Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė sako, kad trijų partijų aprobuotas koalicinio susitarimo tekstas „yra apie Lietuvos ateitį, pokyčius švietime, ekonomikoje, žmogaus teisėse, aplinkosaugoje“.

„Svarbu, kad svarbiausi žmogaus teisių klausimai nenugulė į sutarties priedus ir atsispindi aiškus visų koalicijos partnerių įsipareigojimas priimti juos ir įgyvendinti. Sulauksime kitų partnerių institucijų pozicijos ir esame pasiruošę antram derybų raundui, kuriame kalbėsime, kaip ir kas tai galėtų geriausiai įgyvendinti“, – BNS sakė A. Armonaitė.

Penktadienį nuotoliniu būdu posėdžiavusi Laisvės partijos taryba sutarčiai pritarė su protokoliniu nutarimu, kuriuo konstatuoja turinti partnerių pažadą, kad didžioji dalis detalių Laisvės partijos pasiūlymų atsidurs Vyriausybės programoje.

Laisvės partijos taryba taip pat teigia, kad savo dalyvavimą koalicijoje mato tiek, kiek yra vykdomos susitarimo nuostatos, ypatingai pabrėžia privačios iniciatyvos ir nevyriausybinių organizacijų vaidmenį valstybės gyvenime.

Seimo rinkimus laimėjusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai koaliciją formuoja su dviem liberaliomis partijomis, Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija. Konservatorių ir Liberalų sąjūdžio partijų valdančiosios institucijos dar turi priimti sprendimus dėl koalicinė sutarties projekto.

Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen BNS sakė, kad partijos taryba dėl sutarties projekto balsuos elektroniniu būdu iki pirmadienio ryto.

Valdančiąją daugumą kuriančios trys dešiniosios partijos suderintą koalicijos sutarties projektą paviešino ketvirtadienio vakarą po antrojo derybų raundo. Jį pasirašyti planuojama pirmadienį.

Sutartyje partijos įtraukė vertybinius įsipareigojimus, kurių žada laikytis tarpusavyje bei su visuomene, ir svarbiausius būsimus darbus.

Dokumente įtraukti kokybiška teisėkūra, vertybinė užsienio politika, nacionalinis susitarimas dėl švietimo, žalioji ekonomika, ir internetinis balsavimas, asmenvardžių rašymas lotyniškais rašmenimis, viešųjų erdvių dekomunizacija, nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimas, neutralios partnerystės įteisinimas.

Sutartyje partneriai įsipareigotų remti Ingridos Šimonytės vadovaujamą koalicinę Vyriausybę bei veikti pagal susitarimą ir Vyriausybės programą.

Politines Seimo ir Vyriausybės atsakomybių pozicijas partijos žada skirstytis pagal kompetencijos ir nepriekaištingos reputacijos principus, atsižvelgdamos į proporcingą atstovavimą Seime bei suteikdamos ministro pirmininko ir Seimo pirmininko pareigybėms didesnį lyginamąjį svorį.