„Aš šitą klausimą ir šį aspektą aptariau kalbėdamas su gerbiama Aušrine Armonaite, pasakiau, kad kartais mes gal šiek tiek supaprastindami ir shcematizuodami gyvenimą, mėgstame politikus sustatyti į tam tikras lentynėles ir sakyti – va, čia šitas iš XIX amžiaus, šitas – iš XX amžiaus. Aš esu XXI amžiaus žmogus ir XXI amžiaus žmogaus principais spręsiu šitą problemą“, – žurnalistams pirmadienį po susitikimo su parlamentinių partijų lyderiais sakė G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, jog tikisi iš būsimo parlamento aktyvumo šiais klausimais ir žada pareikšti savo nuomonę dar svarstant juos Seime.

„Manau, kad Seimas bus aktyvus šioje srityje ir aš raginčiau visokeriopai būti aktyviais, nes toks yra jų pažadas rinkėjams, toks yra rinkėjų lūkestis. Taigi, kiekviena save gerbianti partija privalo rinkėjų lūkesčius pildyti. Pirmiausia tikiuosi šiuo klausimu išsamios diskusijos pačiame Seime ir tada jau, priklausomai nuo to, kas konkrečiai bus pasiūlyta, be jokios abejonės, apsispręsiu ir aš. Bet kuriuo atveju, tikėkitės, kad mano pozicija taip pat bus išreikšta dar šitų įstatymų svarstymo metu“, – teigė šalies vadovas.

Iki šiol opozicijoje buvę konservatoriai sekmadienį laimėjo Seimo rinkimus iškovoję 50 mandatų ir pradėjo derybas dėl centro-dešinės valdančiosios koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija. Šios jėgos turėtų trapią 74 narių daugumą Seime. Konservatoriai premjere siūlo Ingridą Šimonytę ir kviečia telktis ir kitas partijas.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pirmadienį dar kartą patvirtino, jog į koalicijos sutartį sieks įtraukti ir referendumą dėl originalios nelietuviškų pavardžių rašybos pasuose, lengvųjų narkotikų dekriminalizavimą, tos pačios lyties partnerystės įteisinimą.