„Planinės ir būtinos pagalbos mes neplanuojame riboti. Žinoma, pirmenybė skiriama tokiai planinei pagalbai, kurios nukelti negalima: tai chemoterapijos kursai, onkologinės ligos, transplantacija, kuri atliekama pilnu tempu. Tol, kol mūsų žmogiškieji ir kiti resursai nesumažės kritiškai, planinės pagalbos riboti neplanuojame“, – laidoje „Delfi diena“ pabrėžia F. Jankevičius.

Anot jo, klinikose šiuo metu gydoma 115 koronavirusu užsikrėtusių pacientų, steigiami nauji skyriai, užsikrėtusius medikus keičia kitų specialybių gydytojai ir rezidentai.

„Šiandien galime išplėsti iki 10 lovų papildomų, bet, žinoma, pasikliaujame kitų ligoninių pagalba. Jų dėka tą skaičių galime ženkliai išplėsti. Šiandien labiausiai padeda Antakalnio ligoninė, kur gydomi 54 pacientai, ten skaičius gali būti dar labiau išplėstas“, – aiškina Santaros klinikų vadovas.

Anot jo, esant būtinybei, perkeliant pacientus dar galėtų padėti Ukmergės, Alytaus ir kitos ligoninės.

„Manau, surasim būtų, kaip ligonius hospitalizuoti ir suteikti jiems pagalbą, ir galėsim suvaldyti situaciją“, – sako F. Jankevičius.

Feliksas Jankevičius

Be to, kaip teigia F. Jankevičius, klinikos vėl žada kreiptis į SAM dėl ventiliacijos aparatų.

„Tikimės gauti naujus aparatus, kurie leidžia taikyti neinvazinę plaučių ventiliaciją. Norėtųsi tokia įranga aprūpinti ne tik Santaros klinikas, bet ir likusius Rytų Lietuvos stacionarus. Didžioji dalis turi, bet vis tiek, spėju, trūkumas yra“, – sako jis.

„Mes negydom lengvų ligonių, hospitalzuojam tik tuos, kuriems reikalinga pagalba, daugiausia deguonies. Tai žymiai rimtesnė liga nei kiti virusiniai susirgimai. Tie pacientai, kurie perserga sunkia forma, turi nemažai komplikacijų, kurių ne visas šiandien galim ir žinoti. Virusas daro neigiamą poveikį ir širdžiai, ir kitoms organų sistemoms. Tai rimta liga“, – pabrėžia klinikų vadovas.