Seimo senbuvis, čia nuo 1996 metų dirbantis Algirdas Sysas LNK žinių žurnalistams pasakoja istorijas, kaip atrodo parlamentarų kova dėl darbo kabinetų. Socialdemokratas neslepia, kad geidžiamiausi kabinetai yra istoriniuose, pirmuose parlamento rūmuose.

„Pirmieji rūmai buvo Aukščiausioji taryba, visgi, jie buvo aukščiau. Ir kabinetų plotis ir aukštis yra savotiškai didesnis. Kadangi anksčiau ten nomenklatūra sėdėdavo. Tai gal tas polinkis yra“, – kalbėjo parlamentaras.

Ilgametis Seimo narys dar nepamiršo ir nedidelio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo Ramūno Karbauskio akibrokšto, kai prieš ketverius metus laimėjęs Seimo rinkimus ieškojo sau tinkamo kabineto.

„Ponas Karbauskis pareikalavo didesnio kabineto ir iškėlė kanclerę iš kabineto. Tada Saulius Skvernelis užsinorėjo šalia R. Karbauskio ir vėl darbuotojai buvo iškelti iš didesnio kabineto. Nors čia mes jau kalbame apie antruosius rūmus, restauruotus, šiltesnius, kaip sakoma“, – žurnalistui pasakojo socialdemokratas A. Sysas.

Tačiau pats R. Karbauskis kabineto detektyvą prisimena kiek kitaip.

„Niekada neturėjau ambicijų dėl kabineto dydžio, kokį davė, tokį ir ėmiau. Bet frakcijos seniūnas turėjo turėti didesnį kabinetą, jame vyksta susitikimai ir su frakcijos nariais, ir taip toliau. Tai manau, kad čia nėra didelio skirtumo, koks kabinetas“, – aiškino jis.

Seimo kanceliarija aiškina, kad pirmenybė renkantis kabinetus turi didžiausią politinę jėgą turinčios frakcijos. Naujokams dažniausiai atitenka tai, kas lieka.

„Dėl erdvumo toks prioritetas paprastai yra skiriamas Seimo valdybos nariams ir komitetų pirmininkams. Taigi, galutinis pasiskirstymas kabinetais ir paaiškėja, kai Seimas susiskirsto į kabinetus. Tai čia net ne po pirmo posėdžio, o dar šiek tiek vėliau“, – LNK žinioms sakė Seimo spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė–Laugalienė.

O štai konservatoriui Mykolui Majauskui, kur ir kokio dydžio bus jo kabinetas, nesvarbu. Jam svarbiau, kad darbo vietoje patogiai jaustųsi padėjėjai.

„Visas darbas vyksta kompiuteriu, svarbu, jog patarėjai turėtų, kur atsisėsti. Pats Seimo narys kabinete praleidžia pakankamai nedaug laiko – nes būna komitetuose, posėdžiuose arba apygardoje. Tikrai kažkokių reikalavimų neturiu. Manau, kad esamos sąlygos yra tikrai pakankamos“, – tikino parlamentaras.

Socialdemokratas Liudas Jonaitis Seime tik spėjo apšilti kojas, jis čia dirba kiek daugiau nei metus. Joniškyje išrinktam parlamentarui su kabinetu pasisekė – įsikūrė kabinete, kuriame anksčiau dirbo buvęs Seimo narys, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

„Mes čia puikiai įsikūrėme. (…) Mes tuos metus labai draugiškai sugyvenome, manau, kad ir toliau čia gyvensime“, – tikėjosi Seimo narys.

Didelė dalis Seimo nariams numatytų kabinetų yra trečiuosiuose Seimo rūmuose. Būtent čia dirba ir A. Sysas. Socialdemokratas atskleidžia, kad būtent šiuose koridoriuose esantys darbo kabinetai yra mažiausiai geidžiami. Remontas čia buvo padarytas tik praėjusiais metais. Iki tol žiemą čia tekdavo kalenti dantimis, o vasarą – kęsti kaitrą.

Trečiuosiuose Seimo rūmuose dirba ir valstietis Tomas Tomilinas. Jo kabinetas nėra erdvus, bet tai antrą kadenciją pradedančiam parlamentarui netrukdo.

„Pakankamai sudėtingas tas darbas, nėra labai erdvūs tie kabinetai, jie yra labai skirtingi. Kartais vyksta tokia konkurencija. Bet dalis Seimo narių yra kaip aš – kuriems ne tiek jau ir rūpi tie dalykai. Svarbiausias yra tas darbo turinys“, – aiškino T. Tomilinas.

Naujai išrinktas Seimas į pirmąjį posėdį renkasi lapkričio 13 dieną.