Trumpas dar nepasiduos

Buvęs užsienio reikalų ministras, ilgametis diplomatas Vygaudas Ušackas sako, kad artimiausiomis savaitėmis laukia labai daug svarbių sprendimų.

„Artimiausiomis savaitėmis matysime nemažai procesų. Pavyzdžiui, Bidenas pradės formuoti savo komandą, įvardys galimus kandidatus tapti Vyriausybės nariais bei jau dabar pradėjo formuoti ekspertų grupes sprendžiant svarbiausius klausimus. Amerikos politikoje yra tokia tradicija, kad kai formuojama nauja Vayriausybė, yra būtina ir svarbiausių klausimų peržiūra.

Viena vertus, ruošiamasi inauguracijai, kita vertus, D. Trumpas, galvodamas apie politinę ateitį, siekdamas išlaikyti respublikonų partijos narių gretose populiarumą, bandys kvestionuoti rezultatus, bandydamas įrodyti, kad jis ir respublikonai gavo labai daug balsų, o rinkimai yra abejotini, tiksliau jų rezultatai“, – sako V. Ušackas.

Vygaudas Ušackas

„Aš manau, kad tai tiesiog yra tęstinė Donaldo Trumpo strategija įnešti sąmyšį, kelti abejones“, – pridūrė diplomatas.

Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) vyriausias analitikas Marius Laurinavičius svarsto, jog yra nemažai išorės jėgų, žvalgybos institucijų, kurios gali sukelti nemažą sąmyšį.

„Yra išorinės jėgos, kurios tik ir laukia, kada galės įsikišti ir kurstyti tą įtampą, silpninti JAV ar bet kurią kitą šalį. Aišku, kad yra visokių grėsmių, bet reikia tikėtis, kad Jungtinių Valstijų demokratija išlaikys šį egzaminą, o prezidentas Trumpas, jo komanda ir toliau tęsia tą realybės šou politiką, kuri buvo tęsiama ir visus jo prezidentavimo metus“, – kalbėjo analitikas.

Bideno laukia trys iššūkiai

V. Ušacko teigimu, naujojo JAV prezidento laukia trys labai svarbūs iššūkiai.

„Aš manau, kad naujajam JAV prezidentui yra trejopi iššūkiai. Pirmasis – koronaviruso pandemija, visos pasekmės, su kuriomis reikia kovoti tiek viduje, tiek išorėje. Manau, kad Bidenas tikrai stengsis ne tik viduje, bet ir su sąjungininkais ieškoti sprendimų. Antras iššūkis – vidinis Amerikos politinis susiskaldymas ir trečiasis tas, kad pasaulis po ketverių metų yra labai pasikeitęs.

Mes matome agresyvią Rusijos politiką, augančią Kinijos galią, su kuria Amerikai reikės kažkaip dorotis. Šia prasme akivaizdu, kad Bidenas nelabai ir kuo skirtųsi nuo Donaldo Trumpo. Galbūt pradžioje būtų labiau kietesnis Kinijos atžvilgiu, nes buvo kaltinamas pernelyg dideliu lankstumu“, – sako V. Ušackas.

Įvardijo didžiausią grėsmę

Paklausus M. Laurinavičiaus, ar jis įžvelgia kokias nors grėsmes, kurios galėtų kilti pereinamuoju laikotarpiu, analitikas tikino, kad daugiausia nerimo kelia būtent susiskaldymas.

„Šiuo pereinamuoju laikotarpiu didžiausia grėsmė yra tas susiskaldymas, kurį yra pakankamai lengva, jeigu kas nors bandys tai daryti, paversti riaušėmis, nepaklusnumo akcijomis. Jeigu tai, ką daro prezidento Trumpo komanda užsitęstų, dabartinėje situacijoje tai tikrai nebūtų gerai.

Marius Laurinavičius

Jungtinėms Valstijoms, kaip dabar Lietuvai, reikia sklandaus ir greito valdžios perdavimo. JAV labiausiai reikia, kad D. Trumpas jau dabar pradėtų bendradarbiauti perduodant valdžią, o jeigu tai sklandžiai nevyks, nuo to JAV tik silpnės“, – kalbėjo M. Laurinavičius.