Vienišą senolę baugina izoliacijos sąlygos

Kokiomis nuotaikomis gyvena rizikos grupei priskiriami, vyresnio amžiaus kauniečiai? Juolab, kad susirgimų naujuoju koronavirusu atvejų daugėja kiekvieną parą, o sunkiausius pacientus gydanti LSMU Kauno ligoninė skambina pavojaus varpais – pripažįsta, jog situacija dramatiška, trūksta ne patalpų, bet medikų.

„Nėra smagu, kai per radiją išgirstu, kiek žmonių vėl užsikrėtė. Mano amžius toks, kad susirgus šia liga, jau sunku būtų pasakyti, ar pavyktų išsikapstyti. Nes ir taip problemų su sveikata pakankamai“, – sakė Kauno centre sutikta 76 metų kaunietė.

Moteris sakė nesiginčijanti dėl valdžios įvestų apribojimų, sąžiningai dėvinti kaukę, nes mananti, kad tai padės suvaldyti ligos plitimą. Labiausia ją neramina, koks likimas lauktų susirgus.

„Čia esu viena, mano vaikai užsienyje, vyras miręs. Kol kas galiu dar pasirūpinti savimi, bet nežinau, kaip būtų ligos, tos izoliacijos atveju. Juk į ligoninę paguldo tik sunkiausiai sergančius, vienai likus namuose, negalint išeiti, kaip vaistų, maisto nusipirkti, ar šiukšles išnešti?“, – svarstė senjorė.

Kaunietė sakė šį scenarijų aptarusi su užsienyje gyvenančiais vaikais, šie tarsi pažadėjo kritiniu atveju pasirūpinti, kad maisto produktus pristatytų kurjeris.

„Sunku vienai, dar ta nežinomybė... Bet tikiu, kad viskas bus gerai, galiausiai kaimynų pagalbos paprašyčiau, aplinkui daug gerų žmonių“, – sakė garbaus amžiaus moteris.

Slėptis nuo plintančio viruso – į kaimo sodybą

„Matome, kad greitai čia tikrai niekas nesibaigs, tokie susirgusiųjų skaičiai, jie kasdien didėja. Persikelsime gyventi į sodybą, ten kur kas mažesnė tikimybė užsikrėsti ir susirgti, nei gyvenant daugiabutyje“, – savo planais dalinosi solidaus amžiaus sutuoktiniai.

Jie sakė savo sodyboje leidžiantys vasaras, tarsi nujausdami, kad antroji pandemijos banga bus daug stipresnė, pastatą pritaikė ir gyvenimui žiemą.

„Jau senokai galvojome visam laikui ten persikelti, šitas virusas tik viską pagreitino. Turime užtektinai malkų, sūnus sutvarkė vandentiekį, yra televizija, ko mums, pensininkams daugiau reikia... Iki parduotuvės netoli, kad tik mašina nesugestų“, – sakė pensininkų pora.

Paklausus, ar gyvenimas dalinai izoliuotoje teritorijoje padės apsisaugoti nuo grėsmingai plintančio užkrato, kauniečiai sakė, jog garantijos nėra, tačiau bent sumažės rizika susirgti.

Nuo statybinių dulkių ir viruso saugo respiratorius

„Kaip lemta, taip ir bus. Gyvenime baisesnių dalykų buvo nutikę, statybose vos žemės manęs nepalaidojo gyvo, spėjo vyrai ištraukti. Elektra vos mirtinai nenutrenkė, dar insultą patyriau. Kaip bus, taip“, – sakė prieš kelis metus pensijon išėjęs kaunietis.

Vyras sakė dar turintis pakankamai jėgų, tad dirbantis statybose. Jo teigimu, ten užsikrėsti koronavirusu sąlygos itin minimalios.

„Objekte aš dažnai būnu su respiratoriumi. Čia ne dėl to viruso, bet dėl dulkių. O jis ir nuo viruso tikrai rimčiau apsaugo, nei paprasta kaukė iš vaistinės. Dirbti tenka ir lauke, ten grynas oras, žmonių mažai“, – sakė statybose dirbantis pensinio amžiaus kaunietis.

Paklausus, kas labiausiai šioje situacijoje jam kelia nerimą, pašnekovas minėjo visiškos izoliacijos įvedimą, kai dalinai sustos visi darbai, žmonės neteks pajamų.

„Darbai statybose tikrai nesustos, jeigu taip ir nutiks, be darbo neliksiu, remontuosiu butus. O mano sūnus dirba taksistu – pavėžėju. Pavasarį per karantiną jam buvo labai sunku, visai neliko keleivių. Mokesčius už šildymą mokėti reikia, maistą pirkti, šeimą išlaikyti, dar paskola „kabo“. Aš jam padėjau, kitaip būtų visai blogai“, – sakė kaunietis.

Apeliuoja į visuomenės sąmoningumą

„Tai išbandymas mums visiems, ne tik eiliniams žmonėms, bet ir visai valstybei, naujajai mūsų valdžiai. Noriu jiems palinkėti labai daug sėkmės, kad pavyktų sustabdyti infekcijos plitimą“, – sakė buvęs aukštosios mokyklos dėstytojas.

Pensinio amžiaus kaunietis akcentavo, kad visuomenė turėtų labiau suvokti, jog kiekvienas žmogus turi elgtis sąmoningai ir vengti bereikalingos rizikos.

„Man sunku suvokti, kodėl esant tokiai situacijai žmonės ėjo į „Žalgirio“ varžybas, ypač kai galima viską per televiziją stebėti? Toks masinis susibūrimas – tikra infekcinė bomba. Kodėl Azijos šalys susitvarkė su viruso plitimu? Ten visuomenė kitokia, skirtingas mentalitetas, labiau paisoma nurodymų ir elgiamasi atsakingiau. O pas mus nuolat atsiranda nepatenkintų apribojimais ar bandančių juos apeiti. Jeigu visi elgtumėmės atsakingai, nereikėtų jokių suvaržymų, o dabar, kiek žmonių nešiojasi kaukes nosis laukan iškišę“, – piktinosi pensijon išėjęs dėstytojas.

Dėl amžiaus į rizikos grupę patenkantis pašnekovas minėjo užsikrėsti ir susirgti visai nenorintis. Anot jo, šiuo metu itin svarbu, kad naujoji valdžia kuo greičiau parengtų tolimesnę kovos su virusu strategiją, nes iki šiol taikyti veiksmai nėra efektyvūs. Taip pat paaiškintų visuomenei, kokie ribojimai galimi ir kokioms sąlygomis susidarius jie bus įvesti.

„Žmonių negalima palikti nežinioje. Turi būti aiškiai pasakyta, kokį užsikrėtimo lygį pasiekus bus uždaromos mokyklos, ne būtiniausių prekių parduotuvės. Kaip bus su daline izoliacija, žmonių judėjimo ribojimais. Tai labai svarbūs dalykai, apie juos turėtų būti aiškiau ir konkrečiau kalbama“, – sakė kaunietis.