Europos Komisija trečiadienį įspėjo, kad situacija tik blogės ir pristatė naujas rekomendacijas dėl koronaviruso visoje ES. Pandemijai bus skirtas ir ketvirtadienį įvyksiantis ES lyderių nuotolinis susitikimas.

„Vakcina nėra stebuklas“

„Mes esame giliai antroje bangoje. Vis daugiau ir daugiau žmonių serga. Praėjusią savaitę užsikrėtusių skaičius Europoje pasiekė 1,1 mln. žmonių“, – trečiadienį dramatiškai prabilo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen bei pridūrė, kad nieko gero nesitikima: „per ateinančias dvi-tris savaites šie skaičiai toliau augs“ bei skirtingai, nei pavasarį, nėra nė vienos ES šalies, kurio COVID nepaveikė.
Ursula von der Leyen

Toje pačioje video konferencijoje kalbėjęs jos specialusis patarėjas mikrobiologas Peteris Piotas taip pat nenuteikė pozityviai: „1000 europiečių miršta kiekvieną dieną nuo COVID.“ Tiesa, jis pridūrė, jog skirtingai nuo pavasario, išvengiama daugiau nei pusės mirčių, nes medikai jau turi daugiau patyrimo.
Per ateinančias dvi-tris savaites šie skaičiai toliau augs“ bei skirtingai, nei pavasarį, nėra nei vienos ES šalies, kurio COVID nepaveikė.

Specialusis patarėjas paminėjo, kad šiuo metu testuojama 11 vakcinų ir metų pabaigoje galbūt paaiškės, kurios veikia. Vis dėlto niekas nesitiki, kad žmones jos pasieks anksčiau nei kitais metais. Komisijos pirmininkė vėliau atsakydama į klausimus pažymėjo, kad „vakcina nėra stebuklas, tai šviesa tunelio gale“, o Kalėdos šiemet bus „kitokios“.

„Mums reikia dėvėti kaukes ir laikytis rankų higienos. Taip pat mes turime vengti trijų dalykų: minos, artimų kontaktų ir uždarų patalpų su bloga ventiliacija“, – teigė U. von der Leyen.

Komisijos pirmininkė žadėjo, kad ketvirtadienį ES vadovus paragins labiau dalintis duomenimis. Taip pat bus sukurta Europos nacionalinio mokslo patarėjų COVID-19 klausimais platforma. Be to, Komisija ragina didinti testavimo ir greito testavimo apimtis.
Lietuvos atstovybėje ES taip pat fiksuoti pirmi COVID atvejai. Viso nustatyta du atvejai. Tiesa, vienas darbuotojas jau pasveiko.

„Dabar mes mobilizuojame 100 mln. eurų iš skubios paramos priemonių, kad užpirktume greituosius testus ir išdalintume šalims-narėms“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Kartu Europos Komisija ragina ES nares naudoti COVID programėles kontaktams atsekti ir sujungti jas tarpusavyje, aktyviau informuoti visuomenes ir kovoti su dezinformacija apie virusą, drauge įsigyti būtinas medicinines priemones, užtikrinti kelionių saugumą ir išplėsti pasieniuose „žaliąsias juostas“, kuriomis gabenamos prekės.

„Kaip parodė patirtis, atskiri valstybių veiksmai yra riboti, todėl veikdami drauge, kaip visos 27 ES valstybės, mes būsime daug stipresni“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Tarsis dėl karantino ir kitų priemonių

Būtent naujai COVID bangai bus skirtas ir ketvirtadienio ES lyderių video susitikimas, kuriame dalyvaus Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tik per kelias savaites situacija pasikeitė nuo keliančios nerimą iki pavojingos. Mes turime išvengti tragedijos“, – teigė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis.

Jis taip pat pridūrė, kad greito sprendimo nebus. T.y. vakcina atsiras tik šių metų pabaigoje-kitų metų pradžioje, „tačiau dar ilgiau truks, kol ji bus pasiekiama daugeliui gyventojų“. Todėl Ch. Michelis ragina ES šalis labiau koordinuoti elgesį ir imtis bendrų veiksmų – nuo kontaktų sekimo iki testavimo. Kartu Ch. Michelis ragina sutarti dėl bendrų taisyklių.
Dabar mes mobilizuojame 100 mln. eurų iš skubios paramos priemonių, kad užpirktume greituosius testus ir išdalintume šalims-narėms.

„ES valstybės-narės privalo surasti sutarimą dėl bendrų saviizoliacijos ir karantino taisyklių. Tai nėra ypač sudėtinga. Tai tapo sudėtinga tik dėl aibės valdymo lygių. Todėl tai tėra politinės valios klausimas“, – teigė jis.

Lietuvos atstovybėje – 2 atvejai

Šiuo metu Belgija įsiveržė į Europos šalių COVID lyderes tiek pagal atvejų, tiek pagal hospitalizacijų skaičių. Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, 100 tūkst. Belgijos gyventojų tenka virš 1420 atvejų, palyginimui, Lietuvoje šis rodiklis – beveik 180. Vidutiniškai per dieną fiksuojama 13 tūkst. naujų atvejų, o nuo epidemijos pradžios koronavirusas nusinešė 11 tūkst. gyvybių. Ekspertai įspėja, kad visa Belgijos sveikatos apsaugos sistema gali žlugti per ateinančias dešimt dienų.

COVID neaplenkė ir ES institucijų Briuselyje, kuriame pandemijos situacija – ypač rimta ir statistika yra blogiausia visoje šalyje. Antradienį pranešta, kad Europos vicepirmininkui Margaritisui Schinasui patvirtintas koronavirusas. Anksčiau kitai Komisijos narei Mariyai Gabriel taip pat gautas teigiamas testo rezultatas. Iš viso, pirmadienio duomenimis, nuo pandemijos pradžios 434 Komisijos darbuotojams buvo nustatytas koronavirusas.
Vakcina atsiras tik šių metų pabaigoje-kitų metų pradžioje, „tačiau dar ilgiau truks, kol ji bus pasiekiama daugeliui gyventojų“.

Lietuvos atstovybėje ES taip pat fiksuoti pirmi COVID atvejai. Viso nustatyta du atvejai. Tiesa, vienas darbuotojas jau pasveiko.

„Mes iškart imamės priemonių, taip pat patalpos nuolat dezinfekuojamos ir vėdinamos, dauguma dirba iš namų, todėl sunkių atvejų išvengiame. Ypač darbas nuotoliniu būdu padeda suvaldyti situaciją“, – DELFI.lt teigė Lietuvos nuolatinio atstovo ES pareigas einantis Simonas Šatūnas.

Tiek Komisija, tiek kitos institucijos sugrįžo prie nuotolinių susitikimų ir darbo iš namų. Į Europos Parlamentą patekimas vėl smarkiai ribojamas, visi gyvi susitikimai draudžiami.

Kitame Briuselio gale esančioje NATO būstinėje – susitikimai kol kas vyksta gyvi, laikantis socialinio atstumo, tačiau dauguma darbuotojų dirba nuotoliniu būdu. Viso nuo pandemijos pradžios ten skaičiuojama apie 40 COVID atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (646)