„Ryškiausias momentas, kad vis dėlto Kauną ir Vilnių visiškai užvaldė dešiniosios jėgos. Konservatoriai laimės bent 18 iš 20 vietų, tai jiems sudaro tvirtą užnugarį. Ne taip blogai pasirodė ir Klaipėdoje bei dar kai kuriose kitose vietose. Mano apskaičiavimu, jie gali turėti iki 50 mandatų, o tai labai tvirtas skaičius. Kartu su Laisvės partija, jai per antrą turą nelabai sekėsi, tik dvi vietas laimėjo, gal dar trečią, bet ne taip gerai kaip įsivaizdavo. Liberalų sąjūdis ir apytikriai surinks apie 6 vietas. Tai koalicija gali turėti jau kokias 72 vietas, dar prie jų gali prisidėti ir balsavimą paremti Žemaitatis, Bakas. Manyčiau, kad ryškus pokytis ir didelis smūgis kairiosioms jėgoms buvo tai, kad Lenkų rinkimų akcija nepateko, negavo 5 proc.“, – teigė politologas.

„Panašu, kad ir Paluckui pavyks laimėti. Vos vos, bet laimės, o jei būtų pralaimėjęs, jam kiltų pasitraukimo iš pareigų poreikis. Vėl matėsi miestų susiskirstymas, kaimų susiskirstymas. „Valstiečių“ pasirodymas kaime šiek tiek silpnesnis. Teigiamas ženklas, kad daug daugiau žmonių balsavo nepaisant pandemijos ir tai, galbūt, yra pavyzdys kitiems rinkimams, kad būtų galima balsuoti visą savaitę, ne tik keletą dienų“, – pridūrė K. Girnius.

K. Girnius teigė, kad labai nustebtų, jei į koaliciją būtų kviečiama ir Darbo partija. Tai būtų sunku paaiškinti konservatorių rinkėjams. Tačiau, anot jo, gali būti neoficialūs susitarimai, kuomet reikės daugiau balsų priimant svarbesnius sprendimus.

Pasak jo, pirmiausia pagrindinė problema valdantiesiems bus, kaip įveikti pandemiją, ar įvesto karantiną. Antra – biudžetas, kiek bus bandoma suveržti diržus.

„Manau daug to nebus. Bet apskritai gali būti nemažai įtampos su prezidentu, jis pabrėžia gerovės valstybę. Aiškiai formulavo, kad jam tai svarbus dalykas, o Armonaitė kaip tik prieš kelias minutes pasakė, kad rūpinsimės tais, kurie kuria darbo vietas sau ir kitiems. Tai centro dešinės politika, manau, kad nedidins biudžeto, augimą sustabdys ir gerokai mažiau finansuos tokias programas, kurios svarbios prezidentui. Nebus skiriama pakankamai lėšų, kad būtų mažinama socialinė atskirtis tokiu mastu, kokiu norėtų pats prezidentas.

Bus įtampos, bet Nausėda ką parodė, per pirmuosius pusantrų metų, kad puikiai supranta, jei nori ką nors pasiekti, vis dėlto turi bendradarbiauti su valdančiąja dauguma. Nors jis gali būti nepatenkintas, mėgins sėkmingai vetuoti kai kuriuos įstatymus, manau jis nebus kaip Grybauskaitė, kuri puolė ir kritikavo kiekvieną valdančiąją koaliciją. Nepaisant skirtumų, manau, Nausėdai centro kairės koalicija būtų kai kuriais atžvilgiais mielesnė. Bet milžiniškų dramatiškų konfliktų nebus. Jis vis dėlto santūrus žmogus“, – svarstė politologas.