Fiksuojami nauji rekordai

Situacija daugelyje pasaulio regionų buvo sudėtinga. Pagal analizę, Johns Hopkins universiteto duomenimis,spalio 26 d. pasaulio dienos susirgimų rekordas pasiekė beveik 538 tūkst. naujų atvejų.

Europoje konstatuojama, kad šalių vyriausybės prarado COVID-19 valdymo kontrolę, sveikatos apsaugos sistemos nebesusitvarko su COVID-19 pacientų srautais ligoninėse, artėja sezoninio gripo pradžia, todėl šalys priverstos imtis kraštutinių priemonių – vėl įvedami karantinai.

14-oje šalių pasiekti rekordiniai hospitalizuojamų COVID-19 pacientų skaičiai. Europos Komisija paskelbė ketinanti prisidėti prie COVID-19 ligonių perkėlimo gydymui iš vienos ES šalies į kitą, taip siekiant padėti sveikatos priežiūros sistemoms suvaldyti augančius sunkiai sergančių srautus.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, baigiantis šių metų 43 savaitei , Lietuva atsidūrė tarp šalių, kuriose fiksuotas spartus susirgimų augimas; auga susirgimų skaičius vyresnių nei 65 metai asmenų grupėje; auga mirčių skaičius; teigiamų testų dalis viršija 3 procentus.

Iš analizės matosi, kad daugumoje Europos šalių, lyginant spalio 23 dienos ir 30 dienos duomenis, situacija blogėjo. Išimtinai iš analizuotų šalių atvejų skaičius mažėjo trijose Europos šalyse – Airijoje (nuo 293,4 iki 282,8 atv./ 100 tūkst. gyv.), Suomijoje (nuo 52,7 iki 46,6 atv./100 tūkst. gyv.) ir Islandijoje (nuo 280,4 iki 247,1 atv./100 tūkst. gyv.), tačiau ir šioje šalyje buvo imtasi papildomų priemonių: griežtinami susibūrimų ribojimai – leidžiama susitikti iki 10 asmenų, stabdomi sporto ir kultūros renginiai.

Belgijoje šeimoje leidžiama priimti ne daugiau kaip vieną svečią

Belgijoje per minėtą laikotarpį situacija ir toliau dramatiškai blogėjo. Nustatytų naujų atvejų skačius augo nuo1019,8 iki 1600,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Siekiant suvaldyti situaciją laikotarpiui nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 13 dienos nustatyta daugybė naujų ribojimų. Buvo įvesta komendanto valanda: Briuselio regione ir Valonijoje – nuo 22 iki 6 val., Flandrijoje – nuo 24 iki 5 valandos.

Ne pirmo svarbumo prekių parduotuvės ir verslai, kurių darbuotojai negali išvengti artimo kontakto su klientais (kirpyklos, grožio salonai, masažai, išskyrus medicinos paslaugas teikiančias įstaigas) sustabdė veiklą.

Keidžiama dirbti maistu prekiaujantiems prekybos centrams, savitarnos parduotuvėms, vaistinėms, dviračių parduotuvėms, automobilių remonto dirbtuvėms.

Viešbučiai Belgijoje gali tęsti darbą, tačiau juose veikiantys restoranai ir barai stabdo veiklą.

Šioje šalyje įvestas privalomas darbas iš namų, išskyrus atvejus, kai tai neįmanoma. Taip pat nustatyti ribojimai svečiams. Šeimoje (namų ūkyje) leidžiama priimti ne daugiau kaip vieną svečią, o vienas gyvenantis asmuo gali pakviesti du svečius. Atvirose erdvėse galima susitikti su ne daugiau kaip 4 asmenimis, dėvint kaukes ir laikantis atstumo.

Po mokinių atostogų iki lapkričio 15 dienos mokyklose organizuojamas nuotolinis mokymas, o universitetuose nuotoliniu būdu bus mokoma iki gruodžio 13 dienos.

