„Pradėkime nuo paprasto dalyko: virusas pas mus viduje nesigamina. T. y. nėra žmonių, kurie valgo skujuočius, iš kurių perduoda paskui virusą kitiems. Taigi, visi viruso atvejai prasideda nuo to, kad juos atveža, o tada jie išplinta populiacijoje. Labai paprasta ir iš dalies dėl to pvz. Naujoji Zelandija gerai susitvarkė. Labai paprasta sukontroliuoti viruso patekimą į šalį, užkardyti tai ir pan.“, – tikino jis.

Pasak P. Poderskio, susekti virusą populiacijos viduje sudėtingiau – čia turi veikti epidemiologai, kurie, anot jo, nors pavadinimas ir skamba sudėtingai, iš esmės daro labai paprastą, bet svarbų darbą – renka susirgusio žmogaus kontaktus ir juos izoliuoja.

Povilas Poderskis

„Tai padeda padaryti savalaikis testavimas ir reakcija į tų testų rezultatus. Taigi, išlindo virusas, visus išgaudei, izoliavai, prasirgo, suvaldei. Procese būna visokių nuokrypių – žmonės, kurie yra izoliuoti pvz. eina sportuoti į sporto klubus, nes „nu, o ką veikt“ ir kitokių smagesnių ir liūdnesnių situacijų. Tas darbas yra paprastas, nes tai yra paprasto klausimyno praėjimas su daugeliu žmonių, tą galima daryti greičiau ar lėčiau priklausomai nuo pasitelkiamų technologijų, veikimo būdų, proceso organizuotumo“, – aiškino savivaldybės administracijos direktorius.

Testo darymas – nebeturi reikšmės?

Jo teigimu, už šį procesą yra atsakingas NVSC ir, deja, bet jų procesai yra tokie patys, kaip sausio mėnesį, kai buvo pradėtos ranka pildyti iš Milano atskridusių žmonių anketos.

„Jos dabar turbūt trūnija dabar kokiam nors rūsyje ar archyve, o gal buvo sėkmingai perdirbtos ir dar kartą – jau prasmingiau – panaudotos. Nesileisiu į darbo specifiką (o gal leisiuosi kiek vėliau), bet rezultatas akivaizdus: vėluojami atlikti „epidemiologiniai tyrimai – kas iš esmės yra kontaktavusių su susirgusiais nustatymas, tokių tyrimų šios dienos paties NVSC pateiktai duomenimis yra apie 1000. Taigi, sistema neveikia, nes šis skaičius turi ir gali būti skaičiuojamas vienetais ar daugiausiai dešimtimis.“

Kadangi, tęsė jis, ši sistema neveikia, o įvestas karantinas, galima nebeužsiimti ir žmonių testavimu – visi, kas pasijuto blogai, turi simptomų – turi maksimaliai izoliuotis ir persirgti, o pablogėjus būklei – važiuoti į ligoninę.

„Testo darymas ir vieno ar kito skaitliuko sukimas čia nebeturi jokios reikšmės. Ir labai gerai – nes kaip sykis nacionalinėje laboratorijoje baigėsi terpės, kurios turi būti naudojamos tyrimams. Jų daugiau nupirkti greitai nepavyks, nes niekur arti jų nėra ir gauti nepavyks, perorientuoti prie kitų mechanizmų – taip pat neapsimoka, nes tyrimo įranga pritaikyta būtent toms terpėms.

Taigi, testavimo nauda tampa abejotina, kai neišeina padaryti epidemiologinių tyrimų, tai gerai, kad bus sutaupyti reagentai ir tyrimai nebus atliekami. Ar negerai? Ar reikėjo paskaičiuoti, kai buvo plečiami mobilūs punktai, didinamos jų apimtys, kad terpių reikės daugiau? Matyt, reikėjo, bet kaip ir visai gerai, kai vienos neveikiančios sistemos uždengia viena kitą, nes prie dviejų minusų gaunasi pliusas!“, – rašė P. Poderskis.

Terpes, tikino jis, bus bandoma gauti dabar labai greitai, bet kaip tai seksis – stebės, bet numato, kad gali būti sutrikimų su testavimu.

NVSPL: viešasis pirkimas dėl mėgintuvėlių neįvyko

Kitaip nei P. Poderskis, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša „Delfi“ nurodė, kad šiuo metu trūksta ne terpių testams, bet per CPO LT vykdytas viešasis pirkimas, siekiant įsigyti 410000 vnt. mėgintuvėlių, reikalingų koronaviruso (COVID-19) tyrimams atlikti, neįvyko.

„Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku. To priežastį tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies. Antros vietos laimėtojas turi teisę apsispręsti per 10 dienų. Jei jis atsisakys pasirašyti sutartį, trečiasis tiekėjas taip pat vėl turės 10 dienų atsakymo pateikimui. Taip pirkimo procesas, kuris dėl esamo teisinio reglamentavimo ir taip yra neproporcingai ilgas, dar labiau išilgėja.“

Šis pirkimas, teigė jis, skelbtas rugsėjo pabaigoje, o žinia apie negalėjimą jo įvykdyti NVSPL pasiekė tik šiomis dienomis, t. y. lapkričio 10 d.

„Galite įsivaizduoti, kiek užtrunka viešųjų pirkimų procesas? Susiklosčius tokiai situacijai, NVSPL deda maksimalias pastangas ir daro viską, ką gali, kad nenustotų atliekami tyrimai. Tad mėgintuvėlius teks įsigyti neskelbiamų derybų būdu. Jei to nebūtų padaryta, reikėtų stabdyti tyrimų atlikimą, o tai būtų pernelyg didelė prabanga, kai tyrimai augant užsikrėtimų skaičiui turi būti atliekami čia ir dabar, nes nuo to priklauso žmonių gydymas ir koronaviruso suvaldymas.“

Pasak direktoriaus, vykdant pirkimą neskelbiamų derybų būdu, apklausta daugiau nei 10 galimų paslaugos tiekėjų, kurie potencialiai galėtų pristatyti reikiamą kiekį mėgintuvėlių per minimalų laiką ir tik keturi tiekėjai turi galimybę pristatyti mėgintuvėlius per minimalų laiką, su kuriais ir bus sudarytos sutartys.

„Šiuo metu mėgintuvėlių dar turime, tačiau jie rezervuoti mobiliems punktams. NVSPL specialistai deda visas pastangas išspręsti šią problemą ir paspartinti mėgintuvėlių įsigijimą, kad tyrimų procesas kuo mažiau nukentėtų. Intensyviai dirbama su tiekėjais ir jau šį penktadienį žadama pristatyti papildymą. Šiuo metu turimais resursais, tyrimų procesas nei sustoti, nei sutrikti neturėtų“, – sakė jis.