„[Dabar] būtų visiškai normalu gyventi laisviau. Pradžioje (pavasarį – „Delfi“) reikėjo „drakoniškų“ priemonių, nes sveikatos sistema nebuvo pasiruošusi. Dabar turim liūdnesnį dalyką, nes, kaip matome, pasiruošimo nėra. Čia yra didžioji problema“, – laidoje „Delfi diena“ sakė Vilniaus miesto meras.

„Tai, ką daro Vyriausybė, reikalinga, bet kartais prasilenkia su logika. Tarkim, yra didžiulių masinių renginių, bet kartais neleidžiami labai lokalūs – krepšinis gali vykti didžiulėje salėje, bet vaikai susitikti žaisti krepšinio negali“, – pridūrė jis.

Anot R. Šimašiaus, iki šiol dėl papildomų saugumo priemonių jau buvo tartasi su Barų asociacija, neformalaus ugdymo tiekėjais.

„Kai praėjusios savaitės pradžioje buvo paskelbta, kad savivaldybės turi daugiau galių taikyti priemones, mes tuo ėmėm naudotis ir tarėmės su barais, neformaliuoju ugdymu. Staiga po dviejų dienų – jau spręs Vyriausybė. Bijau, kad kartojasi tas scenarijus, kai priimami sprendimai nesitariant. Suprantu miestiečių rūpestį, kad neaišku, kaip bus, bet mums kyla tokie patys iššūkiai“, – kalbėjo meras.

„Norėtųsi, kad būtų daugiau tarimosi, tada daug realistiškiau tai įgyvendinti“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, kodėl neįvedamas griežtesnis barų darbo laiko ribojimas, R. Šimašius teigė, jog griežčiausias priemonės reikėtų taikyti pagal duomenis atsirenkant problemines vietas: „Aš nenoriu žūtbūt išsaugoti [barų], noriu, kad būtų elgiamasi racionaliai, remiantis duomenimis. Natūralu, kad reikia taikyti labai griežtas priemonės ten, kur jos iš tikrųjų padeda. Barai – tai viena miesto detalė, man rūpi švietimas, neformalus švietimas, masiniai renginiai ir kita.“

Jis teigė, kad, jei atvejų skaičiai toliau taip sparčiai didės, gali tekti imtis drastiškų priemonių, nuotolinis ugdymas truktų ilgiau nei savaitę.

„Gali tekti tai padaryti, bet šį kartą tai bus Vyriausybės nemokšiškumo pasekmė, o ne pandemijos“, – kalbėjo R. Šimašius.

„Reikia tiesiog žinoti, kas susirgo, susisiekti. Tada yra galimybė, kad virusas neplis, o lokalizuosis. Šiandien kai kurie žmonės, įvardinti kaip kontaktai, savaitę nesulaukia skambučio ir nežino, ką daryti. Tai visiškas SAM fiasko ir būtent dėl to gali reikėti imtis priemonių, kurių būtų nereikėję, jeigu būtų normaliai dirbtas darbas“, – įsitikinęs Vilniaus meras.

Jo nuomone riboti judėjimo į miestą ir iš jo poreikio nėra, o labiausiai saugotis reikėtų ne viešose vietose, viešajame transporte, o giminės šventėse: „Aš neturiu duomenų, kad kažkas užsikrėtė viešajame transporte. Labiausiai reikia saugotis dideliuose giminės susibūrimuose.“

Vyriausybės sprendimu, nuo trečiadienio karantino režimas įvedamas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų savivaldybėse, taip pat Vilniaus, Širvintų, Šilalės, Trakų ir Telšių rajonų savivaldybėse.

Karantinas minėtose savivaldybėse tęsis iki lapkričio 11 d. 24 val.

Šiose savivaldybėse vyresiems nei 6 metų asmenims taip pat bus privaloma dėvėti kaukes viešosiose vietose.

Pirmadienį karantino režimas jau įsigaliojo 12-oje savivaldybių: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono, taip pat pratęstas karantinas Raseinių rajono savivaldybėje.