R. Karbauskis sakė, rezultatai yra tokie, kokie yra. „Akivaizdu, kad valdžios formavimo iniciatyva patikėta konservatoriams“.

Jis sakė, kad LVŽS bus opozicijos stuburu, turės opozicijos lyderį.

„Mažąjį planą įvykdėme, o didžiojo plano, deja, nepavyko“.

Paskutinis etapas buvo ypač sudėtingas ir padėkojo žmonėms už pasitikėjimą.

Aurelijus Veryga įspėjo, kad „deja, bet situacija kaista toliau. Turime užtikrinti darbą toliau <...>, kad visi darbai būtų tęsiami“.

A. Veryga sakė, kad LVŽS pareiga bus prižiūrėti, kad tam tikri pakeitimai nebūtų atmesti.

R. Karbauskis sakė, kad opozicijoje bus stengiamasi apginti tam tikrus priimtus sprendimus.

„Mes darysime viską, kad tai neįvyktų“.

Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis

Valstiečių lyderis buvo kategoriškas ir teigė, kad valdančioji dauguma bus pastovioje įtampoje, ir, pavyzdžiui, „šiame Seime marichuanos įteisinimas bus neįmanomas.“

„Prostitucijos įteisinimas ir kiti dalykai taip pat bus neįmanomi šiame Seime. Pirmiausia, mūsų pareiga ir bus apginti tai, kas vertybiškai mums yra svarbu, Lietuvos žmonėms svarbu. Šnekant apie mano darbą ar kieno nors kito, mes dar tikrai apie tai nešnekėjome, kas kuo dirbs Seime, kokios bus pozicijos.

Akivaizdu, kad LVŽS Seimo narių skaičius leidžia pretenduoti į opozicijos lyderio poziciją ir į kitas pozicijos, kurios yra numatytos pagal statutą opozicijai. Audito komitetas, Etikos procedūrų komisija. t. y. visos pareigos. Jeigu pasakyti paprastai, šitas būsimas Seimas kažkuria prasme yra beveik veidrodinis vaizdas buvusio Seimo. Jūs patys matėte, kaip mums buvo sunku, taip pat bus sunku ir dabartinei valdžiai, nes proporcijos yra panašios“, - pabrėžė R. Karbauskis.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja oponavimą ir darbą opozicijoje, „valstiečių“ lyderis teigė, kad ištraukinėti kortelių nebūtina, jeigu balsų priimant įstatymą neužtenka.

„Jų tiesiog neužtenka ir tokiu atveju, jeigu <...> neužtenka balso, tuomet ir Prezidento valia, veto ir visa kita. Bet kokiu atveju, aš manau, kad opozicijai užteks priemonių instrumentų ginti tas vertybes, kurias mes atstovaujame“.

LŽVS pripažino pralaimėjimą

Opozicijoje esantys konservatoriai laimėjo Seimo rinkimus ir gali suburti valdančiąją koaliciją su dviem liberalų partijomis, rodo sekmadienio vakarą paskelbti preliminarūs antrojo turo balsavimo rezultatai.

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija (LŽVS) 2020 m. Seimo rinkimuose nusileido TS-LKD, iš viso surinkusi 32 mandatus naujajame Seime.

Artėjant vidurnakčiui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis pripažino pralaimėjimą.

„Tikrai taip, mes neturime iniciatyvos formuoti valdančiąją daugumą“, – sakė politikas.

Rezultatus jis vertino „normaliai“. „Normaliai vertinu. Svarbu, kad žmonės atėjo į rinkimus. O jie yra tokie, kokie yra“, – teigė politikas.

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija susitiko derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo

Naktį į pirmadienį Seime susitiko kandidatai į valdančiąją koaliciją.

Prie Seimo rūmų naktį sutiktas Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas išvardijo, kokios sritys juos domintų. „Mes esame Valdyboje pasišnekėję apie švietimą, ekonomiką ir aplinkosaugą kaip prioritetines sritis, dėl kurių kalbėsimės su koalicijos partneriais, kur jaučiamės stiprūs. (…) Manau, kad ir sveikatos apsaugoje turime stiprių kandidatų ir aiškią politinę kryptį, kaip užsiimti ne politine, bet profesionalia sveikatos apsauga (...)“, - sakė S. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovas teigė, kad koalicijos derybose kalbės apie 3-4 ministerijas. Jis taip pat paminėjo, kad visada buvo tokia tradicija, kad iš valdančiųjų antra didžiausia frakcija užima Seimo pirmininko postą. Liberalų sąjūdis į jį siūlytų partijos pirmininkę Viktoriją Čmilytę Nielsen.

„Visada buvo tokia tradicija, kad iš valdančiųjų antra didžiausia frakcija užima ir Seimo pirmininko postą“, – teigė jis.

Paklaustas, ar pokalbyje dalyvauja Laisvės partija, S. Gentvilas atsakė: „Aš su Aušrine persimečiau šita idėja, neatmesčiau, būtų nenatūralu be jų kalbėti“.

Paklaustas, ar pats norėtų tapti aplinkos ministru, S. Gentvilas teigė, kad tai yra asmenybių klausimas. „Kai kalbam apie Seimo pirmininko postą, tai tik iš Seimo narių, bet kalbant apie ministrų pozicijas, tai iš tikrųjų yra svarbu kalbėti apie tai, kad yra partijoje ir aplinkui partiją tikrai kompetentingų žmonių. Kaip ir sveikatos apsaugoje minėjau, kad nebūtinai tai yra Seimo narys. Aišku, profesionalų Vyriausybė nepasiteisino“, – teigė jis.