Po pateikimo tam pritarė 62 Seimo nariai, prieš balsavo 27, susilaikė 26 parlamentarai.

Tamašunienė kalbėjo apie teisę į gynybą

Palaikymą siūlymui išsakiusi LLRA-KŠS atstovė Rita Tamašunienė prašė Seimo leisti įgyvendinti konstitucinį teisės į gynybą principą.

„Rinkimai visada yra demokratijos išbandymas. Tą frazę ypač girdime dabar, kai galinga valstybė renka savo prezidentą, ir kalbame apie teisę į gynybą. (…) Kad Seimas nesugebėjo susirinkti laiku, ir tokiu būdu pažeidė Seimo rinkimų įstatymo nuostatas, tai yra ne mūsų vertinimas. KT atsakys į visus klausimus.

Taip pat bus suformuota KT nuomonė, kaip yra reglamentuojamas trečiųjų asmenų dalyvavimas rinkimų kampanijoje. (…) Mūsų yra teisėtas kreipimasis, pateiktas laiko, ir dėl to mes, Seimo nariai, turime parodyti piliečiams, kad kiekvienas mūsų valstybėje turi teisę į gynybą“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Įžvelgia siekius pažaboti žiniasklaidos laisvę

Konservatorius Kęstutis Masiulis LLRA-KŠS veiksmuose įžvelgė bandymus „elgtis panašiai, kaip yra Lenkijoje, ir žingsnis po žingsniu pažaboti mūsų žiniasklaidos laisvę“.

„Šita valdančioji dauguma jau bandė įvairiais būdais ir ne vieną kartą sau pajungti Lietuvos radiją ir televiziją. (…) Dabar vėlgi matau bandymą kažkaip reglamentuoti, cenzūruoti nepriklausomą žiniasklaidą ir jos iniciatorius“, – kalbėjo K. Masiulis.

Jis yra įsitikinęs, kad A. Tapino veiksmai nė kiek nekenkė LLRA-KŠS.

„Atvirkščiai, jie mobilizuoja LLRA-KŠS rinkėjus labiau ateiti į rinkimus ir palaikyti. (…) Lygiai taip pat aš maniau, kad R. Karbauskio puolimas prieš mus su savo raudonu laikraštuku, padėjo mums mobilizuoti mūsų rinkėją. Už tai norėčiau nuoširdžiai jam padėkoti“, – sakė K. Masiulis.

Diskusijos - po Tapino akcijos

LLRA–KŠS teigia, kad Seimo rinkimų įstatymą šiurkščiai pažeidė visuomenininko, laidų vedėjo Andriaus Tapino inicijuota kampanija, kuria siekta, jog partija nepatektų į parlamentą.

Vyriausioji rinkimų komisija konstatavo, kad akcija „Viso gero, Voldemortai“ ir leidinys „Viso gero, Valdemarai“ buvo neigiama LLRA–KŠS reklama, tačiau rinkimų kampanijos įstatymo nepažeidė, nes nei A. Tapinas, nei „Laisvės TV“ nebuvo politinės kampanijos dalyviai.

A. Tapinas sako, kad jis jokių teisės aktų nepažeidė.

Anksčiau V. Tomaševskio vadovaujamos partijos prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą atmetė prezidentas Gitanas Nausėda.

Valdančiosios koalicijos atstovai, reaguodami į LLRA-KŠS prašymą kreiptis į KT, prašė surengti nenumatytą Seimo posėdį trečiadienį vakare. Tačiau Seimo valdyba tam nepritarė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis valdybai sakė, kad posėdis negali būti sušauktas, nes dokumentas gali būti suklastotas.

„Aš teigiu, kad šis dokumentas yra galimai suklastotas, yra du kartus pakartota ta pati pavardė, turiu ir daugiau įtarimų. Kad vakar nebuvę Seimo nariai pasirašė, man paliudijo kolegos, kad kolegų tada nebuvo“, – sakė V. Pranckietis.
Kartu jis Seimo valdybos narius tikino, kad yra surinkti tik 45 parašai, todėl posėdis vykti negali.

Karbauskis: Pranckietis savo veiksmais pažeidė Konstituciją

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį prieš Seimo posėdį teigė, jog Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo veiksmais pažeidė Konstituciją.

„Pagal Konstituciją jau tai turėjo būti padaryta laiku, Seimo pirmininkas turėjo atlikti savo pareigą. Bet jis to nedarė tuo laiku, kai buvo gautas kreipimasis. Kiek žinau kreipimaisi į Konstitucinį Teismą (KT) buvo gauti ne tik iš LLRA-KŠS, bet ir iš kitų Seimo narių. Mes turime atlikti savo pareigą. O KT nuspręs, ką su tuo daryti. Tai čia jau nebe mūsų valia“, - sakė valstiečių lyderis.

Jis sakė tikintis, kad iki lapkričio 11 dienos bus priimtas galutinis sprendimas.

„Kiek suprantame, tai Seimo pirmininkas nesiūlys jokios skubos, mes neturėsime tų instrumentų, kurie yra jo rankose. O jis ir toliau pažeidinės Konstituciją“, - kalbėjo politikas.

R. Karbauskis tikino, kad nutarimo projekte bus paaiškinama, kodėl į KT nebuvo kreiptasi per 48 valandas.

„Visa tai jau yra aišku, akivaizdu, tai Seimo pirmininko pažeidimai, nevykdant savo pareigų. Jis tą darė sąmoningai, apie tai bus parašyta nutarime. O KT tai vertins“, - sakė jis.