Sienos tarp regionų liko atviros, bet keliauti primygtinai nerekomenduojama.

Situacija šalyje nepavydėtina. Buvo prognozuojama, kad iki lapkričio 6 dienos bus pasiektas maksimalus pajėgumas ligoninių intensyvios terapijos skyriuose – jei pavasarį trūkdavo įrangos ir
priemonių, tai dabar labiausiai trūksta darbuotojų. Dėl pajėgumo trūkumo iki lapkričio 15 dienos bus testuojami tik tie asmenys, kuriems pasireiškia simptomai, kitiems bus siūloma karantinuotis 10 dienų.

Čekijoje pradėta statyti lauko ligoninė


Čekijoje per tą patį laikotarpį atvejų skaičius augo nuo 1148,5 iki 1512,3, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Reaguojant į prastėjančią situaciją, nuo spalio 28 dienos šalyje įvesta komendanto valanda – nuo 21 val. iki 5 val., kurios metu iš namų galima išvykti tik būtinais atvejais: vykti į darbą,
šeimos reikalais, pas gydytoją, prižiūrėti augintinį. Pavyzdžiui, vedžioti šunį galima ne toliau kaip 500 metrų nuo namų.

Prekybos įmonės turi užsidaryti iki 20 val., o sekmadieniais joms dirbti draudžiama, išskyrus degalines ir vaistines. Stabdoma turgaviečių veikla. Įsigaliojo taisyklė – dirbti iš namų.

Brno mieste pradėta statyti lauko ligoninė, kuri galės priimti iki 300 COVID-19 pacientų.

NATO ir ES šalių karo medikams leista atvykti į Čekiją devyniasdešimčiai dienų.

Liuksemburge ribojami susibūrimai, Šveicarijoje – nauji ribojimai verslui

Liuksemburge, naujų atvejų skaičiui išaugus nuo 507,3 iki 995,6 atv./100 tūkst. gyv., nuo spalio 30 d. įsigaliojo griežtesnės priemonės: įvesta komendanto valanda nuo 23 iki 6 val.; nustatytas didžiausias svečių skaičius, kurį galima priimti namuose (uždarose patalpose ir atviroje erdvėje) – 4 asmenys.

Taip pat nustatyta, kad restoranuose, baruose,kavinėse prie vieno stalo gali sėdėti ne daugiau 4 asmenų (vienos šeimos/namų ūkio nariams ši taisyklė netaikoma). Susibūrimai ribojami iki 100 žmonių. Atsisakyta planų rengti Kalėdines muges.

Šveicarijoje, atvejų skaičiui išaugus nuo 438,6 iki 847,8/ 100 tūkst. gyv., nuo lapkričio 2 iki 29 d. stabdo veiklą kino teatrai, teatrai, muziejai, koncertų salės, sporto klubai/salės, baseinai, ledo arenos.

Taip pat uždaromos paslaugų įmonės, kuriose neišvengiamas artimas kontaktas su klientu, ir ne pirmos paskirties prekių parduotuvės, o restoranai, barai, kavinės galės tiekti tik maistą išsinešimui.

Mokyklos tęsia darbą.

Prancūzijoje – griežtas karantinas mėnesiui

Prancūzijoje atvejų skaičius augo nuo 488,6 iki 706, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Prastėjant situacijai, nuo spalio 30 d. įvestas karantinas visoje šalyje, kuris galios visą lapkričio mėnesį. Jo metu draudžiamas žmonių judėjimas, išskyrus griežtai apibrėžtus atvejus. Tai būtų vykimas į darbą (jei techniškai neįmanoma dirbti iš namų), pas gydytoją, sergančio artimojo lankymas, dėl kitų būtinų šeimos priežasčių, vykimas į parduotuvę nusipirkti būtiniausių prekių, į vaistinę, trumpas pasivaikščiojimas/sportas lauke aplink namus (ne toliau kaip 1 km nuo namų ir ne ilgiau kaip 1 val. per dieną). Tokiais atvejais privaloma užpildyti ir su savimi turėti specialias pažymas.

