„Būna, kad koalicijos susitaria dėl postų per pirmąją naktį. Bet, verta pastebėti, kad ši valdančioji dauguma pirmiausiai tarėsi dėl vertybinių nuostatų, kas yra tikrai svarbu ir gali sudaryti prielaidas koalicijos tvarumui. Tik antru žingsniu žengiama kalbant apie ministerijas ir trečiu – kalbant apie konkrečias pavardes. Reikia tikėtis – tai tik spėjimas – kad galbūt susitarus dėl vertybinių nuostatų bus ir mažesnių bangavimų, nei susitariant pirmiausiai dėl konkrečių pavardžių“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Anot jo, prezidentui puikų įspūdį paliko ir kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė. Pasak P. Mačiulio, akivaizdu, kad kalbos apie užprogramuotus G. Nausėdos ir I. Šimonytės nesutarimus jau subliuško.

„Buvo bandoma spekuliuoti ar tokius gandus mėtyti, kad neva prezidentas Gitanas Nausėda negalės dirbti su premjere Ingrida Šimonyte dėl esą nesuvestų sąskaitų. Visi tie gandai subliuško, santykiai yra puikūs, nuomonės dauguma klausimų tikrai sutampa“, – teigė P. Mačiulis, pabrėždamas, kad sutarimas rastas dėl to, kaip reikėtų reaguoti į esamą situaciją valstybėje.

„Kai prieisime prie įstatymų leidybos, Vyriausybės sprendimų, – be abejo, kartais velnias slypi detalėse ir gali atsirasti visokių nuotaikų. Tačiau pirmas įspūdis yra tikrai labai geras“, – sakė šalies vadovo patarėjas.

Ministrų pavardės dar nėra derinamos

P. Mačiulis teigia, kad būsimoji valdančioji dauguma, kuri pirmadienį pasirašė koalicijos sutartį, su šalies vadovu Gitanu Nausėda dar nederino galimų konkrečių kandidatų eiti ministrų pareigas.

„Būsimose valdančiosios koalicijos derybose pirmiausia buvo sutarta dėl vertybinių nuostatų. (...) Dabar tas etapas, kai partijos įvardins prioritetines sritis, kuriose nori deleguoti atstovus. Mano žiniomis, valdančioji dauguma dar nebaigė derybų šiame etape, todėl peršokti į kitą etapą ir kalbėti apie konkrečias personalijas dar yra per anksti“, – antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė P. Mačiulis.

Kalbėdamas apie viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, esą sveikatos apsaugos ministru gali būti skiriamas jau ne vienai ministerijai vadovavęs Rokas Masiulis, P. Mačiulis teigė nenorintis komentuoti gandų.

„R. Masiulis turbūt tiktų ir Sveikatos apsaugos ministerijai, bet grįžtu prie mano paminėto dalyko – nei R. Masiulis, nei kitos konkrečios personalijos šiuo metu nėra derinamos. Manau, kad dauguma gandų lygiu paminėtų vienų ar kitų pavardžių yra daugiau žiniasklaidos smalsumo pasekmė, o ne dėl realaus sutarimo“, – akcentavo P. Mačiulis.

Pasak jo, konkretūs kandidatai į ministrų postus bus aptariami kiek vėliau, tačiau, pažymėjo P. Mačiulis, suburti ministrų komandą yra itin svarbu.

„Tai yra valstybės prioritetas, net ir kalbos nėra. Bet kaip bepavyktų greitai būsimai valdančiai daugumai susitarti, pradėti veikti ir pradėti skirti ministrus, vis tiek iki gruodžio vidurio dar dirbs Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė. Todėl, kad ir kaip bebūtų, tas procesas, kuris vyksta, yra normali, įstatyme įrašyta procedūra, kuri dar tikrai užtruks“, – sakė G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas.

Laidos vedėjai paklausus apie portalo lrytas.lt paskelbtą informaciją – galimą konservatoriaus Lauryno Kaščiūno kandidatūrą į krašto apsaugos ministrus, P. Mačiulis teigė, kad apie šio politiko galimybes eiti ministro pareigas taip pat nebuvo kalbėta.

„Negaliu pasakyti, kiek stipriai pažįstamas, bet drįsiu pakartoti, kad ši kandidatūra nėra derinama su prezidentu. Tiek L. Kasčiūnas, tiek kiti galimi kandidatai bus apsvarstyti ir įvertinti. Juo labiau, kad tai ne tik prezidento įžvalgos ir politinis vertinimas, bet taip pat svarbus ir institucijų įvertinimas – ar šis žmogus neturi kažko blogo savo praeityje. Nekalbu konkrečiai apie L. Kasčiūną, bet taip bus vertinama kiekviena kandidatūra“, – pridūrė P. Mačiulis.

ELTA primena, kad pirmadienį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija pasirašė naujos koalicijos sutartį. Vis dėlto kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė neatskleidė nė vienos konkrečios pavardės, ką norėtų matyti savo buriamoje Vyriausybės komandoje.

Pirmadienį vakare LRT televizija pranešė, kad, neoficialiais duomenimis, sveikatos apsaugos ministru gali būti siūlomas R. Masiulis. Portalas lrytas.lt savo ruožtu paskelbė ir apie galimą L. Kasčiūno kandidatūrą eiti krašto apsaugos ministro pareigas.

Naujos kadencijos Seimas į pirmąjį plenarinį posėdį rinksis penktadienį. Jo metu bus išrenkama Seimo valdyba ir Seimo pirmininkas. Liberalų sąjūdis yra viešai pareiškęs norą deleguoti Seimo pirmininką.