Pirmadienio duomenimis, Klaipėdos apskrityje nustatyti dar 157 COVID-19 ligos atvejai. Fiksuotos ir dvi mirtys – vienas asmuo buvo užsikrėtęs koronavirusu, tačiau mirė dėl kitų priežasčių, o kitas asmuo priklausė 90-99 metų amžiaus grupei, turėjo lėtinių susirgimų. Situacija Klaipėdoje, pasak V. Janušonio, darosi vis labiau įtempta.

„Ligonių šiuo metu yra labai daug, užpildėme praktiškai viską, ką turėjome. Šiuo metu iš viso yra 119 pacientų, o reanimacijos skyriuje 11. Labai įtempta ir sudėtinga situacija su viskuo: ir su lovomis, ir su personalu“, – sakė V. Janušonis. Klaipėdos universitetinė ligoninė, kaip COVID-19 situaciją valdanti įstaiga, išleido sprendimą, jog koronavirusu sergantys ligoniai dabar bus vežami į Respublikinę Klaipėdos ligoninę ir kitas įstaigas.

„Šiuo metu jau visos įstaigos turi gydyti COVID-19 sergančius pacientus, o Klaipėdos universitetinė ligoninė priims tik ypač sunkius atvejus. Pagal planą Respublikinė Klaipėdos ligoninė turi turėti atskirą korpusą, kuris jau turi būti įrengtas. Jis jau turėtų funkcionuoti pagal tvarką ir ten jau turėtų būti vežami pacientai, nes mes dabar esame jau beveik 100 proc. užsipildę“, – tikino V. Janušonis. Dėl didžiulio darbo krūvio, pasak vyr. gydytojo, kyla problemų ir su ligoninės personalu.

„Situacija dėl personalo labai sudėtinga, kadangi reikia nukreipti juos iš kitų skyrių, o kiti skyriai juk taip pat turi dirbti. Jūs žinote, kad planinė ir ambulatorinė pagalba nestabdoma, tai viską reikia atlikti kartu“, – sakė V. Janušonis. Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas tikino, jog ligoninėje situacija taip pat yra prasta, o turimos 25 vietos greitu metu užsipildys.

„Šiuo metu yra 22 COVID-19 segantys pacientai. Dviem pacientams yra ventiliuojami plaučiai, kitiems reikalingas deguonis, bet jų būklė nėra kritiška“, – sakė Z. Juzumas. Direktoriaus pavaduotojas pabrėžė, jog Respublikinė ligoninė nėra pritaikyta koronavirusu sergantiems pacientams, nes šioje ligoninėje yra teikiama skubi chirurgų, kardiologų, ginekologų ir traumatologų pagalba.

„Mes jau daromės antra kovidine ligonine neturėdami tam sąlygų. Pagal Sveikatos ministro reikalavimus, esame įpareigoti priimti COVID-19 sergančius pacientus, bet tik tada, kai užsipildys Universitetinė ligoninė. Kiek žinau, ji dar nėra užsipildžiusi, bet iš mūsų ligonių jau nepriima. Tai yra didžiulė problema Klaipėdoje, nes turimo infekcinio korpuso miestas kažkodėl neišnaudoja“, – sakė Z. Juzumas.

Taip pat Respublikinė Klaipėdos ligoninė susiduria ir su personalo trūkumo problema. Dėl epideminės situacijos ligoninės viduje dalis personalo saviizuoliuojasi. Kiek lengvesnė situacija yra Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, kurioje gydomi tik 4 koronavirusu sergantys pacientai.

„Šiuo metu ligoninėje yra 4 COVID-19 sergantys pacientai, kuriems būtinas gydymas stacionare. Į ligoninę jie pateko ne dėl koronovirusinės infekcijos, o dėl klasterinių paslaugų. Dar 4 COVID-19 sergantys pacientai gydomi Psichiatrijos departamente Švėkšnoje“, – pasakojo Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyr. gydytojas Jonas Sąlyga.

Ligoninė iki šiol teikia ne tik skubios pagalbos, bet ir ambulatorines bei planines paslaugas. Kasdien Ambulatorinių konsultacijų skyriuje konsultuojami apie 200 pacientų, į ligoninę guldomi planiniai pacientai, bei neplanuoti klasteriniai pacientai iš viso Vakarų Lietuvos regiono, kuriuos reikia gelbėti dėl ūmaus miokardo infarkto ar insulto.

Klaipėdos rajono ligoninės pasiruošusios

Klaipėdos rajono ligoninės, taip pat kaip ir miesto, privalo priimti pacientus, sergančius COVID-19. Pasiteiravus, kokia situacija Klaipėdos rajono ligoninėse dėl koronavirusu sergančių pacientų, ligoninių vadovai tikino esantys pasiruošę.

„Šiuo metu COVID-19 pacientų neturime. Turėjome tris pacientus, bet vieną vaiką išleidome į namus, buvo pacientas iš Mažeikių, tai jį iškėlėme pagal gyvenamąja vietą, kitą perkėlėme į kitą ligoninę. Pagal įsakymą, mes turime turėti 5 lovas, jas turime. Taip pat yra tam tikri reikalavimai su deguonimi, bet viskas yra paruošta, nežinome, kaip, kas gali pasikeisti, tad planuojame ir ruošiamės tam“, – sakė Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų ligoninės vyr. gydytoja Virgina Ruškienė.

Kretingos ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Aleksandras Šalavėjus taip pat tikino, jog situacija šiuo metu yra valdoma.

„Šiuo metu turime 4 pacientus. Jų būklė nėra kritinė, tačiau ir ne lengva. Esame pasiruošę, bet šiuo metu dar didiname lovų su deguonimi skaičių, tai nėra taip paprasta, reikia tam laiko, bet stengiamės dirbti greitai. Situacija yra valdoma, o apsaugos priemonių turime“, – sakė A. Šalavėjus.