Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje Olegas pragulėjo savaitę. Išeiti iš gydymo įstaigos vyras turėjo tik ketvirtadienį, bet medikai nusprendė vyro ilgiau nebelaikyti – ir išrašė dar trečiadienį.

„Sveikatos ministro įsakymu čia viskas vykdoma. Atėjo įsakymas gydytojams išrašyti visus ligonius ir čia bus tie, kaip ten, kovidopacientai atvežami“, – LNK žinių žurnalistams pasakojo buvęs pacientas Olegas.

Vyras pasakojo, kad ne jis vienas išrašytas anksčiau laiko, atlaisvinti lovas esą liepta visiems Kardiologijos skyriaus pacientams.

„Pacientus anksčiau laiko, tie, kurie negali vaikščioti kels į kitas ligonines“, – pasakojo vyras.

Antakalnio ligoninė atlaisvinti vietas pradėjo, kai kovidinių lovų pritrūko Santaros klinikos. Tad jau nuo penktadienio koronavirusu sergančius pacientus gydyti tikisi ir Antakalnio ligoninė. Įstaigoje bus 130 lovų, medikų brigados dirbs po 6–8 valandas.

Šiuo metu ligoninėje atlaisvinta pusė šių lovų, bet to nepakanka. Norint priimti pacientus būtina atlaisvinti jas visas, nes patalpas dar reikės pertvarkyti ir dezinfekuoti.

„Jau penktadienį 20 pacientų bus galima prijungti prie tiesioginio deguonies padavimo – deguonies terapijos. Artimiausiu metu šis skaičius padidės iki 86 “, – kalbėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius.

Kad būtų atlaisvintos šios lovos, pacientai prievarta išvaromi nėra, sako ligoninės vadovas. Pasak jo, uždaromas tik vienas dienos chirurgijos ir trys terapiniai skyriai. O visi kiti dirbs ir toliau, tik jau kitame pastate – Antakalnio gatvėje 57.

Bet jeigu su koronavirusu dirbsiančių medikų pritrūks, ateityje paslaugų mastą gali tekti sumažinti. Tačiau nei vienas pacientas be gydymo nebus paliktas, tikino N. Markevičius.

Per trečiadienį iš ligoninės perkelti 8 iš 55 pacientų. Jie gulėjo Vidaus ligų, Kardiologijos, Reabilitacijos ir dienos chirurgijos skyriuose. Dar 18 ligonių bus išrašyti į namus.

„Stacionarinis gydymas yra baigtas arba kurie gali tęsti gydymą ambulatoriškai yra išrašomi į namus su šeimos gydytojo priežiūra. O visiems pacientams, kuriems reikia toliau tęsti stacionarinę pagalbą, trečiadienį ryte jau yra sudėliotas planas su savivaldybe, su Santaros klinikomis, kur jie bus perkeliami į kitas ligonines“, – tikino Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius N. Markevičius.

Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė baiminasi, kad šalyje ir vėl pasikartos pirmojo karantino scenarijus, o ne koronavirusu sergantys pacientai ir vėl bus palikti likimo valiai. Ligoninė, esą, neturėtų išleisti žmonių, neužbaigus reikiamo gydymo.

„Tiek širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys, tiek diabetu sergantieji, gi jie negali būti nei vienos be vaistų. Jeigu kažkas atsitiko, jei situacija pablogėjo, tai jie nedelsiant turi gauti reikiamų specialistų konsultacijas“, – kalbėjo atstovė.

Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, jei tai yra gyvybės ar mirties klausimas, tokių pacientų tikrai niekas nejudins.

„Visokių yra situacijų. Jei mes, tarkime, kalbame apie infarktą, insultą, tai šitų lovų tikrai niekas niekada nenaudos jokiam koronavirusui. Nes tai yra klasterinė pagalba, kur skaičiuojamos minutės nuo pagalbos iškvietimo iki suteikimo“, – LNK žinių žurnalistams aiškino ministras.

Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad pacientus išrašyti namo anksčiau laiko yra teisinga, nes kitų alternatyvų tiesiog nėra.

Respublikinės Panevėžio ligoninės infekcinių ligų klinika.

„Taip, teisinga. Tiesiog bus taip, kad nebegalės sveikatos sistema susitvarkyti su krūviu dėl koronaviruso pacientų, ten bus židiniai, tai tų ligoninių nebeliks. Apskritai jokių paslaugų tada nebebus teikiama“, – aiškino ministras pirmininkas.

O štai kitos ligoninės kalba apie tai, kad problema tampa ne tik lovų trūkumas, greitai gali pritrūkti medikų ir slaugų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninė teigia artėjanti prie savo galimybių ribos. Labiausiai trūksta infektologų, kuriems dabar krenta didžiausias darbo krūvis.