Kaip po posėdžio žurnalistus informavo kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė, sakė, kad sutartis gali būti pasirašyta dar pirmadienį.

„Derybininkai, kurie buvo deleguoti deryboms, atrodo, kad beveik pasiekė sutarimą dėl teksto. Dar šį bei tą redagavome, tuo tekstu pasikeitėme, reikia, kad žmonės žvitriu žvilgsniu truputėlį pasižiūrėtų ar kas bekalbant nebuvo praleista. (…) Dabar yra procedūros, kurios veiks pagal kiekvienos partijos įstatus, jos yra skirtingos.

Partijos turi grįžti į savo valdymo organus, gauti pritarimą šiam susitarimui per artimiausias porą dienų. Ir jei nenumatytų aplinkybių neiškils, o tikiuosi, kad neiškils, pirmadienį sutartis galėtų būti kaip ir pasirašyta“, – sakė I. Šimonytė.

Politikė teigė, kad koalicijos sutartyje ministrų pavardžių nebus, tik jos pačios – būsimos ministrės pirmininkės.

„Sutarties projekte užfiksuota, kad bus papildomas susitarimas (dėl ministrų, aut. p.), kuris bus pasirašytas iš karto tada, kai jau galėsime pasirašyti“, – sakė politikė.

Jeigu partijos nepatvirtins šių sutartų punktų, derybas, anot I. Šimonytės, teks atnaujinti.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen po susitikimo teigė, kad visos partijos lieka patenkintos.

„Patenkintos esame pirmiausia dėl to, kad šį vakarą pavyko dėl likusių 20 procentų susitarti. Po ne tokių jau sudėtingų ir labai racionalių diskusijų, aš tai matau kaip visų koalicijos partnerių pergalę“, – pokalbius vertino politikė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

Ji anonsavo, kad koalicijos sutartyje bus daug „konkrečių dalykų ir nuostatų“.

„Mūsų tikslas buvo, kad joje būtų atspindėta tiek ir bendri principai, kurie mums kaip koalicijos partneriams iš tiesų yra labai artimi, tiek ir konkrečios nuostatos“, – sakė liberalė V. Čmilytė–Nielsen.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė džiaugėsi, kad visi jos vadovaujamos partijos rinkimuose kelti 5 prioritetai atsirado sutartyje.

„Man atrodo mums pavyko susitarti, kad tas sutarties tekstas būtų apie Lietuvos ateitį. Tiek ir apie pačią artimiausią – sveikatos krizė, galima ekonominė krizė ir biudžeto prioritetai. Tiek apie ateitį švietime, žmogaus teisių srityje, ekonomikoje ir panašiai. Iš Laisvės partijų pozicijų galiu pasakyti, kad 5 prioritetai, kuriuos mes visą laiką viešinome yra šioje sutartyje“, – sakė politikė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

Anot Seimo narės, tekste yra ir pažadas įteisinti asmenvardžių rašybą lotyniškais rašmenimis.

Po Seimo rinkimų centro dešinės valdančiąją koaliciją formuoja Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Naujajame parlamente jie turėtų turėti ne mažiau 74 vietų iš 141.

Pirmasis naujo Seimo posėdis ir parlamentarų priesaikų ceremonija vyks lapkričio 13 dieną.