Kaip Eltą informavo socialdemokratas Justas Pankauskas, po balsų perskaičiavimo Utenos apygardoje G. Paluckui palaikymą pareiškė 7070 piliečių, o E. Pupiniui – 7072.

Tiesa, tai dar nereiškia, kad šioje apygardoje rinkimus laimėjo konservatorius. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, yra 7 pasiklydę išankstinio balsavimo vokai, kurie turėtų atkeliauti į šią apygardą ir būti suskaičiuoti antradienį.

Tuo tarpu VRK 18 valandos duomenimis situacija dar dramatiškesnė - abu kandidatus skiria vos 1 balsas (7075 prieš 7074).

„Yra dviejų balsų skirtumas. Pupiniui daugiau“, – BNS teigė Utenos rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Rolanda Gudynienė.

Pasak jos, perskaičiuojant balsus paaiškėjo, kad buvo „susimaišę galiojantys biuleteniai su negaliojančiais“.

„Pasiskirstė su negaliojančiais, atsirado daugiau negaliojančių, kai kurie buvo neantspauduoti biuleteniai. Radom priskaitytus kaip galiojančius, bet nebuvo apylinkės anspaudo. Gal porą tokių buvo. Taip vienoj apylinkėje vienam nusiėmė (balsas – BNS), o kitoje – prisidėjo. Bet tokių apylinkių nebuvo daug. Daugumoje suskaičiuoti balsai tvarkingai buvo. Bet buvo kelios, kur buvo neatitikimai“, – aiškino R. Gudynienė.

Pasak jos, antradienį prieš pietus laukiama pašto kurjerio su dar septyniais balsavusių gyventojų vokais.

„Kai gausime tuos vokus, skambinsime į Vyriausiąją rinkimų komisiją, partijų atstovams, gal jie norės jų atplėšime dalyvauti“, – R. Gudynienė.

Vienodą balsų skaičių – po 7075 balsus – surinko tiek Edmundas Pupinis (TS-LKD), tiek Gintautas Paluckas (LSDP). Laimėtoju VRK paskelbė E. Pupinį, bet pirmadienį bus dar perskaičiuoti balsai.

Kaip „Delfi“ teigė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, įvykis – beprecedentis. „Tikrai netikėta, absoliučiai neeilinė situacija, beprecedentis įvykis“, – sakė ji. Anot VRK pirmininkės, Seimo rinkimų įstatyme yra numatyta, kas tokiu atveju laikomas laimėtoju.

„Jeigu per pakartotiną balsavimą abu kandidatai gauna vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampa tas kandidatas, kuris balsuojant pirmą kartą buvo gavęs daugiau balsų. Šiuo atveju būtų ponas Pupinis“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Pašnekovė teigė, kad jei ir pirmajame ture abu kandidatai būtų surinkę po vienodą balsų skaičių, laimėtojas būtų nustatomas burtais.

„Šioje vietoje Seimo nariu tampa tas, kuris pirmame ture gavo daugiau rinkėjų balsų ir, komisijos turimais duomenimis, jau rytoj apygardos rinkimų komisija renkasi į rinkėjų balsų perskaičiavimą“, – sakė L. Matjošaitytė.