Šalies vadovo nuomone, COVID-19 pandemijos valdymui reikalingos priemonės ir įranga turi būti administruojamos itin efektyviai. Prezidento iniciatyva šiuo metu Ekstremaliųjų situacijų operacijų valdymo centre jau dirba Krašto apsaugos ministerijos deleguotas logistikos ekspertas, padedantis koordinuoti pandemijos suvaldymui būtinų priemonių atvežimą ir jų paskirstymą Lietuvoje, teigiama pranešime spaudai.

Prezidentas paprašė iki penktadienio pateikti detalią informaciją apie valstybės medicinos priemonių ir įrangos rezervą, taip pat duomenis apie tokių priemonių poreikio prognozę, suplanuotus bei vykdomus jų pirkimus ir prognozuojamus gavimo terminus.

Pikas gali būti pasiektas per savaitę – dvi

Prezidento vyriausiasis patarėjas bei Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta po susitikimo su ekspertais konstatavo, kad užsikrėtimų išaugimai koregavo prognozes į neigiamą pusę, tačiau konstatavo, kad, jeigu karantino sąlygų bus laikomasi, pikas gali būti pasiektas per septynias - keturiolika dienų.

„Akivaizdu, kad užsikrėtimų išaugimai praėjusį savaitgalį koregavo prognozes į neigiamą pusę. Tam tikri pikai matomi horizonte, yra tikėtina, kad jei karantino sąlygos išliks efektyvios, jų bus laikomasi, gali būti, kad pikas bus pasiektas per 7-14 dienų“, - sakė S. Krėpšta.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs duomenų valdymo ekspertas dr. Vaidotas Zemlys-Balevičius konstatavo, kad epidemijos situacija kol kas negerėja. Pagal projektuojamus scenarijus, pikas bus lapkričio 27 dieną, o tada, jei karantino priemonės bus veiksmingos, prasidės atvejų mažėjimas.

Ekspertai pasiūlė labiau sekti naują rodiklį, kuris rodo, kaip šaliai sekasi valdyti pandemiją. Tas rodiklis rodo, kiek vienas užsikrėtęs asmuo užkrečia kitų asmenų.

Jeigu situacija nevaldoma, tada tas rodiklis siekia 2,5 -3,5. Šiuo metu dėl taikomų priemonių jis yra 1,37. Kai nukris žemiau vieneto, tada jis rodys, kad epidemija slopsta, sakė ekspertas.

„Labai sunku nuspėti, kiek užtruks karantinas, tai labai priklauso ir nuo visuomenės. (…) Kalbėti apie karantino pabaigą bus galima, kai mes matysime atvejų kritimą, ir tas reprodukcinis skaičius nukris žemiau vieneto“, - sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pateikė rekomendacijas dėl duomenų

Ekspertai diskutavo apie duomenis dėl COVID-19. Dr. V. Zemlys-Balevičius konstatavo, kad nors turimi duomenys turi netikslumų, bet jie parodo tikrą vaizdą, kaip epidemija plinta.

Ekspertai pateikė rekomendacijas dėl skelbiamų duomenų:

- kad jie būtų atviri ir laisvai prieinami, ir, kad jie būtų skelbiami kiekvieną dieną nustatytu laiku;
- kad būtų vienas šaltinis, iš kurio visi galėtų juos paimti, ir nebūtų diskusijų, kokie tie duomenys iš tikrųjų yra. Dabar, pavyzdžiui, pastebėta, kad kai kuriuose šaltiniuose truputį skiriasi tas skaičius, ir tai klaidina visuomenę
- kad būtų įdiegtos automatinės duomenų kontrolės, kad nebūtų apmaudžių klaidų, kai kokios nors ligoninės nepateikia duomenų, arba pateikia neteisingą ligonių skaičių.

Ruoš rekomendacijas dėl testavimo strategijos

Pasak prezidento patarėjo, ekspertai buvo susitikę su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais. Į jų rekomendacijas dėl gydymo įstaigų sureaguota pozityviai.

„Dalis rekomendacijų jau įgyvendinama, dalis jau – pakeliui, dėl jų yra sutarta, dėl kitos dalies SAM požiūris buvo pozityvus, ir tikimasi, kad jos bus greitai įgyvendinamos“, - sakė S. Krėpšta.

Pasak prezidento patarėjo, kitą savaitę ekspertai turėtų pateikti rekomendacijas dėl testavimo strategijos ir jos sistemos Lietuvoje optimizavimo.