Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) partijos pirmininkui Gintautui Paluckui, partijos prezidiumo sprendimu, nuo 2019 m. balandžio buvo mokamas 1900 eurų „į rankas“ atlyginimas, teigė partijos atstovas spaudai Justinas Argustas.

Pasak jo, daugiau jokios papildomos pirmininko patiriamos išlaidos iš partijos sąskaitos nebuvo dengiamos.

Nuo penktadienio, po Seimo nario priesaikos, G. Paluckas iš partijos sąskaitos atlyginimo gauti nebegalės.

„Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlyginimą už kūrybinę veiklą. Seimo nario atlyginimu už kūrybinę veiklą laikomas autorinis honoraras už meno kūrinius bei jų atlikimą, už publikacijas bei knygas, už medžiagą radijo ir televizijos laidoms, jeigu Seimo narys nėra susijęs su įstaiga, įmone ar organizacija, atlyginančia už kūrybinę veiklą, darbo, tarnybos ar panašiais santykiais, dėl kurių gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas“, – teigiama Seimo statute.

Uspaskichas algos iš Darbo partijos negauna

Seimo nariu nėra ir naujajame Seime frakciją turėsiančios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, tačiau šiam tarp turtingiausių šalies politikų patenkančiam asmeniui, europarlamentarui, partija nemoka atlyginimo.

„Partijos pirmininkas jokio atlyginimo iš partijos negauna. Per tą laiką, kiek esu dirbęs, tai yra jau dešimt metų, nei vienas pirmininkas nėra gavęs atlyginimo iš partijos“, – sakė Darbo partijos būstinės vadovas Viktoras Fiodorovas.

Pasak jo, partijos sąskaitoje taip pat nėra kokios nors atskiros eilutės kitoms pirmininko patiriamoms išlaidoms padengti.

Konservatoriai niekada neturėjo praktikos mokėti pirmininkui atlyginimo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis, būdamas Seimo nariu, tokio atskiro atlyginimo iš partijos gauti negali. Tačiau, pasak buvusio partijos vykdomojo rinkimų štabo vadovo Andriaus Vyšniausko, apskritai konservatoriai neturėjo tokios praktikos mokėti pirmininkui atlyginimą.

„Pas mus niekada nebuvo tokios praktikos, niekada niekas nebuvo mokama. Jokių pirmininko išlaidų ar specialių eilučių tam nėra. Nei reprezentacijai, nei kažkokiems kitiems dalykams“, – teigė A. Vyšniauskas.

Taip pat atlyginimai iš partijos sąskaitos nėra mokami ir Seimo nario pareigas einančioms Liberalų sąjūdžio pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, Laisvės partijos pirmininkei Aušrinei Armonaitei, valstiečių-žaliųjų pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

Kiekvienas atvejis yra inidividualus

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Politikos mokslų katedros vedėja profesorė Jūratė Novagrockienė teigė, kad sprendimas, ar partijai mokėti pirmininkui algą, visais atvejais priklauso nuo konkrečios situacijos ir partijos apsisprendimo.

„Tai, kad atlyginimą gauna G. Paluckas, arba galbūt dar kažkokios kitos politinės partijos, kuri veikia savivaldybės lygmeniu, pirmininkas ir administracijos darbuotojai, (…) tai yra normalu. Jie yra registruoti kaip juridiniai asmenys, ir turi teisę priimti darbuotojus, ir mokėti jiems atlyginimą“, – sakė J. Novagrockienė.

Politologės įsitikinimu, tai yra natūralu partijai mokėti atlyginimą pirmininkui, ypač, jei jis neturi kitų pajamų.

„Tai yra išskirtiniai atvejai. Manau, kad R. Karbauskis irgi neėmė atlyginimo iš partijos, kai buvo pirmininku, ir partija dar nebuvo pasiekusi dar tokių gerų rezultatų. Jis turi kitų lėšų, kurių jam pakanka“, – sakė J. Novagrockienė.