Ar gali būti, kad Aurelijų Verygą sveikatos apsaugos ministro poste pakeis buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis?

„Nevardinkite man tiesiog iš bet kur nurautos pavardės, ir neklausinėkite, ar tas žmogus bus ministras. Kol kas nėra sutarta, kas bus ministrai, kai bus sutarta, tikrai visi būsite informuoti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Ji teigė, jog kalbėjosi su daugeliu žmonių. Bet apie pavardes kalbėti ji vis tiek nenorėjo.

R. Masiulis pasirodytų kaip neregėtų gabumų ir ypač plataus profilio politikas, socialdemokratų Vyriausybėje jis vadovavo energetikai, valstiečių – susisiekimui ir dar laikinai ėjo švietimo ministro pareigas. Jis derėjosi su švietimo ministerijoje apsigyvenusiais mokytojais.

Į gandus ir vis minimą jo pavardę žiniasklaidoje, R. Masiulis reaguoja paprastai – nėra politikoje, tad į ministrų portfelius nekandidatuoja.

O Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis R. Masiulio labai nemėgo.

„Tai buvo blogiausias mūsų Vyriausybėje dirbęs ministras. Jeigu blogiausias mūsų Vyriausybės ministras tinka naujai Vyriausybei, tai labai sunku įvertinti, kokios bus pasekmės“, – tikino jis.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis

Kol tikrosios ministrų pavardės nėra skelbiamos, kalbų bei pagrįstų spėjimų randasi ir daugiau.

Viešumoje jau pasirodė Monikos Navickienės pavardė, kaip galimos ministrės, ji, anot žiniasklaidos, turėtų užimti Socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdę. Politikė LNK žinioms sakė, jog dirbs ten, kur bus naudinga.

„Aš turiu norą tęsti darbus parlamente, Seime, tikrai manau, kad galiu būti naudinga tiek čia, tiek kitur. Man tinka viskas, kur galiu prisidėti“, – sakė M. Navickienė.

Viešumoje įvardinta buvo ir Gintarės Skaistės pavardė, ji galėtų vadovauti Finansų ministerijai.

„Tikrai nekomentuoju dar gandų, kai premjerė pasakys“, – teigė ji.

O Agnė Bilotaitė gal žemės ūkio ministrė?

„Nežinau, ar čia yra prasmės apie tai diskutuoti“, – teigė parlamentarė.

Laurynui Kasčiūnui, galbūt bus patikėta Krašto apsaugos ministerija.

„Mes gandų nekomentuojame, su manimi jokio pokalbio nebuvo“, – aiškino jis.

Kultūros ministerijai gal vadovaus Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė?

„Eisiu ten, kur matys, kad labiausiai tinku“, – aiškino ji.

Nors į Kultūros ministeriją rankas seniai tiesa Liberalų sąjūdis, kaip ir į Aplinkos ministeriją, kuriai vadovauti deleguotų Simoną Gentvilą. Į politiką žurnalistams kreipiantis „ministre“, jis atsako trumpai – „ne“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

Nors praėjusią savaitę būsimoji premjerė ir buvo apsilankiusi pas prezidentą Gitaną Nausėdą, Prezidentūra teigia, jog konkretūs kandidatai dar nėra derinami.

Tradiciškai užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai būna vadinamieji prezidentiniai.

„Konstitucijoje yra įrašyta, jog tai yra prezidento pagrindinės dėmesio sritys. Tačiau prezidentas lygiai taip pat, pagal vertinimo kriterijus vertins ir kitus ministrus“, – antradienį Seime žiniasklaidai sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Nepriklausomai nuo to, kas vadovaus sveikatos apsaugos ministerijai, o panašu, kad postas atiteks konservatoriams, nes partneriai jo negeidžia, ekstremaliai situacijai vadovauti nusiteikusi pati I. Šimonytė.

Toks noras stebina dabartinį premjerą Saulių Skvernelį.

„Premjeras turi priimti strateginius sprendimus, o ne vykdyti labai konkrečias technines funkcijas. O operacijų vadovas ir atlieka labai konkrečias technines funkcijas“, – sakė premjeras.