manimi niekas net apie tai nekalbėjo“, – sakė I. Šimonytė.

Ji sakė nežinanti, ar pavyks jau viešai pristatyti pavardžių sąrašą iki pirmojo naujo Seimo posėdžio, kuris vyks jau penktadienį, bet „daug ilgiau negu po savaitgalio tikrai neužtruks“.

„Turbūt sunkiausia sutarti dėl to, kur kurios partijos siūlomas žmogus yra geriausias. Nes yra natūralu, kad kiekviena partija savo kandidatą yra linkusi labiau palaikyti nei kitos partijos, tada reikia įjungti kažkokius kitus svertus, mąstyti, kur yra privalumai vienu ir kitu atveju, ir kažkaip bandyti prieiti prie konsensuso. Dar ne visur esame prie to priėję“, – teigė I. Šimonytė.

Laisvės partijai liko „vienas atviresnis klausimas“

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė „Delfi“ teigė, kad, kalbant apie jų partiją, „dar yra vienas atviresnis klausimas“.

„Nėra taip, kad yra kažkaip atskirai sprendžiama. Reikia matyti visumą. Bendras paveikslas šiuo metu jau yra labiau aiškus negu neaiškus“, – sakė A. Armonaitė.

Pašnekovė teigė, kad, kalbant apie jų partijos prioritetus, nėra tokios pozicijos, kur dar iš viso nebūtų kandidato.

„Pas mus yra nemažai kandidatų, bet mes vertiname ir Laisvės partijos prioritetus, kuriuos programoje įsivardijome, ir tada žmogų, kuris geriausiai galėtų juos įgyvendinti. Tai dar iki galo ne visos sritys yra aiškios, dėl to reikia įdėti šiek tiek darbo, ir paderinti tai“, – sakė A. Armonaitė.

Svarbi ir Nausėdos nuomonė

Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas pasidžiaugė, kad bendrai koalicijoje vyrauja pasitikėjimo atmosfera.

„Tai padeda, nes, jei esi susipešęs ir per rinkimus pasakęs vienas ant kito tokių dalykų, kur turi žagsėti, tai yra visai kitos prielaidos susitarimui. Matome krizes – tiek finansinę, tiek sveikatos apsaugos. Vienas kitu pasitikime ir norime kuo greičiau imtis darbų. Tai yra prielaida greitam susitarimui.

Antra prielaida, kad tariasi trys partneriai, ne keturi – kaip buvo prieš dvylika metų. Laisvės partija labai aiškiai žino, ko nori. Ji, net ir būdama jauna partija, yra labai prognozuotina ir aiški su savo prašymais. Tai padeda susitarti“, – sakė S. Gentvilas.

Jis patikino, kad į visas pozicijas yra kandidatų, tačiau užsiminė, kad tam tikrais atvejais yra svarbi ne tik koalicijos partnerių, bet ir šalies vadovo Gitano Nausėdos pozicija. Politikas teigė, kad tradiciškai tai yra pozicijos susijusios su krašto apsauga, užsienio reikalais, šiuo atveju didelis Prezidentūros aktyvumas stebimas sveikatos apsaugos srityje.

„Čia yra demokratinis procesas, kur dalyvauja trys demokratinės partijos. Mes nesame „valstiečiai“, kurie buvo valdomi politinio oligarcho, arba, kaip kai kurios kitos partijos, kur sprendžia nepakeičiami lyderiai. Pas mus tarimasis yra horizontalesnis ir ilgiau užtrunka. Mes turime pagal įstatus grįžti į partijų valdybas, tarybas“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Naujausiais duomenimis, po koalicijos susitarimo, kad Liberalų sąjūdis gauna dvi ministerijas, o Laisvės partija - tris, kaip liberalų ministerijos įvardinamos Vidaus reikalų ir Aplinkos, o Laisvės partijos -Teisingumo ir Ekonomikos ir inovacijų. Dėl Laisvės partijos pageidaujamo švietimo ministro posto vis dar vyksta derybos.

Šimonytė užsiminė apie darbo principus

Kalbėdama „Žinių radijui“ I. Šimonytė užsiminė ir apie savo būsimus darbo principus. Ji nesitraukia nuo minties, kad tokiais atvejais, kai susikompromitavęs ministras atsisako trauktis, ji būtų pasiruošusi atsistatydinti pati. Ji sakė, kad taip būtų pasielgusi, pavyzdžiui, Jaroslavo Narkevičiaus atveju.

„Pasitraukčiau, nors sunkiai įsivaizduoju, kad šitą ministrą būčiau pateikusi“, – sakė I. Šimonytė.

Paklausta apie tai, ką ji laikytų maloniausia savo darbo dalimi, kandidatė mintimis nusikėlė į ateitį, kai baigs savo darbus.

„Maloniausia darbo dalis, kai tą darbą pabaigi ir gali sau pasakyti, kad „štai kažką padariau ir galiu žiūrėti į save veidrodyje“. Kai dirbi, neturi daug laiko apie tai galvoti, nes yra daug diskusijų, tarpininkavimo, paramos ieškojimo, kartais ginčų“, – teigė I. Šimonytė.

Nemaloniausia su premjerės pareigomis susijusi darbo dalis I. Šimonytei yra apsauga.

„Tai yra kitoks gyvenimas nei man yra įprastas. Aš pripratus nueiti, kur noriu, atsisėsti kavinėje, išgerti puodelį kavos, susitikti su draugais. Esu gana pėsčias žmogus. Man tas apribojimas yra truputėlį išbandymas. Bet aš suprantu, kad tų žmonių yra toks darbas, ir mano užgaidos ir kaprizai yra paskutinėje vietoje“, – sakė I. Šimonytė.