Prancūzijoje negalima lankytis kitoje šeimoje/namų ūkyje ar priimti svečius savo namuose. Taip pat yra draudžiamas asmenų judėjimas į kitus šalies regionus – išimtis taikoma asmenims, grįžtantiems į savo gyvenamąją vietą iš rudens atostogų.

Šioje šalyje maksimaliai skatinamas darbas iš namų, bet leidžiamas darbas gamyklose, statybų, žemės ūkio sektoriuose. Valstybinės įstaigos (paštas, darbo birža, socialinės rūpybos skyriai ir pan.) toliau priima lankytojus.

Sporto klubai, salės sustabdė veiklą. Negalima sportuoti grupėse, bet leidžiamas individualus sportas.

Įdomu tai, kad Prancūzijoje leidžiama lankyti slaugos namus, tačiau ribojamas lankytojų skaičius.

Restoranai, barai, ne pirmo būtinumo paslaugas teikiančios prekybos ir paslaugų įstaigos, pramogų, laisvalaikio įstaigos stabdo veiklą. Leidžiama dirbti maisto parduotuvėms, vaistinėms, degalinėms, tabako parduotuvėms, automobilių nuomos įmonėms. Prekybos ir paslaugų sektoriaus veiklos sąlygos peržiūrimos kas 15 dienų.

Viešbučiai gali dirbti, bet tik teikdami kambarių nuomos paslaugą. Restoranai viešbučiuose sustabdė veiklą.

Draudžiami visi renginiai, išskyrus laidotuves.

Vaikų darželiai ir mokyklos (vaikai nuo 6 metų privalo dėvėti kaukes klasėse pamokų metu) gali tęsti darbą, tačiau universitetai perėjo prie nuotolinio mokymo.

Nepaisant karantino visuomeninis transportas veikia įprastu režimu.

Už karantino reikalavimų nesilaikymą taikoma 135 eurų bauda.

Karantino metu neplanuojama uždaryti sienų ES piliečiams, tačiau ribojamas užsieniečių atvykimas iš trečiųjų šalių. Atvykstantys iš trečiųjų šalių turi pateikti neigiamą COVID-19 testo atsakymą arba testuojami atvykę. Oro ir jūrų uostuose bei kitose tarptautinio žmonių judėjimo vietose vykdomas atvykstančių testavimas greitaisiais testais.

Kroatijoje švęsti neuždrausta, bet nustatytas dalyvių skaičius

Kroatijoje, atvejų skaičius išaugo nuo 266,4 iki 521,1, tenkančių 100 tūkstančių gyventojų. Nuo spalio 27 d. visoje šalies teritorijoje taikomos papildomos priemonės: nustatytas viešų renginių dalyvių maksimalus skaičius – ne daugiau kaip 50 asmenų; vestuvėse ir laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 30 asmenų; kitose privačiose/šeimos šventėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 15 asmenų.

Sporto varžybos vyksta be žiūrovų. Vieši renginiai ir ceremonijos gali vykti iki 22 val., išimtis taikoma vestuvėms, kurios gali vykti iki 24 valandos. Jei renginiai vyksta maitinimo įstaigoje, jie gali vykti tik iki įstaigos darbo laiko pabaigos, tai yra iki 24 valandos.

Jei renginyje dalyvauja daugiau nei 30 asmenų, apie renginį privaloma informuoti vietos civilinės saugos štabą. Jei renginyje dalyvauja daugiau nei 15 asmenų, privaloma sudaryti dalyvių sąrašą.

Draudžiama pardavinėti alkoholinius gėrimus nuo 24 val. iki 6 valandos.

Privaloma dėvėti kaukę atvirose erdvėse, jei neįmanoma išlaikyti 1,5 metro atstumo, ją privaloma dėvėti kapinėse.

