„Pagrindinis savivaldybės rūpestis – Antakalnio klinikinė ligoninė, kurioje yra 116 COVID-19 lovų, šiuo metu ten gydomi 88 pacientai.

Kasdien konsultuojamės su Santaromis, kaip geriau šį procesą valdyti. Beveik kasdien tobulinama infrastruktūra, papildomai įvedinėjami deguonies padavimo punktai. Taip pat planuojama netrukus paleisti ir antrą korpusą ligoninėje (...) Taip pat esame pasiruošę rezervą apie 50 lovų Antakalnio 57, kurį galėtume atidaryti poreikiui esant. Šiandien matome, kad tas poreikis kasdien auga“, – teigė P. Poderskis.

P. Poderskis neslėpė, kad pagalbos iš regioninių ligoninių Vilniaus savivaldybė gauna nedaug.

Taip pat administracijos direktorius teigė, kad valstybės finansavimas Antakalnio ligoninės nepasiekė ir visa COVID-19 infrastruktūra daroma savivaldybės lėšomis.

Šiuo metu svarstoma plėsti infrastruktūrą ir šimtą lovų įrengti Antakalnio klinikinės ligoninės poliklinikos pastate.

„Jeigu susirgimų skaičius augs, tai bus tikrai prasminga ir tai galėsime padaryti be didelių kapitalinių investicijų tam tikruose tos poliklinikos skyriuose“, – sakė jis.

P. Poderskio teigimu, planuojama laikinoji ligoninė prie parodų centro „Litexpo“. Anot jo, pasirengiamieji darbai gali trukti iki 6 savaičių.

„Kadangi renginiai nevyksta, jie turės tris laisvas sales. (...) Reikia išvedžioti deguonies sistemas, suvežti ir supirkti lovas, suorganizuoti personalą. Personalo klausimas yra opiausias“, – teigė jis.

„Apie 70 proc. gydytojų poreikio būtų galima patenkinti. Tarp medikų išsiskiria nuomonė, ar šeimos medikai galėtų gydyti koronavirusą. Mes manome, kad taip (...) Kai kurios ligoninės, kuomet tampa COVID-19 gydančiomis ligoninėmis, gydytojai pasiima nedarbingumą ir dirbti atsisako, tai yra problema, ir tai visos šalies problema“, – sakė jis.

P. Poderskis pažymėjo, kad šiuo metu nagrinėjamas klausimas ir dėl karščiavimo klinikos.

„Jos funkcijas dabar atlieka visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, įrengusios karščiavimo kabinetus ir būtent ten teikdamos paslaugas. Mes skaičiuojame ir galvojame apie vieną vietą, kur galėtume nukreipti visus tokius pacientus. Galbūt tai galėtų būti tas pats „Litexpo“, kur tą procesą būtų galima sklandžiai organizuoti, bet tai kainuotų šiek tiek brangiau“, – sakė P. Poderskis.

Administracijos direktorius taip pat teigė, kad vietų naujoms ligoninėms yra, bet dar nežinoma, iš kur reikės gauti tiek personalo. Anot jo, 500 vietų ligoninei reikėtų apie 150 gydytojų ir 250 slaugių bei padėjėjų.

Kol kas, anot P. Poderskio, dar nėra numatyta, kada prireiks laikinosios ligoninės.