„Matau, kad vakar TV interviu išsakytos mintys apie vaiko pinigus tapo labai aptarinėjama idėja šiandien. Reikalas tas, kad aš vakar nė viename interviu apie staigų vaiko pinigų tvarkos peržiūrėjimą nekalbėjau“, – feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė patikslino, kad sakė tik tai, ką mini jau kelerius metus:

„1. Vaiko pinigai ne vienai šeimai padėjo išbristi iš skurdo. Tai gerai.
2. Vaiko pinigus gauna ir šeimos, kurių pajamos tokios, kad jie gal ir nelabai pamato, kai banko sąskaita pasipildo 60 eurų. Tai nėra labai taikli parama. Valstybei reikia mokėti savo pinigus skirti kuo tiksliau.
3. Ar reikia padėti šeimai, kurios pajamos yra, tarkim 1000 eur? Taip. Ar reikia padėti šeimai, kurios pajamos viršija 5000 eurų? Turbūt ne“.

„Ekonomistų priekaištai, išvedžiojimai ir paskaičiavimai yra įdomus dalykas. Ir naudingas, neslėpsiu. Pamenu, jų buvo ir anksčiau, tik jau kitu kampu, kaip negerai keisti nusistovėjusią NPD tvarką, ir kiek tai padidins biurokratijos savivaldoje“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininkės, vaiko pinigai yra per jautri tema, kad joje būtų skubama su pokyčiais.

„Matysime, kaip atrodo biudžetas, matysime, kaip atrodo ekonomika, DNR planas. Tada ir svarstysime, ką daryti su valstiečių palikimu. Atsižvelgdami ne tik į ekonomistų klausimus, bet ir pasiūlymus“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Neneigia, kad finansinės paskatos auginantiems vaikus reikia

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė patikino, kad finansinė paskata auginantiems vaikus turi būti išlaikoma.

„Tik klausimas, ar vaiko pinigai yra pats geriausias modelis. Galbūt mokesčių mažinimas auginantiems vaikus būtų geresnis kelias. Tokiu atveju padėtume auginantiems vaikus ir skatintume dirbančius. Pagalbos šeimoms priemones turime matyti visame kontekste, nereikėtų pasidaryti išvadų išėmus vieną sakinį.

Laisvės partijos prioritetas visada buvo laisvų ir atsakingų asmenybių ugdymas. O dėl finansinės pagalbos mechanizmų diskutuosime koalicijoje, niekas nesiūlo keisti per vieną naktį neišdiskutavus tiek koalicijoje, tiek su visuomene“, – teigė A. Armonaitė.

Kaip jau skelbta, pasiūlymus būsimos koalicijos programai pateikusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ir Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad tarpusavyje randa daug bendrų nuostatų. Pasak V. Čmilytės-Nielsen, liberalios partijos daugiausiai sutaria dėl žmogaus teisių klausimų, kuriuos įvardija vienais svarbiausių, taip pat ji sako, kad Liberalų sąjūdis pritartų Laisvės partijos siūlymui peržiūrėti vaiko pinigų mokėjimą, kad paramą gautų tik tos šeimos, kurių finansinė padėtis prasta.

Tokios idėjos sulaukė audringų reakcijų. Plačiau apie tai galima skaityti čia.