Politinio kompaso www.manobalsas.lt kūrėjai džiaugiasi šio įrankio, padedančio rinkėjui rasti idėjiškai jam arčiausias partijas ir politikus, dideliu populiarumu ir pateikia įžvalgų, remdamiesi testą atlikusių žmonių atsakymais. Apie tai, kaip vertybių skalėje atrodo vienų ar kitų partijų rinkėjai, apie jų panašumus, skirtumus ir kitus svarbius dalykus kalbamės su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologe prof. dr. Aine Ramonaite.

– Profesore, kurių partijų palaikytojų pažiūros, remiantis Manobalsas.lt vartotojų duomenimis, buvo tarpusavyje panašiausios? Kitaip tariant, kurių partijų rinkėjai homogeniškiausi? Ką tai sako apie tas partijas? Ar tai joms privalumas, o gal visgi trūkumas?

– Kaip matyti iš grafiko (žr. paveikslėlį), labiausiai koncentruoti yra Laisvės partijos, Krikščionių sąjungos ir Centro partijos-tautininkų rėmėjai. Tai rodo, kad šios partijos susikūrė stiprų ideologinį įvaizdį.

Tačiau kaip matome iš rinkimų pirmojo turo rezultatų, toks ryškus vertybinis profilis partijoms nebūtinai padeda rinkimuose – jeigu tokių vertybių rinkėjų yra pakankamai mažai, tuomet tai gali tapti trūkumu, o ne privalumu.

Kita vertus, panašu, kad Laisvės partijai ryškus vertybinis angažavimasis kaip tik padėjo. Greičiausiai taip nutiko labiausiai dėl specifinių naujosios rinkėjų kartos vertybių – Manobalsas.lt vartotojų duomenys rodo, kad jaunų rinkėjų, 2016 metais dar neturėjusių balsavimo teisės, vertybinės orientacijos yra gerokai liberalesnės nei vyresniųjų. Būtent jų paramą laimėjo Laisvės partija, kitą dalį savo elektorato perviliojusi iš TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio.

– O tuomet kurių dviejų (ar daugiau) partijų rinkėjai pagal turimus duomenis panašiausi vieni į kitus? Taip pat kurių partijų palaikytojų vertybiniai grafikai labiausiai prasilenkia?

– Galime matyti, kad labai neblogai sutampa LVŽS ir Darbo partijos rėmėjų nuostatos – abiejų šių partijų rėmėjai linksta į centro kairę ekonominėje ašyje ir yra kiek labiau konservatyvūs nei liberalūs.

O LSDP rėmėjų portretas (bent jau Manobalsas.lt vartotojų duomenimis) nuo jų gerokai skiriasi – šios partijos rėmėjai yra gerokai kairesni ekonominėje ašyje, t. y., labiau pasisako už reguliuojamą rinką ir yra gerokai liberalesni kultūrinėje plotmėje.

Kita vertus, kaip matyti iš grafiko, LSDP rėmėjų ideologinis pasiskirstymas savotiškai panašus į „medūzą“ – ryškiausia rėmėjų dalis susikoncentravusi aukštutiniame kvadrate – liberalios ekonominės kairės, tačiau yra ilga „uodega“, svyranti į konservatyvumo pusę.

Beje, verta pastebėti, kad LSDP rėmėjų profilis nuo 2016 m. gerokai pakito – tuomet jis buvo gerokai „išskydęs“, plaukiojantis kažkur per centrą (kaip ir pati partija), o dabar daug labiau vertybiškai koncentruotas.

Taip pat galima pastebėti tam tikro panašumo tarp TS-LKD ir Liberalų sąjūdžio – abiejų šių partijų rėmėjai yra gana plačiai išsisklaidę, gana centristinių pažiūrų, tik LRLS rinkėjai labiau palinkę į ekonominę dešinę, o TS-LKD ekonominėje ašyje yra labiau per centrą.

Balsavimas Seimo rinkimuose

O štai Laisvės partijos rinkėjai išsiskiria itin stipria koncentracija kultūrinio liberalizmo poliuje. Tačiau ekonominėje ašyje šios partijos rėmėjų gretos labai plačiai išsisklaidžiusios – ten yra ir reguliuojamos, ir grynai laisvos rinkos šalininkų.

Bendrai imant, galima pastebti, kad tarp visų didžiųjų partijų, perėjusių 5 proc. barjerą šių metų Seimo rinkimuose, yra tam tikro persiklojimo ir tai sudaro geras prielaidas nuosaikių koalicijų formavimui.

Kita vertus, didesnis atstumas, kaip ir galima tikėtis, yra tik tarp Laisvės partijos ir LVŽS rėmėjų.

– Antram turui jau esant visai čia pat – ar dar verta pamėginti atlikti Manobalsas.lt testą? Juk šis įrankis gali padėti rinktis partijas ir politikus pagal vertybinį panašumą vartotojui, o antrame ture renkamės ne tarp visų partijų, o tik tarp dviejų asmenų vienmandatėje apygardoje. Tad galbūt pažiūros čia jau nesvarbu? Kokie tie antro rinkimų turo pasirinkimų mechanizmai, logika? Kaip čia rinkėjui galėtų padėti politinis kompasas?

– Antrame ture vertybinis pasirinkimas dar aiškesnis ir paprastesnis – gali rinktis kandidatą iš tos partijos, kurios vertybės priimtinesnės, ir sutrukdyti laimėti partijai, kurios vertybės visiškai nepriimtinos arba mažiau priimtinos.

Visų pirma, padedant Manobalsas.lt verta pasitikrinti partijų pozicijas, o po to pažiūrėti, ar į anketą atsakė konkretūs jūsų apygardos kandidatai. Jeigu taip, tuomet ten rasite politiko biografiją, nuotrauką ir atsakymus į Manobalsas.lt testo klausimus, o daugeliu atveju ir detalius komentarus. Jei rasite tik vieno iš dviejų kandidatų profilius, galbūt tai irgi verta dėmesio informacija – jei politikas išsako ir pagrindžia savo vertybinę poziciją, jis elgiasi atsakingai.