„Šiandien SAM išplatintame pranešime spaudai pateikta tikrovės neatitinkanti informacija.
Verygos sprendimai dėl Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų informacinės sistemos (ULSVIS) perdavimo pagrįstumo yra apskųsti teismui. Primenu, kad visi statistiniai duomenys, susiję su COVID-19 liga registruojami, specialiai šiai ligai sukurtoje, naujoje informacinėje sistemoje, kurios tvarkytojas yra Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Tai numato SAM ministro 2020 gegužės 5 d. Nr. įsakymas V-1067 „Dėl užkrečiamųjų ligų galinčių išplisti ir kelti grėsmę, stebėsenos ir kontrolės informacinės sistemos steigimo ir jos nuostatų bei duomenų saugos nuostatų patvirtinimo“, – feisbuke rašė S. Čaplinskas.

Todėl, pasak jo, SAM pranešimo teiginiai, kad „NVSC, negalėdama perimti ULSVIS negali vykdyti priskirtų funkcijų, negali laiku teikti duomenų atsakingoms institucijoms ir tai apsunkina operatyvų užkrečiamųjų ligų židinių ištyrimą ir protrūkių identifikavimą ir negali užtikrinti tinkamos užkrečiamųjų ligų epidemiologinės priežiūros ir neva tai negali dėl to pateiki Europos ligų ir prevencijos centrui duomenų apie koronaviruso infekcijos rodiklius ir t.t.“ yra nepagrįsti ir neatitinka tikrovės.

„Kaip minėjau, visus duomenis apie COVID-19 jie turi, nes kaupia kitoje, t.y. naujoje informacinėje sistemoje, kuri neturi nieko bendro su ULSVIS. Pažymiu, kad NVSC problema yra ne duomenų, o modernių analitinių gebėjimų stoka“, – rašė S. Čaplinskas.

Pasak jo, jau daugiau kaip dešimtmetį egzistuojančioje ULSIVIS sistemoje buvo kaupiami ir analizuojami visų kitų 103 užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų duomenys, su kuriais ir dirbo ULAC medikai, epidemiologai, analitikai.

„Kelia pagrįstų abejonių tai, kad ministras įsakė ULAC skubos tvarka perduoti minėtą informacinę sistemą kitai įstaigai (NVSC) būtent po to, kai ULAC buvo gautas patvirtinimas apie šios sistemos modernizavimui skirtus 420 000 eurų ES paramos“, – teigė S. Čaplinskas.

Jis teigė norįs priminti, kad toks SAM ministro sprendimas pandemijos metu keisti užkrečiamųjų ligų stebėseną didinant naštą NVSC yra mažų mažiausiai neatsakingas.

„Pažymiu, kad ULAC sėkmingai tvarkėsi su visų užkrečiamųjų ligų stebėsena, o ULAC epidemiologai ir analitikai nuolat informavo visuomenę ir nieko neslėpė. Priminsiu, kad NVSC nėra nei vieno žmogaus dirbusio su tokia sudėtinga – ULSVIS sistema, kad jie galėtų ją perimti subos tvarka neprarandant visų per dešimtmetį sukauptų Lietuvos gyventojų sergamumo duomenų. Jausdami atsakomybę už (ULSVIS) informacinę sistemą ir joje sukauptus jautrius duomenis, suprasdami galimas neigiamas tokio skuboto Verygos sprendimo neigiamas pasekmes, ir užmetamą papildomą naštą kitai įstaigai, apskundėme šį jo sprendimą teismui. Mano žiniomis, šį Verygos sprendimą yra apskundęs ir Seimo narys A.Matulas“, – rašė S. Čaplinskas.

Pasak jo, įvairių kaltinimų fabrikavimas ir institucinis bei personalinis mobingas, siekis sunaikinti įstaigą, „burnos siuvimas“, persekiojimai, draudimai, jau tęsiasi ne vienus metus.

„Tai galių demonstravimas ir galimai politinis susidorojimas už nuomonę. Visi žino, kad buvau Verygos menkinamas, nuolat žeminamas, tyčiojamasi, meluojama, grąsinama susidoroti. Pvz., esu rašęs pasiaiškinimus, kodėl visuomenei teikiau informaciją apie gripą, kodėl dalinausi įžvalgomis savo feisbuko paskyroje ir kt. mobingo elementai.

Taigi, dėl galimo atleidimo. Kai susipažinsime su dokumentais, neabejotinai Verygos sprendimą skųsime kaip nepagrįstą. Akivaizdu, kad nueinanti valdžia taip ruošia darbo vietas saviems“, – rašė S. Čaplinskas.

Atleidimą grindžia pažeidimais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sprendimą atleisti iš pareigų S. Čaplinską grindžia padarytais pažeidimais.

„Aišku, nedėkingai viskas sutapo su rinkimais, bet darbo drausmės pažeidimų, nurodymų nevykdymo buvo gerokai iki rinkimų, kol nebuvo jokių kalbų, kad kolega Čaplinskas planuoja juose dalyvauti“, – laidoje „Delfi diena“ sakė ministras.

„Pažeidimų buvo tikrai ne vienas ir to nereikėtų sieti su kažkokiu netinkamu kalbėjimu, tai visai kitokio pobūdžio pažeidimai. Vienas jų susijęs su informacinės sistemos perdavimu NVSC, kur šaliai galėjo grėsti labai rimtos pasekmės. Nebuvo vykdomi tiesioginiai vadovo nurodymai, mano pavedimai“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

Jo teigimu, jei minėti duomenys nebūtų pateikti Europos ligų kontrolės centrui, Lietuvos piliečiams visų pirma galėjo būti taikoma daugiau ribojimų keliaujant.
„Jeigu Lietuva laikų nepateiktų duomenų Europos ligų kontrolės centrui, mūsų valstybė atsidurtų vadinamų pilkųjų šalių sąraše, kurios yra nepateikusios duomenų. Tada šalys, kurios taiko judėjimo apribojimus, juos pritaikytų ir Lietuvai. Tai reiškia, kad mūsų piliečiams būtų sudėtingiau kažkur nukeliauti, įsigaliotų kažkokie apribojimai“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo A. Veryga.