„Nuspręsta, kad ligoninė nuo šio penktadienio pradeda teikti paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams mūsų padaliniuose, esančiuose Antakalnio g. 124. Penktadienį bus paruošta 130 lovų pacientams, sergantiems COVID-19 liga. Jau penktadienį dvidešimt pacientų bus galima prijungti prie tiesioginio deguonies padavimo. Artimiausiomis dienomis šis skaičius padidės iki 86.

Visi kiti pacientai, kuriems reikia medicinos pagalbos, galės kreiptis ir gaus tą pagalbą VMKL padaliniuose, esančiuose Antakalnio g. 57. Čia ir toliau dirbs du dienos chirurgijos skyriai, teikiantys planinę pagalbą, ir visi kiti – chirurgijos, terapijos klinikų, vaikų, akušerijos ir ginekologijos skyriai. (…) Ligoninėje sumažės planinių pacientų, uždaromas tik vienas dienos chirurgijos skyrius ir trys terapinio profilio skyriai“, - kalbėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius dr. Narimantas Markevičius.

Pasak ligoninės vadovo, iki šios dienos jau yra atlaisvinta pusė reikiamų lovų.

„Tačiau reikia suprasti, kad pagal infekcijų kontrolės reikalavimą, norint priimti pacientus, reikia atlaisvinti visas lovas, atlikti dezinfekciją, pertvarkyti infrastruktūrą, ir tik tada galima priimti COVID-19 sergančius pacientus“, - kalbėjo N. Markevičius.

Gali kilti iššūkių dėl personalo

Pasak jo, labai svarbus klausimas – dėl personalo.

„Gydant COVID-19 sergančius pacientus reikia daugiau darbuotojų, kadangi pamainos keičiasi kas šešias-aštuonias valandas. Tai yra didelis iššūkis ligoninei, tačiau artimiausiu metu mes su juo susitvarkysime“, - patikino N. Markevičius.

Ligoninės vadovas informavo, kad medikų brigados iki šios dienos pabaigos bus paruoštos pradėti darbą penktadienį.

„Tačiau, stebint bendrą epidemiologinę situaciją, matome, kad serga medikai. Yra daug medikų, kurie yra kontaktiniai, jie yra saviizoliacijoje. Kaip vystysis situacija, sunku pasakyti. (…) Su personalu tikrai gali kilti problemų, tačiau šiuo metu yra užtikrintos brigados, kurios galės pradėti pagalbą penktadienį“, - kalbėjo N. Markevičius.

Jis minėjo, kad tokie klausimai bus sprendžiami kartu su Santaros klinikomis ir Vilniaus miesto savivaldybe. Ligoninė turi planą ir tokiu atveju, jei dalis medikų užsikrėstų.

„Tada, jeigu neturėsime pagalbos iš kitų gydymo įstaigų, kuriose irgi gali būti panaši situacija, teks mažinti planinės pagalbos apimtis, kurios yra Antakalnio g. 57 padaliniuose, ir darbuotojus perkelti dirbti į Antakalnio g. 124, kur bus teikiama pagalba COVID-19 sergantiems pacientams“, - sakė N. Markevičius.

Ligoninės vadovas tikino, kad dabar gydomi pacientai nėra išvaromi prievarta.

„Pacientai, kuriems stacionarinis gydymas yra baigtas, arba, kurie gali tęsti gydymą ambulatoriškai, yra išrašomi į namus – su šeimos gydytojo priežiūra. Visiems pacientams, kuriems reikia toliau tęsti stacionarinę pagalbą, - šiandien ryte jau yra sudėliotas planas su savivaldybe, Santaros klinikomis, dalį, kur jie bus perkeliami į kitas ligonines. Tai – ir Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, dalį bus galima perkelti į slaugos ligonines, į kitas gydymo įstaigas Vilniaus apskrityje“, - kalbėjo N. Marcinkevičius.

Ligoninės vadovas informavo, kad trečiadienį, iki 12 val., buvo perkelti aštuoni pacientai iš 55, kuriuos reikia perkelti. Dvidešimt pacientų perkelti į kitą tos pačios ligoninės padalinį. Jis pažadėjo, kad kiti pacientai bus perkelti ketvirtadienį.

Ambulatoriškai tęs gydymą 18 pacientų.

Skyrė papildomų lėšų

Vilniaus miesto savivaldybė gydymo įstaigos pertvarkymui skirs apie 100 tūkst. eurų.

Tiesiant pagalbos ranką teko perorganizuoti ligoninės darbą ir, gelbstint sunkius COVID–19 pacientus, atsisakyti dalies planinių operacijų. Planinės operacijos stabdomos tik viename Dienos chirurgijos skyriuje. Ligoninėje lieka du Dienos chirurgijos skyriai, teikiantys planinę pagalbą. Laikinai stabdomas Alergologijos planinių pacientų hospitalizavimas, teigiama savivalybės pranešime spaudai.

Būtinoji pagalba toliau yra teikiama Chirurgijos klinikoje – toliau veiks Abdominalinės chirurgijos skyrius, Urologijos skyrius, Kraujagyslių chirurgijos skyrius, Terapijos klinikoje – Kardiologijos skyrius, Nefrologijos skyrius, Vidaus ligų skyrius. Akušerijos ginekologijos klinika, Vaikų ligų klinika dirba be sutrikimų.

Planinės operacijos bus ir toliau vykdomos pagal galimybes, prailginus likusių dviejų Dienos chirurgijos skyrių darbo laiką. Pažymėtina, pirmąją lokalaus karantino darbo savaitę, perorganizavus darbus, galimi tam tikri laikini trikdžiai, tačiau toliau planinių operacijų paslaugos bus teikiamos įprasta tvarka, teigiama pranešime spaudai.