Ir visiškai nesvarbu, kad geležinkelio bėgiais jau mažiausiai metus nevažiuoja šilumvežis, anksčiau čia kursavęs vos kartą per dieną.

Su tokia situacija susidūrę Pravieniškių gyventojai ir šiame kaime įsikūrusių pataisos namų darbuotojai piktinasi, kad nei Kaišiadorių rajono valdžiai, nei policijai realybė visiškai nerūpi – tiek kartų prašyta panaikinti kelio ženklą STOP, tačiau jis kaip stovėjo, taip ir toliau stovi. Maža to, policijos pareigūnai ėmė organizuoti reidus ir griežtomis baudomis bausti tuos, kurie pažeidžia Kelių eismo taisykles – prieš pervažiuodami neveikiančią pervažą nesustoja.

Pravieniškių seniūnas Kęstutis Marcinkevičius neslepia, kad situacija išties yra kurioziška, tačiau sako, jog nieko padaryti negali – ne kartą šis klausimas buvo svarstytas Kaišiadorių rajono savivaldybės Eismo saugumo komisijos posėdyje, tačiau kelio ženklas nebuvo panaikintas, nes tam prieštaravo pervažą valdanti valstybės įmonės „Mūsų amatai“ vadovybė.

„Mūsų amatuose“ dirba įvairiose Lietuvos vietose esančiuose pataisos namuose bausmę už padarytus nusikaltimus atliekantys nuteistieji, kurių gaminama produkcija iš Pravieniškių buvo vežama geležinkelio bėgiais.

Anot Pravieniškių seniūno, nors eismas geležinkelio bėgiais ir nevyksta, tačiau Kalėjimų departamento kontroliuojama įmonė „Mūsų amatai“ prieštaravo, kad kelio ženklas STOP būtų panaikintas. „Ir dabar tai atsisuko prieš pačius Pravieniškių pataisos namuose dirbančius pareigūnus – mano žiniomis, policija dėl KET pažeidimo nubaudė ne tik mūsų kaimo gyventojus, bet ir įkalinimo įstaigos darbuotojus.“

K. Marcinkevičius neslėpė, kad neseniai buvo priverstas kreiptis pagalbos į policiją – miestelyje ėmė lankytis įtartini asmenys, greičiausiai nuteistųjų draugai, todėl pareigūnų buvo paprašyta prižiūrėti tvarką. O tuo pačiu policininkai ir surengė reidus prie geležinkelio pervažos – buvo nubausti tie, kurie nesustojo prieš pervažiuodami pervažą.

„Jeigu neklystu, reide dalyvavo pareigūnas, kuris gyvena Pravieniškėse ir gerai žino, kad traukiniai ten nejuda, tad kyla pagrįstas klausimas – kodėl taip primygtinai ieškoma pažeidimo“, – stebėjosi buvęs ilgametis Vilniaus teisėjas Pavelas Borkovskis, šiuo metu dirbantis advokatu. Jis ką tik pasirašė atstovavimo sutartį su viena pataisos namų pareigūne, kurią policija administracine tvarka nubaudė dėl KET pažeidimo.

Už tai, kad važiuodama automobiliu nesustojo prie pervažos, moteriai buvo skirta 180 eurų bauda ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimas dviem mėnesiams. Tai – švelniausia sankcija, nes šiuos KET reikalavimus pažeidusiems asmenims Administracinių nusižengimų kodekse numatyta sankcija iki šešių mėnesių, o bauda – iki 280 Eur.

Advokatas P. Borkovskis įsitikinęs, kad nubaustai pareigūnei buvo pritaikyta neproporcinga sankcija – jis jau ruošia skundą Kaišiadorių teismui, kurio prašys panaikinti skirtą teisės vairuoti automobilį atėmimą.

Tuo metu policijos nubausta moteris pasakojo, kad tądien automobiliu važiavo iš darbo pataisos namuose į namus Kaune.

„Iš paskos važiavo policijos automobilis, tądien buvo surengtas reidas – ir vos tik pervažiavau pervažą, mane sustabdė, – iš susijaudinimo moteris net negalėjo prisiminti, ar bent akimirkai nebuvo stabtelėjusi prieš važiuojant per geležinkelio pervažą. – Tačiau pripažįstu, kad ilgesniam laikui nesustojau, bet tikrai nenorėjau tyčia pažeisti KET. Suprantu, kad pasielgiau neatsakingai, tačiau ši pervaža jau apie metus yra nenaudojama, aš kasdien į darbą ir iš darbo važiuoju pro šią vietą. Nepaisant to, suprantu, kad privalėjau laikytis KET reikalavimų ir vykdyti kelio ženklo nurodymus.“

Daugiau kaip 21 metų vairavimo stažą turinti ir nė karto už KET pažeidimus nebausta moteris sakė, kad prisiima atsakomybę už padarytą pažeidimą, sutinka sumokėti baudą, tačiau mano, jog nepagrįstai iš jos buvo atimta teisė vairuoti.

