Įstatyme siūloma įteisinti, kad valstybinių pensijų bazės dydis indeksuojamas Valstybinių pensijų įstatymo nustatyta tvarka ir jos dydis tvirtinamas atitinkamų metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu.

Ketvirtadienį Seimas bendru sutarimu po pateikimo pritarė Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymo pakeitimo projektui. Jį Seimui pateikė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Projektu siūloma atsisakyti nuostatų, kad valstybinių pensijų bazės dydis negali būti didesnis už galiojančios socialinio draudimo bazinės pensijos dydį ir kad valstybinių pensijų bazės dydį tvirtina Vyriausybė.

Pasak R. Šalaševičiūtės, projektas parengtas, atsižvelgiant į Valstybinių pensijų projektu siūlomus pakeitimus. Šiuo projektu siūloma nustatyti nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pirmojo ir antrojo laipsnių, pareigūnų ir karių bei teisėjų valstybinių pensijų dydžių indeksavimo mechanizmą. Valstybines pensijas, kurių dydžio matas yra valstybinių pensijų bazė (nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinės pensijos), numatyta indeksuoti valstybinių pensijų bazę dauginant iš indeksavimo koeficiento. Valstybinių pensijų bazės dydį numatyta tvirtinti atitinkamų metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu.

2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte siūloma patvirtinti 2021 metų valstybinių pensijų indeksavimo koeficientą ir naują valstybinių pensijų bazės dydį. Tuo metu Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatyme šiuo metu nustatyta, kad valstybinių pensijų bazės dydis negali būti didesnis už galiojančios socialinio draudimo bazinės pensijos dydį ir kad valstybinių pensijų bazės dydį tvirtina Vyriausybė.

R. Šalaševičiūtės teikiamo projekto tikslas – suderinti šių įstatymų nuostatas ir taip užtikrinti sklandų valstybinių pensijų indeksavimą.

Galiojančiame įstatyme nustatyta, kad valstybinių pensijų bazės dydis negali būti didesnis už galiojančios socialinio draudimo bazinės pensijos dydį, o valstybinių pensijų bazės dydį tvirtina Vyriausybė.