„Delfi“ kalbinti klaipėdiečiai dalijasi įvairiomis nuomonėmis: vieni sako, kad vykdo visus nurodymus ir tiesiog apsišarvavo kantrybe, kiti labiau bijo, kad valdžia gali per Vėlines riboti keliones.

Mažvydo alėjoje sutiktas vyras teigia, kad nebijo viruso, tačiau neneigia jo buvimo, tad sutinka gyventi ramiau dėl savo ir artimųjų gerovės.

„Vykdau visus nurodymus, nešioju kaukes, dezinfekuoju rankas. Į kapines nuvažiuosim anksčiau, o giminės... Na, šiemet kitaip bus, mes pas artimuosius nevažiuosim“, – sako Aleksandras.

Gimnazistai kaukes dėvi tik dėl to, kad reikia. Prievolė nešioti kaukes ne vienam kelia pasipiktinimą, tačiau dalis sutiktųjų sako, kad jei nėra baimės dėl savęs, nereikėtų elgtis egoistiškai.

„Mes nesam rizikos grupėj, baimės asmeniškai nelabai jaučiam, – sako gimnazistė Odrė ir priduria, kad jei nebijo dėl savęs, nereiškia, kad nesaugos artimųjų. – Nevažiuosiu pas gimines. Manau, kad jauni žmonės iš esmės elgiasi gana adekvačiai, nors, aišku, yra įvairių.“

Diana ir Alina sako į situaciją žiūri rimtai; visi artimieji nėra išsibarstę po Lietuvą, tad joms nereikia jaudintis, kad ko nors neaplankys.

O štai vežimėlį stumdydama mama teigia, kad viruso akivaizdoje per daug pamiršti kiti poreikiai. Ligoninėje jokio artimųjų lankymo ir palaikymo, o pažįstamų rate jau ne vienas susidūrė su sveikatos problemomis, kai kas net mirė, nes nesulaukia taip reikalingos medikų pagalbos.

„Gal labiau žmonės bijo kaukių. Ne itin domiuosi, tačiau žmonės bijo, kad negalės patekti pas gydytojus. Gulėjau su mažiuku Kaune du mėnesius, tėvas gali ateiti tik penkiolikai minučių. Liesti vaiko jis negali. Labai trūksta palaikymo. Bet su mažiukais pas daktarą dar priima, o kai močiutės laukia priimamuose, tragedija. Tiek susitelkė į koronavirusą, kad nebežiūri kitų žmonių. Mano artimųjų rate yra ir mirčių. Susimasčiau, gal reikėtų mus vėl uždaryt“, – pasakoja Irma.

Studentiško amžiaus pora sako planuoja ilgąjį savaitgalį leisti namuose ir lankyti artimuosius, nes tai – tradicija.

„Važiuosim pas artimuosius, gyvena kaime, kas čia blogo... Kodėl turime sėdėti užsidarę, kai mūsų aplinkoj nė vieno sergančio nežinom?“, – sako Linas.

Būtent Vėlinių ir Visų Šventųjų dienas V. Grigaliūnas vadina kritiniu laiku. Nedraudžiama pagerbti mirusiųjų, aplankyti kapų, tačiau kasdien primenama, kad žmonės pakentėtų ir atsisakytų lankyti seniai matytus giminaičius, ypač vyresnio amžiaus ar sergančius asmenis.

„Yra vyriausybės sprendimas, kas ir kaip turi vykti. Artėja Vėlinės, tad žmonės labai stipriai judės. Teikiamos rekomendacijos kaip elgtis, bet juk pastatyti prie kiekvieno žmogaus po kontrolierių neįmanoma. Žmonės turi teisę važiuoti į kapines, bet prašome, kad nevyktų pas savo giminaičius. Virusas plinta ne dienom, o valandom, nebe visus plitimo kelius pavyksta surasti ir ištirti, o žmonės ne visada ir pasako, ką turėtų pasakyti, ar bijo, ar dėl kitokių priežasčių, negaliu tvirtinti“, – dalijasi V. Grigaliūnas.

Pašnekovas neslepia, kad jei darbe ir viešose vietose žmonės dar susiima ir bent kažkiek laikosi taisyklių, tai grįžę į asmeninį gyvenimą atsipalaiduoja.

„Šimtus kartų kartota, kad būtinos tos pačios priemonės: kaukės, respiratoriai, kad nebūtų būriuojamasi. O tyrimų atsakymai rodo, kad virusas labiausiai plinta per artimųjų susiėjimus – „šventėme gimtadienį“, „krikštynos“, „susitikome pasibūti“. Žmonės eina į renginius ir dar piktinasi, kad matuoja temperatūrą ar jų klausiama, kaip jaučiasi. Galim šaukt iki nukritimo, bet jei žmonės nenori girdėti, jie negirdės“, – sako V. Grigaliūnas.

Statistika rodo, kad situacija išties darosi vis sunkiau valdoma. Nors apsilankyti pas kirpėją ar kitą grožio paslaugų specialistą dar nėra draudžiama, anot V. Grigaliūno, jei toliau viruso skaičiai augs, gresia pavasarį turėtas scenarijus.

„Situacija blogėja kiekvieną dieną. Vieną dieną turime apie 70 atvejų, kitą – jau apie 90. Keičiasi ir viruso plitimo geografija. Klaipėdoje ir regione virusas plinta ugdymo įstaigose, serga ir statybininkai, jūrininkai, virusas nustatytas ir pramonės įmonėse, kai kurios kavinėse, yra tarp sergančiųjų ir kariškių, ir žmonių iš globos įstaigų, – vardija V. Gigaliūnas. – Viena opiausių šiuo metu situacijų – negalių turinčių žmonių globos įstaigoje „Klaipėdos viltis“. Čia net personalo trūksta, o negalią turinčių asmenų išvežti negalima. Šiuo metu įstaigos gyventojams atliekami tyrimai, stebime, žiūrėsime kaip bus toliau. Jei visi žmonės pedantiškai laikytųsi nustatytos tvarkos ir taisyklių, neturėtume tokios bangos.“

Anot (NVSC) Klaipėdos departamento vadovo, aktyviausiai virusas plinta ten, kur yra sporto ar aktyvi pramoginė veikla. Tai įvairūs būreliai, treniruotės, meno kolektyvai. Turimais duomenimis, sergančiųjų amžiaus vidurkis yra 45–65 metai, tačiau nemaža sergančiųjų dalis gerokai jaunesni.
„Aišku, verslas nori išgyventi, bet, mano asmenine nuomone, jei situacija nesikeis, gali tekti grąžinti gerokai griežtesnius ribojimus“, – sako V. Grigaliūnas.