„Mes esame pasakę iškart po rinkimų, kad kaip antra koalicijos partnerė matytume politinės tradicijos padiktuotą pagrindą, kad galėtume pretenduoti į Seimo pirmininko postą, tačiau visos pozicijos šiuo metu yra ant stalo“, – kalba V. Čmilytė-Nielsen.

Kalbėdama apie naujos valdžios darbus ji sutinka, kad I. Šimonytės iniciatyva prisiimti asmeninę atsakomybę už koronaviruso valdymą yra reikalinga.

„Tai krizė, kurią reikia valdyti, ir pavesti tai vien sveikatos apsaugos ministrui, manau, nėra teisingas modelis. Mes daug kalbėjome, kad reikia kuo labiau pritraukti ekspertų į krizės valdymą, lanksčiai reaguoti. Tai įmanoma padaryti su aiškia lyderyste, kurią I. Šimonytė, manau demonstruos“, – įsitikinusi Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

Anot jos, koalicijos partneriai šią savaitę nutarė ir burti darbo grupę koronaviruso valdymui, į kurią visos partnerės deleguotų savo atstovus. Pasak V. Čmilytės-Nielsen, akivaizdu, kad valdant koronaviruso antrąją bangą, padaryta klaidų.

„Šiek tiek buvo užsižaista švenčiant pergalę prieš pirmąją bangą, akivaizdu, kad pritrūko pasiruošimo, net žmogiškųjų išteklių. Šiandien sunkiai pavyksta prisiskambinti į karštąją liniją, turime stringančių dalykų, kuriuos reikia taisyti“, – laidoje „Delfi diena“ kalba V. Čmilytė-NIelsen.

Nors į koalicijos sutarties projektą įtrauktas ir partnerystės klausimas, Liberalų sąjūdžio pirmininkė neslepia, kad šiuo klausimu tarp koalicijos partnerių gali kilti nesutarimų.

„Partnerystės projektas yra įtrauktas į susitarimą, į 5-ąjį jos skirsnį, kurio preambulėje suformuluota, kad tai yra vienai ar dviem koalicijos partnerėms svarbus klausimas. Tai yra nebūtinai visų trijų [partnerių] programiniai dalykai, dėl kurių partnerės dės visas pastangas, kad per racionalų laiką jie būtų įgyvendinti. Aišku, nuomonės gali išsiskirti“, – sako ji.

Visuomenėje atgarsio sulaukus Laisvės partijos siūlymui, kuriam pritarė ir liberalai, peržiūrėti vaiko pinigų skyrimą, skiriant lėšas toms šeimoms, kurių finansinė padėtis prasta, V. Čmilytė-Nielsen patikina, kad to daryti naujieji valdantieji šiuo metu neplanuoja.

„Nėra tokių planų, tai, kas šiandien veikia, yra gerai, tai nebus peržiūrima artimiausioje ateityje tikrai“, – teigia ji.

Anot Liberalų sąjūdžio pirmininkės, neplanuojama ir peržiūrėti „valstiečių“ įvestų alkoholio draudimų.

„To nėra šioje sutartyje, tai nėra vienas prioritetinių darbų. Vaistų politikos peržiūrėjimas – taip, jis yra įtrauktas mūsų iniciatyva“, – laidoje „Delfi diena“ kalba V. Čmilytė-Nielsen.