Esant galimybei, darbdaviams rekomenduojama sumažinti vienu metu dirbančių darbuotojų skaičių, skatinti darbą iš namų, įvesti lankstų darbo grafiką, darbą organizuoti grupėmis, mažinti susitikimuose ar posėdžiuose dalyvaujančių asmenų skaičių.

Kontaktą su sergančiuoju turėjusių asmenų izoliacijos laikotarpis sutrumpintas nuo 14 iki 10 dienų. 14 dienų izoliacijos laikotarpis lieka galioti slaugos namuose dirbantiems asmenims.

Ispanijoje regionai sprendžia dėl galimybių įvažiuoti ir išvažiuoti iš savo teritorijų

Ispanijoje atvejų skaičius išaugo nuo 379,1 iki 508,6, tenkančio 100 tūkst. gyventojų.

Ispanijos vyriausybė daugiau nei 6 mėnesiams (iki gegužės 9 d.) pratęsė šalyje įvestą ekstremalią padėtį. Regionai šioje šalyje priima sprendimus laikinai riboti įvažiavimą/išvažiavimą iš savo teritorijų: Madride ribojimai galioja du pirmuosius lapkričio savaitgalius; Katalonija (Barselona) tokį draudimą įvedė 15-ai dienų – taikomas savaitgaliais, darbo dienomis judėjimas leidžiamas.

Apie ribojimus paskelbė penkios šiaurinės provincijos – Baskų kraštas, Astūrija, Aragonas, Navara, La Rioja, kuri papildomai mėnesiui sustabdė restoranų ir kavinių veiklą provincijos sostinėje Logrono.

Ilgajam savaitgaliui ribojimus įvedė kurortiniai Mursija (neleidžiama išvažiuoti net už savo savivaldybės ribų) ir Andalūzija (Malaga, Sevilija).

JK vaistinės siūlo papildomas mokamas testavimo galimybes

Jungtinėje Karalystėje atvejų skaičius augo nuo 373,1 iki 437,7, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

URM analizėje atkreipiamas dėmesys, kad išbraukus Lietuvą iš „kelionių koridoriaus“ sąrašo, nuo lapkričio 1 d. atvykus iš mūsų šalies taikomas privalomas 14 dienų izoliavimosi reikalavimas
Anglijoje. Tikėtina, kad artimiausiu laiku šis reikalavimas bus išplėstas į Škotiją, Šiaurės Airiją, Velsą. JK piliečiams nerekomenduojama vykti į Lietuvą be būtinos priežasties.

Nuo lapkričio 5 d. iki gruodžio 2 d. Anglijoje paskelbtas karantinas: išeiti iš namų galima tik pagrįstais atvejais; draudžiama lankytis kituose namuose, išskyrus atvejus, kai tai susiję su vaikų priežiūra ar dėl kitų esminių priežasčių; taikoma taisyklė – dirbti iš namų, bet pramonės, statybos sektoriai raginami tęsti darbą; turi būti atsisakoma kelionių JK viduje, išskyrus darbo reikalais.

Taip pat rekomenduojama atsisakyti kelionių į užsienį. Nakvoti ne namuose galima tik darbo reikalais. Vaikų darželiai, mokyklos, koledžai tęsia darbą. Galima sportuoti individualiai.

Aludės, restoranai, barai, kavinės sustabdė veiklą, išskyrus maistą išsinešimui ir pristatymui į namus.

Bažnyčios lieka atviros individualiai pasimelsti, bet religinės apeigos/mišios gali būti rengiamos tik nuotoliniu būdu. Išimtis taikoma laidotuvėms, kuriose gali dalyvauti tik artimiausi giminės iki 30 žmonių

Škotijoje nuo lapkričio 2 d. įvestas tečias ribojimų lygis (iš patvirtintų 5 lygių COVID-19 valdymo strategijoje). Ten pradėtos taikyti griežtesnės priemonės.

