„Mes kritikavome universalią vaiko išmoką, kai ji buvo svarstoma Seime“, – laidoje „Delfi diena“ sako Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

„Šita priemonė yra labai gera mažinti skurdą, ji veiksminga, bet ir brangi. Ir yra prieštaravimas, kad ją gauna tiek vargingiausios šeimos, tiek labiausiai pasiturinčios. Žinoma, galima atsisakyti tos išmokos, bet paprastai žmonės to nedaro“, – kalba ji.

Kaip teigia A. Armonaitė parama turėtų būti skiriama tik toms šeimoms, kurios gauna labai mažas pajamas.

„Atkreipsiu dėmesį, kad anksčiau galiojo neapmokestinamas pajamų dydis dirbantiems tėvams. „Valstiečiai“ pakėlė mokesčius tiems tėvams ir įvedė visuotinius vaiko pinigus. Dabar turime situaciją, kai ir labai daug uždirbantys žmonės, kurie mielai neimtų tų pinigų, juos gauna“, – aiškina ji.

„Sutinku, kad kartais „ant popieriaus“ gali labai neblogai uždirbti, bet jei turi 3–4 vaikus, labai sunku juos ir į mokyklą išleisti, ir nupirkti visokių dalykų“, – priduria A. Armonaitė.

Kalbėdama apie partijos siūlymą kelti kartelę stojantiems į aukštąsias mokyklas, A. Armonaitė pabrėžia, kad jaunimas neturėtų jaustis blogai, jei nori įgyti išsilavinimą profesinėje mokykloje.

„Dabar tai vis dar yra stigma. Tai (universitetinis išsilavinimas – „Delfi“) nėra būtina. Jaunimas turi atsipalaiduoti“, – sako ji.

„Universitetas negali būti McDonaldas, į kurį tu ateini, suvalgai cheeseburgerį ir pamiršti, kad tai buvo“, – laidoje „Delfi diena“ kalba politikė.

V. Čmilytė-Nielsen kalbėda apie švietimo politikos tikslus pažymi, kad didinti ugdymo kokybę reikėtų nuo pat ankstyviausio ugdymo: „Didinti mokslo ir švietimo kokybę nuo ikimokyklinio ugdymo yra didelis uždavinys, matau kompleksinį problemų spektrą. Manau, kad mums pavyks susitarti dėl tų sprendimų.“

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Tarp Laisvės partijos siūlymų įrašytas ir tikslas panaikinti administracinę atsakomybę tiems, kurie užsiiminėja prostitucine veikla, tačiau A. Armonaitė teigia, kad tai neturėtų būti suprantama kaip tikslas legalizuoti prostituciją.

„Aš esu prieš prostitucijos legalizavimą. Tai yra prekyba žmonėmis. Moterys įtraukiamos į tą veiklą ir joms išeiti iš jos labai sunku. Jeigu moterys dar baudžiamos, jos neturi iš ko susimokėti baudų, dažniausiai šalia dar – narkomanija ir kitos problemos. Vadinasi, mums reikia ištiesti ranką žmonėms, kurie įtraukti į tą liūną, ir ne bausti juos, o traukti. Ką reikėtų bausti, tai tuos, kurie tas paslaugas perka“, – aiškina A. Armonaitė.

Ketvirtadienį Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis pateikė koalicijos partneriams Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) savo pasiūlymus būsimai koalicijos programai.

Tarp svarbiausių Liberalų sąjūdžio siūlymų – partnerystė, internetinis balsavimas, GPM mažinimas, kaip alternatyva minimas taršos mokesčių didinimas, šešėlio mažinimas, didelis dėmesys skiriamas švietimui. Su visais partijos pateiktais pasiūlymais galite susipažinti ČIA.

Tuo tarpu Laisvės partijos pateikti siūlymų paketą sudaro 160 punktų, išskirti 5 viešosios politikos prioritetai. Tarp svarbiausių darbų minimas ir referendumas dėl dvigubos pilietybės, ir susitarimas dėl švietimo, geresnės sąlygos verslui bei kt. Visą pasiūlymų sąrašą galite rasti ČIA.

Bendrą dokumentą Laisvės partija, Liberalų sąjūdis ir konservatoriai tikisi suderinti kitos savaitės pradžioje.

„Artimiausiomis dienomis išsamiai nagrinėsime koalicijos partnerių pasiūlytus principus ir prioritetinius darbus koalicinei sutarčiai bei vertinsime, kokias nuostatas jau galima integruoti į vieningą dokumentą, o dėl ko reikalingos tolesnės papildomos konsultacijos bei diskusijos“, – BNS ketvirtadienį sakė TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

Naujos kadencijos Seime šios valdančiąją koaliciją buriančios partijos kartu turėtų turėti 74 mandatus iš 141.