„Pokyčiai prasideda, kurių, beje, jau labai seniai reikėjo šioje institucijoje!“ – rašo A. Veryga.

„Dabar girdime vis naujas jo paties skleidžiamas galimo atleidimo versijas. Buvusį „politinio susidorojimo“ motyvą jau pakeitė Europos fondų pinigų skyrimo motyvas. Neabejoju, kad išgirsime ir kitų, originalių versijų“, – sako ministras.

„Ačiū, kad išdrįsote“ – tokius žodžius išgirdau jau ne iš vieno buvusio ir esamo ULAC darbuotojo. Galima bandyti tik įsivaizduoti, kokie buvo ULAC vadovo darbo metodai, kad darbuotojai, užuot kalbėję apie problemas institucijoje, apsispręsdavo ją palikti. O ir palikę tik pašnibždomis drįsta pasidžiaugti pokyčiais institucijoje“, – pasakoja jis.

A. Veryga primena raginęs S. Čaplinską pasitraukti jau anksčiau.

„Tik priminsiu, kad pirmąjį paraginimą pasielgti vyriškai ir pasitraukti iš vadovo pozicijos, šiam žmogui išsakiau dar tuomet, kai jis interviu ministerijoje metu jaunų žurnalisčių klausinėjo, kokia poza jos patiria orgazmą. Po mano paraginimo sulaukiau S. Čaplinsko žmonos el. laiško su klausimu „kas valdo ministeriją, aš ar mano mergos“? Šis puikus šeimyninis tandemas niekada nekėlė jokių klausimų. Nors S. Čaplinsko sutuoktinė yra ULAC struktūrinio padalinio vadovė. Vis tik ULAC pavaldumo ryšiai niekada niekam nekėlė klausimų. Kodėl? Galima tik paspėlioti“, – rašo sveikatos apsaugos ministras.

Įraše jis pasakoja ir apie kontekstą, kuriame klostėsi jo ir jam pavaldaus ULAC vadovo santykiai.

„Reikėtų priminti, kad Vyriausybė buvo priėmusi sprendimus dėl SAM pavaldžių įstaigų pertvarkos, tarp kurių buvo ir ULAC prijungimas prie S. Čaplinsko kritikuojamo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC). Pavedimus ir įgaliojimus šiuos sprendimus įgyvendinti gavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Vyriausybės sprendimai, man, kaip Ministrų kabineto nariui, yra privalomi. Lygiai, kaip ir mano pavedimai pavaldžių įstaigų vadovams. Tuo tarpu S. Čaplinskas ne tik nesirengė vykdyti gautų pavedimų. Priešingai – darė viską, kad sukliudytų Vyriausybės sprendimų įgyvendinimui“, – teigia ministras.

„Labai gerai prisimenu metinius, jo, kaip vadovo, vertinimo pokalbius ir darbo užduočių planavimą ateinantiems metams. Jam, kaip vadovui, buvo suformuluota užduotis padidinti vaikų vakcinacijos apimtis. Tokia užduotis buvo suplanuota matant grįžtančius tymų susirgimus ir mažėjančias vaikų vakcinacijos apimtis. Labai gerai pamenu, kad tokią užduotį tuometinis vadovas S. Čaplinskas pakomentavo kaip tyčiojimąsi iš jo, nes neva tai nuo jo nepriklauso“, – feisbuke rašo A. Veryga.

Pasak jo, S. Čaplinsko atleidimas „nesusijęs nei buvusiais, nei su būsimais rinkimais, o tokio sprendimo perkėlimas ateinančiam sveikatos apsaugos ministrui būtų buvęs tiesiog neatsakingas“.

„Šis vadovas ne tik grubiai pažeidė darbo drausmę ir nevykdė pavedimų, ką konstatavo ir sudaryta komisija, bet ir visiškai prarado mano, kaip tiesioginio vadovo, pasitikėjimą“, – sako A. Veryga.

„Visgi, matyt, nereikėtų stebėtis, kad 30 metų ULAC vadovavęs ir visas valdžias gebėjęs įtikinti savo nepakeičiamumu, S. Čaplinskas pamiršo, kad jo vadovaujama institucija nėra jam ir jo sutuoktinei priklausanti uždaroji akcinė bendrovė ir, kad jis nėra jos savininkas“, – priduria jis.