Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtame Ekstremalios situacijos paskelbimo pakeitimo nutarimo projekte aiškinama, jog Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro parengtame dokumente nurodoma, jog „renginių ribojimas vidaus ir išorės erdvėje yra priemonė mažinti riziką infekcijos plitimui didelėse žmonių grupėse, rekomenduojamas, kai infekcija plinta visuomenėje, nepriklausomai nuo sergamumo lygio“.

Išimtys

Anot nutarimo projekto, išimtys būtų taikomos aukšto meistriškumo sporto varžyboms ir kultūros renginiams: kultūros ir sporto renginiai uždarose erdvėse, kai dalyvių skaičius ribojamas iki 300 žmonių, laikomasi atstumų, dėvimos kaukės, dalyviai tikrinami, registruojami ir leidžiamos tik sėdimos vietos ir kultūros renginius atvirose erdvėse, kai dalyvių skaičius ribojamas iki 400 žmonių, laikomasi atstumų, dėvimos kaukės, dalyviai tikrinami, registruojami ir leidžiamos tik sėdimos vietos.

Atsisakyta anksčiau aptarto sporto varžybų žiūrėjimo be žiūrovų. VRM rašte buvo teigiama, kad tai nėra dėkinga epidemiologinei situacijai. Tačiau po Vyriausybės posėdžio paaiškėjo, kad to atsisakyta.

Taip pat toliau vykti galėtų laidotuvės.

Ribojimai baigtų galioti lapkričio 13 dieną.

Prašo kontaktinio ugdymo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymu siūloma numatyti galimybę specialiosiose įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomų vaikų ugdymo procesą tęsti nenuotoliniu būdu.

„Negalias turintys vaikai negeba savarankiškai ugdytis, jiems yra reikalinga pastovi suaugusiojo pagalba, nuolatinis buvimas šalia. Dažnu atveju šių vaikų kasdienė rutina apsiriboja tik ugdymu ir užimtumu, todėl to atsisakymas įneša didelių išūkių ir nepastovumo į šių žmonių gyvenimą, o aiškios ir pastovios rutinos turėjimas jiems yra be galo svarbus.

Šeimos nariams neretai trūksta žinių, kompetencijų ir galimybių prižiūrint vaiką su negalia, nes tėvai nėra socialinės, švietimo ar sveikatos pagalbos specialistai. Todėl nuotolinis šių vaikų ugdymas nėra tinkama priemonė“, – aiškiname Vidaus reikalų ministerijos parengtame dokumente.

Be to, Vyriausybės posėdžio metu nuspręsta, kad parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse, kitose viešose prekybos vietose, kai veikla vykdoma uždarose erdvėse, bei kitose prekybos ir paslaugų vietose turi būti užtikrinamas 10 m2 prekybos plotas vienam lankytojui.