Po nusikaltėlio pabėgimo jo paieškai buvo sukeltos didžiulės pareigūnų pajėgos – nors kalinys nebuvo teistas už sunkius nusikaltimus, tačiau iš pataisos namų jis paspruko būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, todėl vis tiek galėjo aplinkiniams kelti pavojų.

Laimei, viskas baigėsi gerai – iš įkalinimo įstaigos pasišalinęs kalinys maždaug po valandos buvo surastas klaidžiojantis Vilniaus gatvėmis.

„Viskas dėl alkoholio“, – vėliau teisinosi recidyvistu pripažintas 26 metų Kėdainių gyventojas Mantas Razevičius, teistas dėl vagysčių, sukčiavimo, transporto priemonės vairavimo apsvaigus nuo alkoholio, sunkaus sveikatos sutrikdymo ir kitų nusikaltimų.

Pabėgdamas iš pataisos namų nusikaltėlis tik dar labiau pablogino savo padėtį – dėl gero elgesio nuo praėjusių metų lapkričio jam buvo leista laisvės atėmimo bausmę atlikti švelnesnėmis sąlygomis; vyras buvo perkeltas į Pusiaukelės namus, jam buvo suteikta teisė išvykti be sargybos arba be palydos už pataisos įstaigos teritorijos ribų nuo 7.30 iki 19 val.

Bet dabar tokios teisės jis neteko – dėl pabėgimo iš įkalinimo įstaigos M. Razevičius buvo nuteistas jau dešimtą kartą: Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aušra Dambrauskienė nutarė nuteistajam skirti šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, todėl jis į laisvę galės išeiti tik po metų dešimtiems mėnesių. Jeigu kalinys nebūtų pabėgęs iš pataisos namų, jis būtų turėjęs galimybę į laisvę išeiti anksčiau laiko, – dabar tokia lengvata jam negalės būti taikoma.

Pasak teismo, „nusikaltimas nebuvo iš anksto planuotas, labiau spontaniškas“, todėl terminuotos laisvės atėmimo bausmės paskyrimas M. Razevičiui padės pasiekti baudžiamąjame įstatyme numatytus bausmės tikslus, taip pat atitiks teisingumo, proporcingumo ir protingumo kriterijus ir nebus akivaizdžiai per griežta.

Bylos duomenimis, iš Vilniaus pataisos namams priklausančių Pusiaukelės namų, esančių Sniego g., elektriku dirbęs M. Razevičius pabėgo dar balandžio 13 d., apie 23 val., kai „atrėmęs prie išorinės perimetro tvoros kopėčias, perlipo tvorą“.

Kalinį apie 00.40 val. pastebėjo ir sulaikė Vilniaus policijos Mobiliosios kuopos patruliai – apie nuteistojo pabėgimą buvo pranešta ne tik policijos pareigūnams, bet ir pataisos namų, Kalėjimo departamento ir Teisingumo ministerijos vadovybei.

Tuo metu iš įkalinimo įstaigos pasišalinęs M. Razevičius dėl tokio savo elgesio labiausiai kaltino alkoholį – esą jeigu tą vakarą būtų buvęs blaivus ir galvojęs savo galva, iš zonos nebūtų pasišalinęs.

„Tądien su kolegomis nusprendėme atšvęsti Velykas – išgėrėme, o paskui nuėjau miegoti, bet apie 23 val. atėjo pareigūnai ir patikrino alkotesteriu, – teisme sakė M. Razevičius. – Dauguma nuteistųjų pripūtė, mane patikrino vieną paskutiniųjų, – ir aš pripūčiau. O tada nuėjau į savo kambarį pasiimti daiktų – mus turėjo pervežti į baudos izoliatorių. Net nežinau, kaip tai nutiko – apsirengiau ir išėjau, prižiūrėtojai net nepastebėjo, prie durų niekas nestovėjo.“

Nuteistasis teigė, kad iš pradžių išlipo per langą, o iš saugomos įkalinimo įstaigos teritorijos pasišalino perlipęs tvorą.

„Garaže buvo kopėčios, jas paėmiau, pasistačiau prie tvoros ir perlipau“, – sakė M. Razevičius.

Iš įkalinimo įstaigos pasišalinęs nuteistasis teigė, kad tik patekęs į laisvę suprato, jog nelabai ką turi veikti: „Tiesiog vaikščiojau, ėjau į parduotuvę, nes norėjau nusipirkti cigarečių, bet ši buvo uždaryta.“

Nuteistasis teigė, kad nenorėjo išvengti laisvės atėmimo bausmės.

„Nebuvo minčių bėgti, bet tik išgėrus, dėl streso, kad pripūčiau į alkotesterį, taip nutiko, – sakė M. Razevičius. – Suprantu, kad padariau didžiausią kvailystę, nes daug pastangų buvau įdėjęs, kad būčiau perkeltas į Pusiaukelės namus, o per šį kvailą poelgį viską sugadinau.“

Tądien, kai M. Razevičius buvo aptiktas neblaivus įkalinimo įstaigoje, alkotesteriu jam buvo nustatytas 1,41 prom. girtumas.

Iš karto po pabėgimo policijos pareigūnų sulaikytas nuteistasis teigė, kad tądien įkalinimo įstaigoje esą gėrė vienas – išgėrė pusę litro degtinės. Tiesa, kalinys pripažino, kad nuo alkoholio buvo apsvaigę ir kiti nuteistieji, tik – „nepažįstu tų draugų“.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad balandžio 13-osios vakarą Vilniaus pataisos namų Saugumo valdymo skyriaus pareigūnai gavo vadovybės nurodymą patikrinti nuteistuosius, kurie turi teisę išvykti be sargybos arba be palydos, dėl alkoholio vartojimo. Buvo patikrinta devyniolika nuteistųjų – ne visi jie buvo apsvaigę nuo alkoholio: girtumas nustatytas šešiems asmenims. Vienam kaliniui buvo nustatytas net 2,52 prom. neblaivumas – jis buvo agresyvus ir sulaikomas priešinosi, todėl teko į pagalbą pasitelkti pastiprinimą.

Kad M. Razevičius pasišalino iš pataisos įstaigos, pareigūnai pastebėjo ne iš karto.

„Apžiūrėjus teritoriją nustatyta, kad tuo metu, kai nuteistasis turėjo susirinkti savo daiktus, galimai išlipo per gyvenamajame korpuse, 2-ame aukšte, esančios gyvenamosios patalpos langą (aptiktas pravertas), nusileido prie lango esančiais metaliniais priešgaisriniais laiptais, bei nubėgęs prie apsauginės tvoros perlipo per ją atremtomis kopėčiomis“, – nurodė vienas įkalinimo įstaigos pareigūnas.

Pasak jo, paskelbus nuteistojo paiešką buvo surasti jo motinos ir draugės telefono numeriai – su moterimis susisiekę pareigūnai paprašė padėti kalinį sugrąžinti į įkalinimo įstaigą. Tačiau joms su M. Razevičiumi nepavyko susisiekti – šis neatsiliepė į jų skambučius.

Bet vyras vis tiek netrukus buvo sulaikytas – apie jo pasišalinimą iš įkalinimo įstaigos žinojo policijos pareigūnai, kurie pastebėję nuteistąjį, iš karto sulaikė. Šis nesipriešino ir sutiko iš karto grįžti į pataisos namus.

M. Razevičius už grotų buvo laikomas nuo 2017 m.