„Paprastai žmonės eina balsuoti arba kai labai kas nepatinka, arba kai labai stipriai ką apginti nori. Man atrodo, kad nebuvo didelio troškimo ginti status quo. Man regis, kad paprastai aktyvumas didesnis, kai žmonės ateina ir bando pilietiškai išreikšti savo atsakomybę. Dar prisiminkime, kad realiai šitas aktyvumas vyksta koronaviruso paūmėjimo laikotarpiu. (…) Neabejoju, kad dalis žmonių nėjo šiandien balsuoti. Aktyvumas normaliomis sąlygomis būtų buvęs dar didesnis.

Paprastai didesnį aktyvumą turėtų rodyti opozicija plačiąja prasme, nekalbu tik apie konservatorius. Kažką norisi keisti, tada jauti poreikį eiti balsuoti. Kita vertus, gal ir procesai kaitos po truputį vyksta. Žmonės pradeda suprasti, kad antras turas ne mažiau svarbus, o gal net ir svarbesnis nei pirmas turas“, – ir pridūrė, kai per praeitus rinkimus pergalę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų naudai pakoregavo antrasis turas.

M. Katkaus teigimu, kai kurios partijos jau džiaugėsi per daug akivaizdžiai, bet 2016 metų istorija neturėtų pasikartoti.

„Ar valstiečiams pavyko sumobilizuoti taip, kaip praeitą kartą? Nežinai, kas žmonių širdyse, ką daro kaimuose, bet iš to kaip kalbėjo, tai Skvernelis išeina nepatenkinti veidu, sako ką dar per mažai draudimų. Toks truputį įsižeidimas, kad rinkėjai nepatikėjo mumis. Priminė tuos pačius konservatorius, kai pralošdavo rinkimus“, – teigė M. Katkus.

Kalbant apie koalicijų galimybes, M. Katkus teigė, kad skaičiai rodo, jog šį kartą bus konservatorių ir dešiniųjų pergalė.

„Ir visiškai akivaizdu, kad jie susitars. Laisvės partija negalėjo prisipažinti, kad eis į koaliciją su konservatoriais, nes turi dvyliką vienmandačių. Savo ruožtu draugai kosnervatoriai ir negalėjo apsikabinti Laisvės partijos, nes p. Stundys konservatyviame rajone kovotų prieš Pinskų, kaip p. Raskevičius. Tai buvo taktinių atsitolinimų, žaidimų. Kuriuos tuoj pamatysime, kaip pasibaigs“, – teigė M. Katkus.

Tiesa, M. Katkus pridūrė, kad jei Kauno konservatoriai nelaimi, tai galime pamiršti dešiniąją koaliciją.

„Ten įdomus klausimas, ar Matijošaičio magija nebeveikia. (…) Turbūt įdomiausias klausimas, aš tikrai manau, kad iš tų medžiagų kiek turim, jie turi tikrai gerus šansus (konservatoriai atsiimti Kauną – Delfi). Kitas klausimas, kuris spręs daugumą, tai dešimt konservatorių vienmandačių – Alytus, Radviliškis, Žiemgala, Utena, Nemenčinė, Sūduva, Garliava, Raudondvaris ir Tauragė. Tai vietos, kur gali laimėti, jei laimi bent penkias papildomas vietas, tada galime kalbėti apie 71 balsą ir klausti, ar p .Uspaskichas eis, kokiomis sąlygomis balsuos už biudžetą ar ne“, – teigė M. Katkus.