Apie tokią galimybę trečiadienį pranešė pati įstaiga.

Ligonių kasos teigimu, visi privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti Lietuvos gyventojai, prisijungę per įstaigos portalą (https://e.vlk.lt) gali savarankiškai susiformuoti sau ar nepilnamečiams savo šeimos nariams sertifikatus, laikinai pakeičiančius korteles. Juos tuomet galima parsisiųsti į savo mobilųjį telefoną ar elektroninį paštą.

Tokiu būdu žmogus turės teisę į nemokamą būtinąją pagalbą laikino buvimo kitose Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse narėse ir Šveicarijos Konfederacijoje, Jungtinėje Karalystėje (iki 2020 m. gruodžio 31 dienos).

„Tai puiki galimybė saugiai ir greitai gauti teisę į būtinosios medicinos pagalbos paslaugas patvirtinantį dokumentą. Sertifikatus parsisiųsti galima bet kuriuo metu, ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais ar per šventes. Taigi nuo šiol net jeigu išvykote į kitą ES šalį nepasiėmę savo ESDK, o skubiai prireikė būtinosios medicinos pagalbos, sertifikatą galima parsisiųsti pačiam. Svarbiausia, kad būtumėte apdraustas PSD“, – pranešime cituojama Valstybinės ligonių kasos Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja Lina Noreikienė.

Ji taip pat teigė, kad kovo mėnesį, kai Lietuvoje dėl koronaviruso plitimo buvo paskelbtas pirmasis karantinas, Europos šalyse įstrigusiems ir kortelėmis nepasirūpinusiems tautiečiams VLK operatyviai elektroniniu paštu išsiuntė jas pakeičiančius sertifikatus. Galimybės susiformuoti ir parsisiųsti sertifikatą savarankiškai tuomet dar nebuvo.

Ligonių kasa primena, kad keliaujant po ES šalis ir prireikus pagalbos arba patekus į ligoninę, galimi keli būtinųjų gydymo išlaidų kompensavimo scenarijai.

Jei žmogus turi kortelę arba sertifikatą, mokėti nereikės – tą padarys Ligonių kasa, tačiau jei šių dokumentų keliautojas neturi, už suteiktą pagalbą gali tekti sumokėti iš savo kišenės ir tik vėliau, grįžus į namus, kreiptis dėl kompensacijos į teritorinę ligonių kasą.