Šios moters istoriją „Delfi“ papasakojo sesuo, kuri irgi nenorėjo atskleisti savo vardo ir pavardės, bet norėjo paviešinti susidariusią situaciją. Sesers teigimu, sunkia onkologine serganti moteris į Santaros klinikas atvyko nesirgdama koronavirusu ir pirmasis atliktas testas buvo neigiamas.

„Ji atsigulė į Santaros klinikas daugiau nei prieš savaitę dėl onkologinės ligos, susijusios su kepenimis, išvešėjimo ir labai blogų tyrimų rezultatų. Buvo paimtas COVID-19 testas ir jis buvo neigiamas, atliktos kelios intervencinės procedūros, o trečiadienį turėjo būti paskutinė, kad pagerintų jos gyvenimo kokybę.

Turėjo įstatyti tulžies latako stentą, kad neliktų vamzdelių į išorę. Bet antradienio vakare, dėl neaiškios priežasties, buvo atliktas pakartotinis COVID-19 testas, kuris ryte patvirtino infekciją.“

Taip pat, pasakojo artimoji, visą savaitę, kai atsigulė į ligoninę, onkologine liga serganti moteris karščiavo, bet jos pirmas koronaviruso testas buvo neigiamas, todėl manyta, kad temperatūra pakilo dėl vykdytų intervencijų.

„Vaikščioti ji tikrai pati nevaikščiojo ir pati užsikrėsti negalėjo. Tačiau prieš paskutinės procedūros darymą, iš vakaro skubiai atlėkė daryti pakartotinio testo dėl koronaviruso. Taigi, atliko pakartotinai ir ryte, per vizitaciją pasakė, kad jis teigiamas.

Nelabai man pavyko sužinoti, bet kaip supratau, jie ten gal skyrių norėjo atlaisvinti, todėl išrašė ją iš ligoninės namo. Šiaip ne taip, po mano visiems skambinėjimų, pavyko išprašyti, kad jos dar neišleistų ir leistų keletą dienų pabūti, kadangi sesers būklė – labai prasta.“

Sergančios moters sesers teigimu, ligonė gulėjo savo palatoje ir nekontaktavo su niekuo, išskyrus ligoninės personalą, o ryte, prieš tai rezidentui pažadėjus, kad jos niekur neišrašys dėl jos būkles, jau buvo sakoma kitaip.

„Po kelių valandų ją spyrė lauk su pasiteisinimu, o gal tiesiog teigimu, kad dėl COVID-19 nėra nusiskundimų! Išeina, kad onkologiniai ligoniai yra tiesiog nurašomi, o juk yra dar daug galimybių, daug šansų. Žmogiškumas turi būti pirmoje vietoje.

Šiuo metu ji jaučia labai didelius skausmus, leido jau ir morfijų, pykina. Bet gydytojų teigimu, su onkologinės ligos diagnoze kaip ir viskas aišku, o dėl COVID-19 – nedūsta, kvėpuoti gali, daugiau jokių simptomų nėra, tai tegul važiuoja ir izoliuojasi namuose.“

Tačiau, pabrėžė ji, sesers namuose yra trys vaikai, nuo kurių irgi reiktų kažkaip atsiskirti, todėl dar pasiūlė važiuoti izoliuotis į Abromiškes.

„Mažasis serga astma, tai tas kovidas tik pablogintų situaciją. Žodžiu, ją perkėlė į sergančiųjų koronavirusu skyrių, bet pasakė, kad porą dienų gal ir palaikys, bet jeigu nebus simptomų, turės išrašyti. Nors ir suprantu, kad ligoninės darbuotojai nėra atsakingi už virusą ir negali žinoti, kada užsikrės ar ką nors apkrės, bet aš norėjau, kad prisiimtų bent dalelę atsakomybės, kadangi jai reikia priežiūros ir medikų pagalbos.“

Santaros klinikos: stengiamasi išvengti tolesnio viruso plitimo

Santaros klinikų atstovai paaiškino, kad koronavirusu užsikrėtę pacientai, kurie neturi simptomų, yra kuo greičiau išsiunčiami iš ligoninės tam, kad galėtų izoliuotis, norint išvengti tolesnio infekcijos plitimo kituose ligoninės skyriuose.

„Tai ypač svarbu, siekiant apsaugoti ir kitus sunkiai sergančius pacientus. Juolab kad ir tikrai ne visi pacientai, turintys COVID-19 diagnozę, turi gulėti ligoninėje. Mūsų medikai tikrai stengiasi, kaip įmanydami, įvertinti įvairiausias grėsmes ir be abejo ne visada tai gali būti priimtina mūsų pacientams ar jų artimiesiems. Deja, situacija yra daugeliui kelianti ne vieną papildomą klausimą.“

Santaros klinikos