JK Vaistinių tinklas „Boots“ pasiūlė papildomas mokamas testavimo galimybes: Londone, Birmingeme, Mančesteryje, Edinburge, Glazge veikiančiose vaistinėse galima pasidaryti testą, kurio rezultatas gaunamas per 48 val. Testo kaina – 120 svarų sterlingų. Tikimasi, kad šia paslauga naudosis keliaujantys į užsienį gyventojai.

Artimiausiomis savaitėmis planuojama „Boots“ tinklo vaistinėse pasiūlyti greituosius testus naudojant „LumiraDx“ priemonę, kurių rezultatą galima bus gauti per 12 minučių.

Tarp išskirtinių rekomendacijų – vienpusis „eismas“ turgavietėse

Austrijoje atvejų skaičius augo 234,1 iki 400, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Blogėjant situacijai, nuo lapkričio 3 dienos įvesta komendanto valanda nuo 20 iki 6 val., išimtys taikomos dirbantiems, individualiai sportuojantiems. Sustabdė veiklą restoranai, barai, kavinės, išskyrus maistą išsinešimui.

Taip pat sustabdė veiklą teatrai, kino teatrai, muziejai. Viešbučiai gali priimti tik svečius, atvykstančius darbo, verslo, mokslo reikalais. Sporto klubai/salės sustabdė veiklą.

Vaikų darželiai ir pradinės mokyklos tęsia darbą, bet vidurinės mokyklos ir universitetai turi pereiti į nuotolinį mokymo būdą. Parduotuvės tęsia darbą, bet turi riboti pirkėjų skaičių, užtikrindamos 10 kv. metrų plotą vienam lankytojui.

Portugalijoje atvejų skaičius augo nuo 262, 8 iki 382, 6, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Paskelbus griežtesnes priemones, trečdalyje šalies savivaldybių, įskaitant Lisaboną ir Porto miestus, gyventojai raginami likti namuose ir dirbti nuotoliniu būdu, parduotuvės turės baigti darbą iki 22 valandos.

Bulgarijoje atvejų skaičius augo nuo 166,7 iki 294,9, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Nuo spalio 29 d. šalyje įvesti papildomi ribojimai: gimnazijų mokiniai (8-12 klasės), aukštosios mokyklos perėjo prie nuotolinio mokymo.

Šalyje leidžiami renginiai (kongresai, seminarai, parodos, kt.), kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 30 žmonių bei laikomasi 1,5 metro atstumo, renginių metu privaloma dėvėti apsaugines kaukes. Tas pats galioja kultūriniams ir pramoginiams renginiams.

Sporto renginiai bei varžybos tiek atviroje erdvėje, tiek uždarose patalpose Bulgarijoje vyksta be žiūrovų, išskyrus tarptautinį teniso turnyrą „Sofia Open 2020“, kurio metu žiūrovams leidžiama sėdėti kas trečioje vietoje, laikantis 1,5 metro atstumo bei privalomai dėvint kaukes.

Sustabdyta diskotekų, naktinių klubų, kitų naktinio pasilinksminimo įstaigų veikla.

Restoranuose, kavinėse bei kitos maitinimo įstaigose privaloma užtikrinti 1,5 metro atstumą tarp artimiausių kėdžių atlošų nuo dviejų gretimų stalų, prie vieno stalo gali sėdėti ne daugiau kaip 6 asmenys.

Viešosios paskirties, komercinės, administracinės ir kitos įstaigos, teikiančios paslaugas piliečiams, turi užtikrinti 3 kv. metrų plotą vienam asmeniui.

Draudžiamas ekskursijų ir grupių lankymasis turistinėse vietose

Turgavietėse įvestas vienpusis judėjimas, laikantis 1,5 metro atstumo tarp pirkėjų, o pirkėjai ir darbuotojai privalo dėvėti kaukes.

Vokietija rekomenduoja nesilankyti net pas gimines


Vokietijoje atvejų skaičius augo nuo 106,8 iki 182,1, tenkančio 100 tūkst. gyventojų.

