R. Tamašunienė po posėdžio teigė, kad epidemiologų prognozės nieko gero nežada.

„VESK nusprendė priimti reikalingus sprendimus, dar kartą akcentuojant visų institucijų savivaldybių susitelkimą, kaip tą situaciją suvaldyti, kad virusas neplistų labiau, nors kaip epidemiologai įvardijo, gerėjančios situacijos tikrai nesulauksime“, – apie galimas prognozes kalbėjo R. Tamašunienė.

Visoms ministerijos nurodyta įvertinti didžiausią susirūpinimą keliančias problemas ir šią informaciją pateikti Vyriausybės COVID–19 valdymo komitetui.

Bus prašoma savivaldybių telkti papildomas priemones komunikacijai su gyventojais, užtikrinti taikomų priemonių kontrolę.

„Įvertinome situaciją dėl ligoninių situacijos, lovų skaičiaus. Kasdien lovos yra užimamos, dėl to VESK skubiai imtis priemonių pagal galimybes teikti būtinas sveikatos paslaugas, užtikrinti lovų skaičių šios situacijos suvaldymui“, – kalbėjo ministrė.

VRM vadovė teigė, kad kol kas pasirinkta strategija – lokalių židinių valdymas.

„Kol kas pasirinkta strategija valdyti pagal židinius, teritorijas. Tam pritarė ir Vyriausybės COVID–19 valdymo komitetas. Taigi, situacija yra valdoma. Bet aišku, visuomenė turi susirūpinti ir imtis pavasarį naudotų, gerai žinomų priemonių“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Rita Tamašunienė

„Situacija bloga ir ji nepagerės artimiausiomis dienomis. Bet ji valdoma. O sveikatos sistema būtų pasirengusi ją suvaldyti maksimaliai gerai“, – tikino ministrė.

Ji užsiminė, kad ir toliau lieka galimybė įrengti laikinas ligonines.

„Šiandien situaciją vertiname gerai, lovų dar turime pakankamai. Bet kiekvieną dieną viskas gali keistis, atvejų auga. Turbūt reikės perdėlioti paslaugas kitaip ir užtikrinti maksimaliai sveikatos sistemoje lovų skaičių. Bet jeigu pritrūktų, nes būtinoji pagalba turi būti teikiama. O situacijai blogėjant galima įrengti ir laikinas ligonines“, – sakė ji.

Vidaus reikalų sistema susirūpinimo nekelia

Ministrė R.Tamašunienė teigė, kad kol kas koronaviruso situacija tarp vidaus reikalų sistemos pareigūnų nekelia susirūpinimo. Pasak jos, nors yra sergančių ir saviizoliacijoje esančių pareigūnų, tačiau nuolatinis darbas yra užtikrinamas.

„Yra pareigūnų, kurie serga, yra pareigūnų, kurie kaip kontaktiniai asmenys privalo izoliuotis, bet tarnybos organizavo darbą, aprūpino priemonėmis ir kol kas dar didelio susirūpinimo vidaus sistemos tarnybos nekelia. Visus tarnybų vadovus Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) dar kartą įpareigojo imtis būtinų priemonių ir užtikrinti pareigūnų srautus vykdant pagrindines funkcijas“, – žurnalistams po VESK posėdžio sakė R. Tamašunienė.

Ministrė taip pat teigė, kad visiems pareigūnams yra užtikrinamas nuolatinis asmens apsaugos priemonių atnaujinimas iš valstybės rezervo.

„Tas procesas vyksta jau pakankamai gerai, jau visi įprato ir nuolatinis aprūpinimas būtiniausiomis priemonėmis vyksta visose viešųjų paslaugų teikimo ir valstybės, savivaldybės institucijose. Vyksta pirkimai ir nuolatinis papildymas“, – patikino R. Tamašunienė.

Karantiną įves ir didžiuosiuose miestuose

Kaip jau skelbta, Vyriausybė pirmadienį netikėtai surengė posėdį, kuriame buvo apsispręsta lokalų karantiną įvesti dar 8 šalies savivaldybėse. Šį kartą pokyčiai palies didžiuosius miestus, karantinas įsigalios nuo spalio 28 dienos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatydamas klausimą išvardijo savivaldybes, kuriose siūloma įvesti lokalų karantiną.

„Atsižvelgdami į blogėjančią situaciją, norime paprašyti papildyti Vyriausybės nutarimą dėl karantino kai kurių savivaldybių teritorijose paskelbimo – sąrašą papildyti šiomis savivaldybėmis: Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono“, – sakė ministras.

O vertinant tai, kad situacija šalyje blogėja labai sparčiai, siūloma įvesti ir papildomų reikalavimų, tad siūloma kaukes privalomai dėvėti vyresniems nei 6 metų asmenims visose viešose vietose.

„Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono ir Švenčionių rajono savivaldybių teritorijose nuo 2020 m. spalio 26 d., 00.00 val., iki 2020 m. lapkričio 9 d., 24.00 valandos, o Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose karantinas galios nuo 2020 m. spalio 28 d., 00.00 val., iki 2020 m. lapkričio 11 d., 24.00 valandos“, – rašoma, kokie pakeitimai priimti pirmadienį.

Prievolė dėvėti kaukes turi išimčių

Nurodymui dėvėti apsaugines veido kaukes visose viešose erdvėse taikoma išimčių. Kaukes turi dėvėti vyresni nei 6 metų asmenys. Jų gali nedėvėti sportuojantys, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujantys sporto ir fizinio aktyvumo specialistai, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriai bei teisėjai.

Taip pat išimtys taikomos viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

Ir neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Prisimintos ir karantino metu taikytos išimtys dėl negyvenamų vietų – už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

Taip pat nurodoma, kad kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose turi būti ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, ir tarp personalo, paslaugų gavėjų ar kitų lankytojų užtikrinamas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas.

Šis reikalavimas netaikomas aukšto meistriškumo sporto pratyboms.

Anksčiau taikyti ribojimai

Savivaldybėse, kuriose įvedamas lokalus karantinas, jau anksčiau galiojo šie nurodymai.

Būnant viešajame transporte, turi būti išlaikomas 1 metro atstumas, keleiviai – tik sėdimose vietose.

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas lokalus karantinas, įvesti ribojimai žmonių susibūrimams.

Viešose vietose gali būriuotis ne didesnės nei 5 asmenų grupės, išlaikant tarp grupių 2 metrų atstumą.

O Raseinių rajone – ne didesnės nei 2 asmenų grupės, taip pat išlaikant 2 metrų atstumą tarp grupių.

Šiose savivaldybėse viešajame sektoriuje privalomas mišrus arba nuotolinis darbas.

Rekomenduojama šį reikalavimą taikyti ir privačiam sektoriui.

Prekybos ir paslaugų teikimo vietose užtikrinimas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas vienam žmogui.

Lokalaus karantino savivaldybėse taip pat draudžiama lankyti pacientus, išskyrus terminalinės būklės, pacientus iki 14 metų ir gimdyves.

Taip pat draudžiama lankyti socialinės globos namų pacientus, rekomenduojama riboti dienos centrų darbo laiką.

Rekomenduojama savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas taip, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių ap