Pasak Nacionalinės teismų administracijos, dėl koronaviruso situacijos Visuotinis teisėjų susirinkimas pirmą kartą vyko keletą dienų – antradienį buvo iškelti kandidatai į naujosios sudėties Teisėjų tarybą, trečiadienį vyko kandidatų pristatymas teisėjų bendruomenei, o ketvirtadienį visos Lietuvos teisėjai balsavo už būsimos kadencijos narius.

Ketvirtadienį Teisėjų tarybos rinkimai pirmą kartą vyko dešimtyje apygardų visoje Lietuvoje – Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Mažeikiuose ir Utenoje bei trijuose teismuose Vilniuje. Rinkimus stebėjo atitinkamų teismų atstovai atsakingi už korupcijos prevenciją ir visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovai.

Pernai liepą Seimui priėmus Teismų įstatymo pataisas, tarybos narių skaičius sumažintas nuo 23 iki 17. Šią kadenciją vykdomojoje teismų savivaldos institucijoje bus trys Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai, du Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai ir vienas – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo.

Visiems apygardos teismams atstovaus trys skirtingų teismų teisėjai, keturi teisėjai atstovaus visiems apylinkės teismams, vienas – apygardų administraciniams teismams.

Pagal pareigas Teisėjų tarybos nariais taip pat yra Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkai.

Penktadienį vyksiančiame susirinkime ketinama paskelbti išrinktus Teisėjų tarybos narius ir išklausyti kadenciją baigusios tarybos ir Teisėjų garbės teismo ataskaitas. Taip pat planuojama diskusija apie teismų viziją, misiją ir strategiją ateičiai, apdovanojimai už nuopelnus ir ypatingus pasiekimus teisingumo srityje pasižymėjusiems asmenims.