Nuo lapkričio 1 d. šioje šalyje ribojimai taikomi atvykstantiems iš Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Marijampolės, Telšių, Vilniaus apskričių, kurios pateko į „rizikos regionų“ sąrašą: privaloma izoliuotis 14 dienų (izoliavimosi tvarką nustato atskiros Vokietijos žemės) arba atvykęs asmuo gali iškart, pvz., oro uoste, pasidaryti testą (nemokamai). Jei rezultatas neigiamas, toliau izoliuotis nereikia, arba, jei asmuo atsiveža neigiamą testo rezultatą, kai jis atliktas ne anksčiau kaip 48 val. iki atvykimo, izoliuotis irgi nereikia.

Nuo lapkričio 2 d. įvestas dalinis karantinas, kuris galios iki lapkričio 30 d. visoje šalyje. Jo metu nustatyta, kad privačiai susitikti gali ne daugiau kaip du šeimų/namų ūkių nariai ir ne daugiau kaip
dešimt žmonių. Taip pat reikia susilaikyti nuo nebūtinų kelionių po šalį, įskaitant dėl asmeninių priežasčių, pvz., lankymąsi pas gimines.

Viešbučiai gali priimti tik tuos gyventojus, kurie atvyksta darbo, verslo, kt. reikalais, bet negali priimti turistų. Pramogų ir laisvalaikio vietos – teatrai, kino teatrai, pramogų parkai, sporto klubai ir salės, baseinai sustabdė veiklą.

Leidžiama sportuoti individualiai, dviese arba su šeimos/namų ūkio nariais. Draudžiami renginiai, o sporto varžybos vyksta be žiūrovų. Restoranai, barai, kavinės, klubai, diskotekos sustabdė veiklą, leidžiama tiekti maistą išsinešimui ir pristatymui į namus, gali dirbti valgyklos.

Grožio salonai, masažo kabinetai, tatuiruočių salonai sustabdė darbą, išskyrus medicinos procedūras.

Parduotuvės gali tęsti darbą užtikrindamos 10 kv. metrų ploto vienam pirkėjui. Kirpyklos gali tęsti darbą, jei laikomasi higienos reikalavimų. Mokyklos ir vaikų darželiai tęsia darbą. Darbdaviai turi sudaryti sąlygas darbuotojams dirbti iš namų, jei yra tokia galimybė.

Latviai didina testavimo apimtis

Latvijoje naujų atvejų skaičius augo augo nuo 82,7 iki 121,8, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.
Šalis patvirtino keturių lygių – žemos, vidutinės, aukštos ir labai aukštos rizikos – priemonių planą.

Jame numatyti kriterijai ir rodikliai remiasi ES Tarybos rekomendacija dėl suderinto požiūrio į laisvo judėjimo apribojimus, nustatomus reaguojant į COVID-19 pandemiją.

Laikoma, kad šiuo metu Latvija yra trečiame – aukštos rizikos lygyje.

Šalis priėmė sprendimą didinti testavimų skaičių 60 proc. iki 8 tūkst. testų per dieną. Iki lapkričio 15 d. pratęstas nuotolinis mokymasis 7-12 klasėse bei draudimas užklasiniam ugdymui.

Nuo lapkričio 20 d. įvedama bauda už privalomo kaukių dėvėjimo reikalavimo nesilaikymą – nuo 20 iki 50 eurų.

Graikija padalinta į dvi zonas

Graikijoje atvejų skaičius augo nuo 63,7 iki 107,8, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Nuo lapkričio 3 d. vienam mėnesius šalyje griežtinami ribojimai: pagal COVID-19 plitimo mastus šalis padalinama į dvi zonas: aukštos rizikos ir žemos rizikos.

Visoje šalyje nuo 24 val. iki 5 val. galioja komendanto valanda. Visose viešose uždarose patalpose privaloma dėvėti kaukes. Viešasis ir privatus sektorius pereina prie nuotolinio darbo (ne mažiau 50 proc. darbuotojų). Mokyklos tęsia darbą, universitetai dirba nuotoliniu būdu.

