Pasak V. Adamkaus, prezidentas G. Nausėda gali tik džiaugtis, kad turės progą įgyvendinti savo idėjas ir pažiūras.

„Nemanau, kad prieš tai buvusi kairioji pusė buvo labai palanki prezidento išreikštoms mintims“, – Eltai pirmadienį teigė V. Adamkus.

Prezidentas neslepia esąs patenkintas, kad dešiniosios partijos į valdžią ateina tuomet, kai Lietuva jau kuris laikas neišlipa iš politinės duobės. Ypač, pabrėžia V. Adamkus, džiugina ir optimistiškai nuteikia liberalų pasiekti rezultatai.

Prezidente, kaip vertinate sekmadienį vykusių Seimo rinkimų rezultatus? Kas, jūsų nuomone, lėmė tai, kad pastaruosius aštuonetą metų valdžioje figūravusi centro kairė pasislinko į dešinę.

Pirmiausia sveikinu patį procesą. Man atrodo, kad Lietuva parodė savo demokratiškumą ir aiškiai pasisakė politinės linijos klausimais. Mane džiugina naujųjų partijų ir politinių pajėgų atsiradimas. Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad mūsų politinės ateities linija pakrypo į dešiniąją pusę. Kad ir kaip ten būtų, dabartinė Vyriausybės sukurta situacija daugelio žmonių nebetenkino, dėl to buvo daug diskusijų. Todėl buvo reikalinga demokratinė procedūra, kad viskas būtų pakreipta nauja linkme. Taip ir įvyko. Rinkimai labai aiškiai išskyrė dvi esamas politines linijas. Man ypač didelis malonumas matyti Liberalų sąjūdžio pakilimą į viršų. Liberalų sąjūdis atkuriant Lietuvos nepriklausomybę vaidino labai svarbų vaidmenį ir tam tikru laikotarpiu vos nedingo nuo politinio horizonto.

Šis Liberalų sąjūdžio laimėjimas man duoda vilčių, kad ši partija vėl įgaus tam tikrą svorį tarp mūsų didžiųjų partijų. O visi liberalai, kurie dėl sunkiai pateisinamų asmeninių ambicijų prieš daug metų buvo suskilę... Tai buvo liberalų tragedija. O šiandien jau matome naujus, patriotinius veidus.

Bet, prezidente, Laisvės partija taip pat yra atskilusi nuo Liberalų sąjūdžio... Panašu, kad paskutinis skilimas liberalams nebuvo didelė tragedija, nes abi partijos pasirodė labai puikiai.

Aš manau, kad Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis tikrai sudarys naują reikiamą jėgą. Tikriausiai dar ne viena partija prisijungs prie šio junginio.

Jūs užsiminėte apie gerovės valstybės kūrimą. Dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda nemažai yra kalbėjęs apie gerovės valstybę. Yra sakančių, kad prezidentui gali būti sudėtinga tęsti šią viziją, nes gerovės valstybė yra daugiau centro kairės raktažodis, o juk valdžioje bus dešinieji. Ar nebus tai iššūkis prezidentui Gitanui Nausėdai, anksčiau net užsiminusiam, kad gerovės valstybės naratyvas kažkokiu būdu figūruos tvirtinant ministrus?

Man atrodo, kad prezidentas Nausėda gali tikrai džiaugtis, jog jis turi progą įgyvendinti savo idėjas ir savo pažiūras Lietuvos gyvenime. Aš visgi tikiuosi, kad dešinioji pusė, kuri šiandien dar labiau sutvirtėjo, kaip tik prezidentą įgalins savo programas įgyvendinti. Nemanau, kad prieš tai buvusi kairioji pusė buvo labai palanki prezidento išreikštoms mintims. Pozicijos aiškiai pasikeitė ir, mano vertinimu ar net tikėjimu, sugebėsime valstybę galų gale pakreipti vėl gerovės pusėn. Kad ir kaip ten būtų, reikia prisipažinti, buvome įkritę į tam tikrą politinę duobę, iš kurios labai sunkiai yrėmės.

O jūs, prezidente, kai sakote, kad esame įkritę į duobę, kalbate bendrai apie politinę situaciją Lietuvoje ar konkrečiai apie pandemijos sukeltą krizę ir apie tai, kaip su ja dorojosi dabartinė valdančioji dauguma.

Žinoma, galima įvairiai vertinti ir nuvertinti kai kuriuos pandemijos – ypač pradžios – pasireiškimus. Gal ir buvo sunkumų. Tačiau aš noriu pabrėžti, kad dėl pasišventusių mūsų medikų ir visos mūsų visuomenės pandemija buvo suvaldyta. Nors pirmaisiais žingsniais buvo padaryta nemažai klaidų tiek ir Vyriausybės sprendimuose, tiek ir mūsų visuomenės nusistatyme. Tikiu, kad antrąją bangą įveiksime.

Kaip, jūsų manymu, atrodys būsimi Prezidentūros santykiai su naująja vykdančiąja dauguma?

Vyriausybei, ko gero, vadovaus Ingrida Šimonyė, o koalicijai Seime – Gabrielius Landsbergis. Jūsų nuomone, keisis esama bendravimo kultūra tarp valdančiųjų ir Prezidentūros.

Štai kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad „valstiečiai“ ne visada pagarbiai elgėsi su Prezidentūra. Matyt, turima galvoje ir nuolatinius pono Ramūno Karbauskio reikštus priekaištus vyriausiesiems Nausėdos patarėjams. Jūs taip pat manote, kad nebuvo pagarbos, ar dabar visa tai turi pagrindo keistis?

Santykių palaikymo (problemas – ELTA) su prezidentu nepalikčiau vien asmenims. Aš manau, kad žvelgiant per visą („valstiečių“ – ELTA) partijos junginį (palaikyti gerus santykius – ELTA) buvo ganėtinai sunku. Manau, kad tai kėlė įtampą įvairiais klausimais. Dabar matau kur kas pozityvesnę situaciją, nei kad turėjome anksčiau. Ir kartu manau, kad iš visų sunkumų bandysime išbristi vieningai. Ateina nauji veidai, su naujomis pažiūromis į kai kuriuos vidaus gyvenimo klausimus. Tai sustiprins ir Vyriausybę ir jos ryšius su prezidentu.

Kokie pagrindiniai iššūkiai kyla valdžią formuoti ketinančioms jėgoms?

Nenoriu spėlioti. Noriu dar pamatyti pagrindines asmenybes. Aš pozityviai žiūriu, žinau nemažai veidų iš esamų partijų. Bet spėti, kaip viskas susirikiuos, yra labai sunku. Nes tai yra vidaus derybų klausimas.