„Juk geležinkelio pervaža neveikia ilgą laiką, bėgiai yra nenaudojami – net apaugę medžiais, girdėjau, kad kai kuriose vietose yra net išardyti bėgiai, todėl ši pervaža šiandien tik formaliai atitinka geležinkelio pervažos sąvoką“, – sakė ji.

Netekusi teisės vairuoti moteris netektų ir darbo – o kaip kitaip atvažiuoti į Pravieniškių pataisos namus.

„Pareigūnai sakė, kad nereikia jaudintis – juk yra viešasis transportas, tačiau nesijaudinčiau, jeigu dirbčiau Kaune, o ne Pravieniškėse“, – kalbėjo ji. Ir prisipažino, kad dėl KET pažeidimo, kai nesustojo prieš geležinkelio pervažą, administracine tvarka Pravieniškėse jau yra baustas ne vienas pareigūnas, o kai kuriems dėl to ir teko atsisveikinti su tarnyba, nes paprasčiausiai neturėjo galimybių kuo į jį atvažiuoti.

Už KET reikalavimų nevykdymą nubausta moteris policijos nutarimą skųs teismui, tačiau jeigu iš karto būtų sutikusi su policijos surašytu protokolu, tuomet jai būtų tereikėję sumokėti perpus mažesnę baudą – 90 Eur.

„Paradoksali situacija – aš sutinku, kad padariau pažeidimą, pripažįstu kaltę, tačiau nesutinku su man skirtos sankcijos dydžiu, todėl teismui apskųsdama policijos nutarimą vis tiek turėsiu sumokėti jau ne 90, o 180 Eur baudą, jeigu mano skundas būtų atmestas“, – moteris stebėjosi, kad įstatymais valstybė savo piliečių neskatina ginti pažeistų teisių, o siūlo iš karto sutikti su tuo, ką nustato pareigūnai.

Asociatyvi nuotrauka
Ji neslėpė, kad iš karto būtų sumokėjusi policijos skirtą baudą, tačiau to nepadarė, nes nuo tos pačios akimirkos būtų netekusi teisės vairuoti transporto priemones. „Ir tada negalėčiau nuvykti į darbą“, – sakė moteris.

Nubausta pareigūnė kreipėsi į Pravieniškių seniūniją, čia sužinojo, kad dar vasarą Pravieniškėse buvo atliekama geležinkelio pervažų techninė apžiūra, kurioje dalyvavo ir Kauno policijos atstovas.

„Buvo nuspręsta, kad šį kelio ženklą Pravieniškių kaime reikia panaikinti, policijos pareigūnai žinojo, kad transporto judėjimas per šią pervažą nevyksta, – sakė ji. – Tačiau kelio ženklas nebuvo panaikintas, nes tam prieštaravo „Mūsų amatai“, todėl pareigūnai ir toliau baudžia nesustojusius vairuotojus.“

Kalėjimų departamento atstovė Inga Mauricienė Delfi informavo, kad „Mūsų amatai“ poziciją jau pakeitė ir nebeprieštarauja dėl kelio ženklo STOP panaikinimo.

„Kaip mus informavo „Mūsų amatai“ direktorius Vytautas Grinius, kadangi šiuo metu eismas geležinkelio bėgiais laikinai nevyksta, įmonė neprieštarauja, kad būtų panaikintas STOP ženklas; raštą Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijai ir Pravieniškių seniūnijai su atsakymu, kad įmonė neprieštarauja STOP ženklo panaikinimui, įmonės direktorius išsiuntė praėjusią savaitę“, – nurodoma redakcijai atsiųstame atsakyme.

Tuo metu vos du mėnesius Kaišiadorių rajono policijos komisariatui vadovaujantis Jurgis Ostromeckas Delfi nurodė, kad pareigūnai fiksuoja visus KET pažeidimus, rengia įvairias viešo ir neviešo pobūdžio priemones visoje Kaišiadorių rajono policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje, todėl nereikėtų išskirti Pravieniškių kaimo.

„Nuo metų pradžios iki šios dienos už šį KET pažeidimą buvo surašyta 10 administracinio nusižengimo protokolų“, – nurodė J. Ostromeckas.

Anot policijos viršininko, kelio ženklo STOP panaikinimo klausimas ne kartą buvo svarstytas Kaišiadorių rajono savivaldybės Saugaus eismo komisijoje, tačiau iki šiol nebuvo gautas „Mūsų amatų“ sutikimas panaikinti kelio ženklą STOP.

„Kiekvienu atveju reikia nepamiršti, jog, jeigu yra ženklas, jis yra galiojantis ir privalu jo laikytis“, – pažymėjo J. Ostromeckas, kuris vadovaujasi filosofija, jog visų pirma reikia išlikti žmogumi, o tik paskui būti pareigūnu – tuomet pasitikės ne tik kolegos, bet ir gyventojai.