Aukštos rizikos regionams, tarp kurių yra ir du didžiausi miestai – Atėnai ir Salonikai, taikomos papildomos priemonės: maitinimo įstaigos gali tiekti maistą tik išsinešimui; tik alkoholiu prekiaujantys barai stabo veiklą; taip pat – teatrai, kino teatrai, muziejai, archeologinės vietos, sporto klubai, salės.

Draudžiami renginiai ir susirinkimai. Parduotuvėms, kirpykloms, viešbučiams leidžiama tęsti darbą

Kelionės šalies viduje neribojamos.

Situacija šalyse už Europos ribų, kurių piliečiai gali atvykti į Lietuvą

Analizėje pristatyti ir situacijos pokyčiai ES Tarybos rekomendacijos sąraše esančiose trečiosiose šalyse, kurių piliečiams netaikomas draudimas atvykti į Lietuvą (lapkričio 1 d. sergamumo duomenys, lyginant su spalio 25 d.):

• Australija – šiek tiek mažėjo nuo 1.0 iki 0.8, tendencija stabili
• Japonija – ūgtelėjo nuo 6.0 iki 6.7, stabili
• Naujoji Zelandija – ūgtelėjo nuo 1.3 iki 1.5, stabili
• Ruanda – nepasikeitė – 1.3 , stabili
• Pietų Korėja – ūgtelėjo nuo 2.4 iki 2.8, stabili
• Singapūras – augo nuo 1.7 iki 3.6, stabili
• Tailandas – 0.15, stabili
• Urugvajus – augo nuo 15.5 iki 17.9, stabili
• Kinija – 0.02, abejojama teikiamos informacijos patikimumu

Situacija už Europos ribų nevienoda

Koronavirusas JAV

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skelbiamais lapkričio 1 d. duomenimis, lyginant su spalio 25 d., JAV susirgimų per 14 dienų skaičius augo nuo 857.8 tūkst. iki 1,019 tūkst., sergamumo rodiklis kilo nuo 258, 9 iki 307, 8, tenkančių 100 tūkst. gyventojų. Fiksuoti nauji dienos susirgimų rekordiniai skaičiai: spalio 29 d. – 91 tūkst., spalio 30 d. – daugiau nei 94 tūkstančiai.

Indijoje susirgimų mažėjo nuo 811 tūkst. iki 689.5 tūkst., sergamumo rodiklis krito nuo 58.7 iki 49.9 atv./100 tūkst. gyv. Šalyje jau yra 8 mln. susirgimo atvejų, šiuo skaičiumi Indiją lenkia tik JAV (9 mln.).

Lotynų Amerikoje, kur vėl fiksuota daugiau susirgimų, sergamumo lygis žymiai mažesnis nei Europoje.

Brazilijoje susirgimų augo nuo 298 tūkst. iki 311 tūkst., sergamumo rodiklis – nuo 140.1 iki 146.3.

Argentinoje susirgimų skaičius mažėjo nuo 197.4 tūkst. iki 188 tūkst., sergamumas nuo 436.4 iki 415.1.

Kolumbijoje augo nuo 104.9 tūkst. iki 122 tūkst., sergamumas nuo 206.0 iki 238.8.

Meksikoje augo nuo 55.8 tūkst. iki 75 tūkst., sergamumas – nuo 43.2 iki 58.1.

Kituose pasaulio regionuose per paskutines 14 dienų situacija tokia:

Rusijoje naujų atvejų skaičius augo nuo 228.8 tūkst. iki 234 tūkst., sergamumas – nuo 156.8 iki 160.3;

Maroke susirgusių skaičius liko tas pats – 48 tūkst., sergamumo rodiklis – 130.4;

Nepale mažėjo nuo 49.5 tūkst. iki 41.4 tūkst., sergamumas – nuo 169.1 iki 141.5;

Irane augo nuo 66.4 tūkst. iki 86 tūkst., sergamumas – nuo 78.8 iki 102.3.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)